Τις τελευταίες ώρες επιχειρείται άλλη μια ανθρωποφαγική απόπειρα ενάντια του Ν. Καρανίκα, ειδικού συμβούλου της κυβέρνησης και παλιού αγωνιστή ατομικών δικαιωμάτων, με αφορμή ένα άρθρο που ανέβασε χωρίς σχολιασμό στο διαδίκτυο. Το άρθρο αφορά την ιστορία ενός ανθρώπου που προσπάθησε να θεραπεύσει τον καρκίνο του με την χρήση ελαίου κάνναβης. Για ποιο λόγο βγαίνουν αυτά τα συντηρητικά ανακλαστικά και εξακολουθούν να αρνούνται κάποιοι το γεγονός ότι η κάνναβη θεραπεύει, όταν μάλιστα το λέει η επιστήμη;

 Δυστυχώς το λάθος από την μεριά του Ν. Καρανίκα ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε ένα αμφιβόλου ποιότητας άρθρο από μια αναξιόπιστη πηγή, για να αναδείξει ένα σημαντικό και υπαρκτό θέμα το οποίο η ιατρική επιστήμη μόλις αρχίζει να ξανα-ανακαλύπτει. Πλέον έχουμε πολλά εμπειρικά, επιστημονικά και κλινικά δεδομένα αντιμετώπισης συμπτωμάτων, αλλά και θεραπείας καρκινικών όγκων με την χρήση ελαίου κάνναβης. Δεν υποστηρίζουμε ότι η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε τα πλούσια επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από πειράματα, καθώς και τις θετικές εμπειρικές μαρτυρίες ασθενών που τους βοήθησε να θεραπευτούν.

Σε αυτή την αήθη προσπάθεια σπίλωσης και διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που επιχειρείται όχι μόνο από συντηρητικούς αλλά και από προοδευτικούς, υποτίθεται, ανθρώπους και δημοσιογράφους, το αντικείμενο της επίθεσης δεν είναι ο Καρανίκας ή η Κυβέρνηση, αλλά η ίδια η αλήθεια, η ιατρική επιστήμη και οι ασθενείς. Ιδιαίτερα για τους δημοσιογράφους είναι αδιανόητο να μην ερευνούν τα δημοσιευμένα δεδομένα, προτού στοχοποιήσουν κακόβουλα δημόσια έναν άνθρωπο. Τι εξυπηρετεί αυτός ο κανιβαλισμός;

Είναι γνωστό ότι η θεραπεία του καρκίνου είναι ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία που αντιμετωπίζει την ασθένεια όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαία η επιθετική ανακλαστική αντίδραση ανθρώπων που είναι πολύ πιθανό να έχουν χάσει και δικούς τους από την ασθένεια. Είναι γνωστό επίσης ότι τα πρωτόκολλα θεραπείας που ακολουθούνται στηρίζονται σε μια επικερδή βιομηχανία που αντιμετωπίζει πολλές φορές τους ασθενείς απλά σαν πελάτες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναποτελεσματικά και επιδρούν πολύ αρνητικά στον ήδη καταπονημένο οργανισμό του ασθενή.

Σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς που ανακαλύπτουν τα ιατρικά οφέλη της Κάνναβης σε διάφορες παθήσεις. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύπτει κάποιος πλέον εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις [1] για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης στην ανακούφιση συμπτωμάτων αλλά και την θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, και ιδιαίτερα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου [2]. Η κάνναβη καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει την μετάσταση σε πλήθος περιπτώσεων καρκίνου. Τα κανναβινοειδή επίσης, μέσω του ενδοκανναβινοειδούς μας συστήματος, ρυθμίζουν την ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού, την ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος δηλαδή.

