Στείλαμε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια επίσημη ενημέρωση σε ότι αφορά τα πορίσματα της Επιτροπής που είχε συστήσει για την ιατρική χρήση της Κάνναβης που αναμένουμε από το τέλος Οκτωβρίου 2016.

Την επιστολή προσυπογράφουν οι Ηλιόσποροι, ο Διογένης- διάλογος πολιτικής για τα ναρκωτικά, ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ) και ο σύλλογος Μαμάδες για την Κάνναβη (ΜΑΜΑΚΑ).

 

Αθήνα, 07/02/2017

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή ζητάμε να μας ενημερώσετε επίσημα σχετικά: (α) με την πορεία προόδου του έργου της Ομάδας Εργασίας για την ιατρική χρήση της κάνναβης – η οποία συγκροτήθηκε μετά από απόφασή σας στις 18/07/2016, (β) το πόρισμα που προβλεπόταν να υποβάλλει η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας προς το Υπ.Υγείας κατά το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου και (γ) τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Πέρασαν μήνες από τη σύσταση της επιτροπής και την ημερομηνία που θα υπέβαλε το πόρισμά της και δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση, γεγονός που μας ανησυχεί και μας δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Με λύπη διαπιστώσαμε, επίσης, πως ενώ αρχικά προβλεπόταν η εκπροσώπηση των ασθενών στην Ομάδα Εργασίας, η συμμετοχή τους σε αυτήν ανακλήθηκε με μεταγενέστερη ανακοίνωση στις 05/08/2016. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως, στο παρελθόν, οι ασθενείς έχουν εκφράσει το πάγιο αίτημά τους για την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ιατρική χρήση της κάνναβης με υπόμνημα προς το Υπουργείο σας (Αρ.Πρωτ: 1723/2016 [26-04-2016]). Θεωρούμε ότι, η ενεργή συμμετοχή των ασθενών σε διαδικασίες που τους αφορούν άμεσα, αφενός, συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα και, αφετέρου, αποτελεί την καλύτερη πηγή πληροφοριών με στόχο την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Το υπουργείο Υγείας έχει υπογραμμίσει ότι «η κάλυψη των αναγκών επιστημονικά αξιόπιστης και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών, καθώς και η προστασία της δημόσιας Υγείας» αποτελεί «πολιτική προτεραιότητα». Το Υπουργείο Υγείας έχει, επιπρόσθετα, δηλώσει ότι: «Στο ζήτημα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης υπάρχουν καινούργια επιστημονικά δεδομένα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για ανακουφιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τους σκοταδισμούς και τις φοβικότητες του παρελθόντος, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών».

Οι υπογράφουσες οργανώσεις θεωρούν ότι η πρωτοβουλία σας να ρυθμίσετε το ζήτημα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης δεν πρέπει να ναυαγήσει. Οι οργανώσεις μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεθνείς εξελίξεις και τη νομοθεσία που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, και υποστηρίζουν ότι κάτι ανάλογο είναι αναγκαίο να γίνει και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την προώθηση ενός κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη σημασία προώθησης ενός ολοκληρωμένου μοντέλου, το οποίο θα ρυθμίζει την προμήθεια κάνναβης για ιατρική χρήση σε όλες της τις μορφές λήψης (λάδι, φαρμακευτικά σκευάσματα, βάμματα, κ.λπ.) και από διάφορες πηγές (εγχώρια παραγωγή και εισαγωγή από άλλες χώρες- όπως ισχύει και σε άλλα κράτη), το οποίο δεν θα κυριαρχείται από την επιδίωξη εμπορικών συμφερόντων και οικονομικού κέρδους.

Ευελπιστούμε στην άμεση ενημέρωση εκ μέρους σας, και είμαστε πρόθυμοι να εκθέσουμε λεπτομερέστερα τις απόψεις μας σε μια συνάντηση μαζί σας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

«ΔΙΟΓΕΝΗΣ» Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά

«ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ» Δίκτυο Πληροφόρησης και Δραστηριοποίησης Νέων

Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης «ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α»

Σύλλογος «ΜΑΜΑΚΑ- ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη»