Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια.

Οι Ηλιόσποροι, το δίκτυο για τη κοινωνική και πολιτική οικολογία, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 μετά από μια μεγαλειώδη αντιαπαγορευτική πορεία στη Ρώμη λίγους μήνες πριν. Οι πρώτοι σπόροι είχαν ήδη μπει 10 χρόνια πριν όπου το Ζαπατίστικο κίνημα και τα σποράκια του Ήλιου έκαναν την εμφάνισή τους, γεμίζοντας το σύμπαν μας με έμπνευση και ένα αίσθημα απελευθέρωσης, συνειδητότητας και υπευθυνότητας.  

Οι Ηλιόσποροι είναι μια ομάδα συγγένειας (affinity group), ένα δίκτυο ακτιβιστών χωρίς σύνορα και ταμπέλες. Λειτουργούμε περισσότερο σαν μια παρέα, ένα δίκτυο ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και οριζόντια δομή που συνδέετε με αντίστοιχα δίκτυα και πρωτοβουλίες, παρά σαν μια οργάνωση με τη κλασσική της έννοια. Μας ενώνουν τα προτάγματα της κοινωνικής- ριζοσπαστικής- κινηματικής οικολογίας, της πολιτικής αυτονομίας και της αυτοοργάνωσης, το όραμα για μια άλλη κοινωνία, οικολογική, ελεύθερη και αυτοδιαχειριζόμενη. Ο ρόλος μας πάντα ήταν η γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με τις διάφορες πτυχές του (οικολογικού) κινήματος, η κριτική πληροφόρηση και η μη-βίαιη άμεση παρέμβαση. Κοινή μας αντίληψη ότι τα πολιτικά μηνύματα και η ενεργοποίηση του νέων ανθρώπων επιτυγχάνονται πιο αποτελεσματικά μέσα από πολιτιστικές δράσεις, καθώς και ότι η οικολογία είναι μια βαθιά πολιτική έννοια.

Γι αυτό το λόγο είμαστε ευγνώμονες για τη σημαντική στήριξη που είχαμε από συνοδοιπόρους ακτιβιστές και φίλους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, που χωρίς τη συμβολή τους οι δράσεις μας δεν θα είχαν νόημα και αποτέλεσμα, αλλά και από πολλές χιλιάδες ανθρώπους που στήριξαν με τη παρουσία τους όλες αυτές τις δράσεις. Ο κόσμος μας εμπλουτίστηκε μέσα από την επαφή και τη συνεργασία με πολύ κόσμο και πολλές συλλογικότητες όλα αυτά τα χρόνια, γίναμε καλύτεροι στη πορεία μέσα από την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού με όλους εσάς. 

Από την αρχή ασχοληθήκαμε με μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Ενδεικτικά μερικά από αυτά: Ο εξανθρωπισμός των πολιτικών περί «ναρκωτικών» μέσα από την αντιαπαγορευτική προσέγγιση για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, Η επανάκτηση του δημόσιου χώρου, Το ελεύθερο και υπεύθυνο κάμπινγκ, Η αποανάπτυξη και η κριτική κατανάλωση, Η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, Τα μεταλλαγμένα και η διατροφή, Η αντιρατσιστική- αντιεθνικιστική δράση, Το ελεύθερο ραδιόφωνο, Η κλιματική αλλαγή και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, Η συνύπαρξη των πολιτισμών και η κατάργηση των συνόρων ως αντίδοτο για τον εθνικισμό- ρατσισμό- ξενοφοβία, Η μη βίαιη πολιτική ανυπακοή, Η δημιουργία αυτόνομων οικο-κοινοτήτων, Η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και η άρνηση στράτευσης, Η συνεύρεση της τέχνης, του οικολογικού ακτιβισμού και της συλλογικής αφύπνισης, Η προώθηση του οικολογικού τρόπου ζωής, Η δημιουργία εφήμερων αυτόνομων ζωνών, και πολλά άλλα.  

Εν συντομία οι πιο σημαντικές μας δράσεις τα πρώτα 10 χρόνια (2004-2013):  

 • Η Αντιαπαγορευτική εκστρατεία, τα 9 αντιαπαγορευτικά φεστιβάλ στην Αθήνα (2005-2013) και 3 στη Θεσσαλονίκη (2006, 2010-1011), με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλών χιλιάδων κόσμου, ουσιαστική πολιτική παρέμβαση με άρθρα και επιστολές σε πολιτικούς, συλλογή και κατάθεση υπογραφών στη Βουλή, στο βαθμό που φτάσαμε να προταθεί ένα πολύ προοδευτικό νομοσχέδιο που δεν ψηφίστηκε όμως τελικά, καθώς και ενεργοποίηση της πολυσυλλεκτικής “Συμμαχίας Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά”.
 • Η καμπάνια για το ελεύθερο και υπεύθυνο κάμπινγκ (με ιστοσελίδα, αρθρογραφία, δράσεις στο Σύνταγμα και τα νησιά, και δύο φεστιβάλ).
 • Η anticopyright εκστρατεία (με παραγωγή μουσικής συλλογής και ελεύθερη διάθεσή της -που ήδη έχουν κατεβάσει χιλιάδες κόσμου, ιστοσελίδα και αρθρογραφία).
 • Η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύωσης “Ένας άλλος κόσμος” (www.enasalloskosmos-community.net), η καταγραφή και δικτύωση των συλλογικοτήτων.
 • Η μετάφραση- υποτιτλισμός στα ελληνικά του ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στη Καταλονία ΙΙ”.
 • Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ “Ένας άλλος κόσμος” με τη συμμετοχή πολλών συλλογικοτήτων. Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ σε εκδηλώσεις σε όλη της Ελλάδα.
 • Η συμμετοχή στη συνδιοργάνωση του 1ου και 2ου εναλλακτικού φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, συντονισμός κεντρικής εκδήλωσης με θέμα την αποανάπτυξη στο 1ο φεστιβάλ.
 • Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενηλίκων για την αποανάπτυξη, GROWLlearningmore, growingless.
 • Η διοργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων για την αποανάπτυξη, σε Nosotros και Χαλάνδρι, με τον Γιώργο Καλλή και τη Joanna Connil.
 • Η έκδοση 3 βιβλίων που διατίθενται ελεύθερα από την ιστοσελίδα μας:
 • Βιωματικά εργαστήρια για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη,
 • Βιωματικά εργαστήρια για τη μη βίαιη ανυπακοή με τον συγγραφέα Ξαβιέ Ρενού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο (2012- 2013) και ενεργοποίηση του Clown Army Αθήνας.
 • Εκδήλωση με τον Manitonquat στο συνεργατικό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνα.
 • Εκδηλώσεις στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros: για τη ρατσιστική- εθνικιστική βία/ το μέλλον του κινήματος μετά το 2008/ το ελεύθερο ραδιόφωνο/ για τα δίκτυα επιτήρησης με την ΑΚ/ για τα 100 χρόνια του Άλμπερτ Χόφμαν/ για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση/ για τα μεταλλαγμένα και τη διατροφή/ για την εξέγερση στη Γαλλία/ για τα ναρκωτικά και την αντιαπαγορευτική πολιτική/ για τις φυσικές και τεχνητές καταστροφές/ προβολές ντοκιμαντέρ- ταινιών για τη hip hop (scratch) και τη reggae (rockers) κουλτούρα,
 • Εκδηλώσεις στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τη μη-βίαιη κοινωνική ανυπακοή,
 • Μια οικολογική κατασκήνωση στη Σαμοθράκη με πλούσιο πρόγραμμα μιας βδομάδας,
 • Συμμετοχή σε 8 διεθνείς συναντήσεις νέων του προγράμματος Νεολαία,
 • Φιλοξενία του διεθνούς Καραβανιού ακτιβισμού και τέχνης,
 • Συμμετοχή στο No Border Camp Βρυξελλών,
 • Διοργάνωση συναυλιών με διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες,
 • Συνεχείς αρθρογραφία και τοποθετήσεις για τη πολιτική επικαιρότητα,
 • Διατήρηση ιστοσελίδας (www.iliosporoi.net) και σελίδας στο facebook. Συνολικά διαχειριζόμαστε 10 (θεματικές) ιστοσελίδες και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (myspace, youtube, twitter, fb).