Αυτά δεν σημαίνουν όμως ότι η κάνναβη είναι ένα μαγικό φάρμακο που θα γιατρέψει πλήρως το 100% των περιπτώσεων καρκίνου, ιδιαίτερα αν ο ασθενής δεν ακολουθεί μια ανάλογη στάση ζωής (αλκαλική διατροφή, άσκηση, αποφυγή στρες, μη κάπνισμα, ζωή σε μη ρυπογόνο περιβάλλον). Δεν είναι δυνατόν η κάνναβη να έχει την ίδια επίδραση σε όλους τους οργανισμούς, και όλοι οι οργανισμοί να ανταποκρίνονται το ίδιο στην θεραπεία της κάνναβης, ενώ αρκετές μορφές καρκίνου σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους από άλλες.

Επίσης δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πάντα ορθά αποτελέσματα από την θεραπεία με Κάνναβη, μέσα σε ένα πλαίσιο παρανομίας που δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε η κατάλληλη ποιότητα κάνναβης, ούτε η σωστή ιατρική παρακολούθηση, ούτε και οι σωστές δοσολογίες των κανναβινοειδών που λαμβάνονται. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι για να είναι θεραπευτική η χρήση της κάνναβης, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο (πχ όχι σε πρόσμιξη με καπνό, αλλά σκέτη αν είναι καπνιστή, με προτίμηση στην ατμοποίηση ή το έλαιο- συμπύκνωμα), και όχι σε ένα πλαίσιο αλόγιστης χρήσης και κατάχρησης που είναι κυρίως απόρροιες της απαγόρευσης.

Ο Καναδός ακτιβιστής Rick Simpson [3], που ζει πλέον στην Σλοβενία, όπου είναι νόμιμη η ιατρική χρήση της κάνναβης, έχει αυτο-θεραπευτεί από μια μορφή καρκίνου (μελάνωμα) με την χρήση ελαίου (ινδικής) κάνναβης (που περιλαμβάνει και την θεραπευτική Τετραυδροκανναβινόλη THC). Από τότε που θεραπεύτηκε δημοσιοποίησε την συνταγή του ελαίου δωρεάν (Rick Simpson Oil, RSO) και χάρη σε αυτήν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γιατρευτεί. Έχει καταγράψει την εμπειρία του σε ένα βίντεο με τίτλο Run from the Cure [4].

Στην Αμερική η θεραπευτική αξία της κάνναβης έχει αναγνωριστεί ακόμα και από το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο [5], ενώ ήδη 14 χώρες στην Ευρώπη και άλλες τόσες στον κόσμο έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο την ιατρική χρήση της κάνναβης [6]. Στην Ελλάδα ήδη εκατοντάδες άνθρωποι με διάφορες ασθένειες χρησιμοποιούν Κάνναβη για την θεραπεία τους ή την μείωση των συμπτωμάτων της ασθένειάς τους, σε καθεστώς παρανομίας όμως με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους και την οικογένειά τους.

Στις 20 Απριλίου 2016 σύλλογοι ασθενών και ακτιβιστών για την ιατρική χρήση της κάνναβης, κατέθεσαν περισσότερες από 40.000 υπογραφές στον Υπουργό Υγείας [7] ζητώντας ένα ορθολογικό πλαίσιο για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα, που να διασφαλίζει το δικαίωμα των ασθενών στην (φτηνή) θεραπεία, την αποποινικοποίηση της χρήσης και την αυτοκαλλιέργεια Κάνναβης για ιατρική χρήση. Μερικές ημέρες μετά το Υπουργείο Υγείας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση στους ασθενείς: “Για το Υπουργείο Υγείας είναι πολιτική προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών επιστημονικά αξιόπιστης και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών , καθώς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Υπάρχουν καινούργια επιστημονικά δεδομένα στο ζήτημα της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για ανακουφιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τους σκοταδισμούς και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Θα προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ασθενών, με στόχο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος και την διαμόρφωση υλοποιήσιμων προτάσεων.”

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημοσιοποιήσουμε για μια ακόμη φορά τα επιστημονικά δεδομένα, όπως τα έχουμε στείλει ήδη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο [8] και την πολιτική ηγεσία [9], αλλά και όπως παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση για την ιατρική κάνναβη στα πλαίσια της 2ης Γιορτής Κάνναβης (12ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας) στις 7 Μάη [10, 11].

