Βιώσιμη μετάβαση στην αειφορία, την αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα.

Πως οραματιζόμαστε μια βιώσιμη κοινότητα; Από τι αποτελείται και τι εφόδια χρειαζόμαστε για να την δημιουργήσουμε; Ποιες ικανότητες και δεξιότητες μπορούμε να αναπτύξουμε μέσα από την βιωματική μάθηση και την μη-τυπική εκπαίδευση για την αειφορία, καθώς και μέσα από την συλλογική διαβίωση σε ένα κοινοτικό εγχείρημα αυτάρκειας και μετάβασης; Πως μαθαίνουμε μέσα από την διαπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στο διαφορετικό, την ανταλλαγή και το μοίρασμα;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε με την υλοποίηση του δεκαήμερου διεθνούς σεμιναρίου SUSTRARES (Sustainability, Transition & Resilience) για εκπαιδευτές και άτομα που ασχολούνται με τη νεολαία, που πραγματοποιήθηκε στις 10-19 Σεπτεμβρίου 2016 στην Βλαχιά Ευβοίας.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+, φιλοξένησε 36 άτομα (εκπαιδευτές, ακτιβιστές, ερευνητές) από 6 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Κροατία), καθώς και περισσότερους από 10 εκπαιδευτές από ενεργά εγχειρήματα, ομάδες και συλλογικότητες όπως οι Ηλιόσποροι, οι Σταγόνες, η Νέα Γουινέα, το Urban Flat in Transition, το Περιβόλι της Κορίνθου, το We deliver taste, ηPlace Identity και το Sustainable Energy Youth Network (SEYN).

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε ομιλίες και παρουσιάσεις, διαδραστικά εργαστήρια και βιωματικές ασκήσεις, κατασκευαστικά εργαστήρια και επίδειξη διαφορετικών μεθόδων μη-τυπικής εκπαίδευσης γύρω από μια ποικιλία θεμάτων που συνθέτουν το τρίπτυχο Βιωσιμότητα, Μετάβαση και Ανθεκτικότητα και επικεντρώθηκαν στην οικιακή αυτάρκεια και την οικολογία. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν επίσης σε εξωστρεφείς δραστηριότητες μέσα στην φύση (εκδρομές, καθαρισμός παραλίας, πεζοπορία), καθώς και σε διαπολιτισμικές βραδιές όπου παρουσίαζε η κάθε ομάδα την γαστρονομική κουλτούρα της χώρας της και στοιχεία του πολιτισμού της.

Στόχος του δεκαήμερου σεμιναρίου ήταν να παρέχει στους συμμετέχοντες γνώσεις, εργαλεία και μεθόδους για να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που δεν καλύπτονται από την τυπική (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια) εκπαίδευση. Απώτερος στόχος ήταν η προσωπική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων για να μεταφέρουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες, ώστε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στις περιοχές που αναπτύσσουν τις δράσεις τους. Η ενίσχυσή τους επίσης με πρακτικές δεξιότητες για την αγορά εργασίας, αλλά και για να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τις καθημερινές τους ανάγκες για στέγαση, τροφή, ενέργεια, υγεία, κλπ.

Οι θεματικές που εκπαιδεύτηκαν οι συμμετέχοντες ήταν η ενεργειακή αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές, η αγρο-οικολογία, η διατροφική αυτάρκεια, η φυσική δόμηση, η αυτοδιαχείριση της υγείας με φυσικά μέσα, η διαχείριση οργανικών αποβλήτων, η συμμετοχική λήψη αποφάσεων και ο κοινοτικός οραματισμός,οι μέθοδοι μη-τυπικής και βιωματικής εκπαίδευσης, καθώς και η συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Οι δραστηριότητες φιλοξενήθηκαν στις Σταγόνες (www.stagones.org) στην Βλαχιά Ευβοίας, και το όλο πρόγραμμα συντόνισαν και διοργάνωσαν οι Ηλιόσποροι (www.iliosporoi.net).

Το σεμινάριο προτάθηκε ως καλή πρακτική (best practice) από τον εθνικό φορέα διαχείρισης των προγραμμάτων νεολαίας του Erasmus+ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) μετά την ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης που διενήργησε.

Τα αποτελέσματα/ παραδοτέα του προγράμματος είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://co-munity.net/sustrares και μπορείς να τα κατεβάσεις στους παρακάτω συνδέσμους:

Training Report (PDF, 84 σελίδες, 8MB)

Video of Activities

Poster

Follow up leaflet

– Video Stories [Miguel, Myrto, Petar, Victoria, Ugne, Gualter]

Photo Slideshow

Το διεθνές σεμινάριο Sustainability, Transition & Resilience χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεταίροι υλοποίησης:

Ηλιόσποροι (Ελλάδα, συντονισμός), Transition Town Witzenhausen (Γερμανία), La Barraca (Κανάρια, Ισπανία), GAIA (Πορτογαλία), La Fabbrica del Sole (Ιταλία), ZMAG (Κροατία).