Για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια ύπαρξης ζητήσαμε από συγκροτήματα και φίλους μουσικούς, που αγαπάμε και μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχοντας στις δράσεις μας, να συνεισφέρουν τραγούδια για να φτιάξουμε ένα εορταστικό mixtape (μουσική συλλογή). Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι (με σειρά εμφάνισης): DUB RIOTS, FLECK, PALYRRIA, VLASTUR, AMP OUTERNATIONAL, MC YINKA, KAKO SYNAPANTIMA, FUNDRACAR, ONE DROP FWD, MOCAJUNIORS (TURTLE, JFYAH, MARCUSGAMBLA), BIG SHINE & MAGMA DEE, BLEND MISHKIN, DISPHONIA, DIRECT CONNECTION, BIGBANG (BILLY WIDZ & JEPH1), PROFESSOR SKANK, I-MITRI MEETS HIGH STATION, INSP-I-RATION PROJECT, ALCALICA. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. 

Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική αποτύπωση της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής αυτή τη περίοδο. Το mixtape είναι για ελεύθερο κατέβασμα, αντιγραφή και διανομή, με άδεια χρήσης creative commons. Καλό άκουσμα.

10 Χρόνια Ηλιόσποροι Mixtape (234 MB), Download link 1 dropbox: ΕΔΩ 

Mixtape Tracklist:

01. Dub Riots – Seeds From Stone – 04:33

02. FLeCK -Liberation Dub – 03:20

03. Palyrria – Akhenaton Dub – 08:06

04. Vlastur – Cycladic Dub (liquid remix) – 06:44

05. AMP Outernational – Africa (instrumental) – 03:47

06. MC Yinka – Over There (Direct Connection dub remix) – 04:32

07. Kako Synapantima – Sun – 05:49

08. Fundracar – Tis Gis Ta Terata – 03:03

09. One Drop Fwd – Poor Little Man – 05:09

10. Turtle, J Fyah, Marcus Gambla (Moca Juniors) – Moca – 03:18

11. Big Shine & Magma Dee – Bomb A Cloud (Bubbler riddim) – 04:14

12. Blend Mishkin ft. Peppery – Unconditional Love – 03:08

13. Disphonia – Envious Eyes – 05:42

14. Direct Connection – What’s Next? – 05:01

15. Big Bang (Billy Widz & Jeph1) – Lost Roots Dub – 06:18

16. Professor Skank – Revolution – 06:37

17. FLeCK – Where I & I Belong – 04:12

18. I-Mitri meets High Station – Praise Him (Counteraction refix) – 04:35

19. AMP Outernational & Radical G – Economical War – 04:10

20. Insp-I-ration Project – Enter The Black Hole – 04:53

21. Alcalica – South First – 05:50

Στη δεύτερη δεκαετία ύπαρξης μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο δραστηριοποίησης, στην εποχή του Υδροχόου, των δημιουργικών αντιστάσεων, της αυτάρκειας και της πραγμάτωσης της ουτοπίας μας. Όλοι κρύβουμε μέσα μας το σποράκι του Ήλιου, το σπόρο της αλλαγής. Γίνε σύμμαχος σε αυτή τη προσπάθεια, γίνε η αλλαγή που θέλεις να έρθει.  

One love, one race, one planet 

Ηλιόσποροι 

Save

Save