Την εποχή του διαδικτύου, η άγνοια και η παραπληροφόρηση δεν είναι υπεύθυνη επιλογή αλλά συνειδητή στάση. Η επιστήμη έχει απεξαρτηθεί από τις ιδεοληψίες, μένει στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία να ακολουθήσουν διαμορφώνοντας άποψη και πολιτική με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς καλές πρακτικές. Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη και η ποινικοποίηση της κάνναβης ο χειρότερος εχθρός της αλήθειας.

Η ποινικοποίηση της Κάνναβης στερεί από τους ασθενείς ένα πολύτιμο και αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο, με ελάχιστες παρενέργειες. Πρέπει να διαφυλάξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του φυσικού φαρμάκου Κάνναβη μέσα από το δικαίωμα στην αυτο-καλλιέργεια και την συλλογική μη-κερδοσκοπική διάθεση (κοινωνικές λέσχες κάνναβης), και να μην επιτρέψουμε την αλόγιστη εμπορική του εκμετάλλευση από την βιομηχανία φαρμάκων, αλλά ούτε και την επιβολή συνθετικών (ακριβών) φαρμάκων που μιμούνται τις λειτουργίες της κάνναβης.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα διαφορετικά κανναβινοειδή έχουν διαφορετική επίδραση σε κάθε ασθένεια, και ιδιαίτερα η δαιμονοποιημένη ευφορική Τετραυδροκανναβινόλη (THC) έχει πολύ ευεργετική δράση με διάφορες μορφές καρκίνου [12], όπως έχει η Κανναβιδιόλη (CBD) με διάφορες μορφές επιληψίας [13]. Ιδιαίτερα αποτελεσματικότητα δείχνουν τα συμπυκνώματα ελαίου κάνναβης ολόκληρου του φυτού (whole plant extracts), όπως είναι και η συνταγή Rick Simpson. Είμαστε στην αρχή σημαντικών ανακαλύψεων σε ότι αφορά την ιατρική χρήση της κάνναβης, που όμως δεν μπορούν να συμβούν σε καθεστώς παρανομίας.

Τα δεδομένα και οι διεθνείς πρακτικές είναι στη διάθεσή σας. Θα τα αξιοποιήσετε, ή θα μείνετε στην ιδεοληψία και τους ηθικούς αφορισμούς, Είναι καιρός να περάσουμε, όπως πολλές άλλες χώρες σε ένα πιο αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης των ουσιών και των εξαρτήσεων στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης. Είναι καιρός να ρυθμίσουμε νόμιμα την κάνναβη και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή ιατρική της χρήση, προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας. Όλοι μαζί μπορούμε [14].

25/5/2016

Ηλιόσποροι,

Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ),

Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης “Το Ίαμα”,

Σύλλογος “Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής Κάνναβης”,

Σύλλογος “ΜΑΜΑΚΑ- MAMAδες για την Kaνναβη”.

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά 20 επιστημονικές μελέτες που αφορούν την κάνναβη και τον καρκίνο, καθώς και τις πηγές μας.

Καρκίνος Εγκεφάλου

Πάγκρεας

Συκώτι

Αίμα

Καρκίνος Προστάτη

Πνεύμονες

Καρκίνος Μαστού

Στόματος

Πηγές:

[1] http://fileshare432.s3.amazonaws.com/700-cannabis-studies-2012.pdf

[2] http://icrs.co/

[3] http://phoenixtears.ca/

[4] https://www.youtube.com/watch?v=XtQk0w6ZXA8

[5] http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq

[6] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/663-2016-05-02-13-53-23

[7] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/662-40

[8] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/658-2016-03-15-09-50-02

[9] https://iliosporoi.net/2013-02-18-09-53-30/2013-02-18-10-10-26/646-kannavi-prime-ministrer

[10] https://youtu.be/fFTENBUT30c

[11] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/661-2-12

[12] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9771884

[13] http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/other-treatment-approaches/medical-marijuana-and-epilepsy

[14] https://www.youtube.com/watch?v=i9RlQ2YFu-Y

{youtube}fFTENBUT30c{/youtube}