Στείλαμε την παρακάτω επιστολή- υπόμνημα στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο για την ιατρική χρήση κάνναβης σε ζώα συντροφιάς.

Προς Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο

Υπόψη Προέδρου, κας Τραχήλη Αθηνά

Κοινοποίηση Διοικούσα Επιτροπή και μέλη Συλλόγου

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2016

 Ερώτημα για την ιατρική χρήση της Κάνναβης από ζώα συντροφιάς

Αξιότιμη κα Τραχήλη,

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου,

Με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επανα-νομιμοποίηση της κλωστικής και ιατρικής κάνναβης, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα συντροφιάς, και με δεδομένο ότι στο εξωτερικό κυκλοφορούν ήδη συμπληρώματα διατροφής από κυρίως κλωστική κάνναβη που απευθύνονται αποκλειστικά σε ζώα συντροφιάς [1], θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι η θέση του Συλλόγου για τις ιατρικές/ θεραπευτικές εφαρμογές των φυσικών κανναβινοειδών στα ζώα συντροφιάς και για ποιο λόγο λείπουν αντίστοιχα προϊόντα από την ελληνική αγορά.

Γνωρίζεται φυσικά πως σύμφωνα με την ΑVMA (American Veterinary Medical Association), ο αριθμός των κατοικίδιων ζώων με καρκίνο αυξάνονται κάθε χρόνο. Το ίδιο ισχύει για την επιληψία που είναι μια διαταραχή που παρουσιάζεται, δυστυχώς, αρκετά συχνά και στα ζώα μας. Το γλαύκωμα, το FIV γάτας, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο Διαβήτης και ένα σωρό άλλες ασθένειες μαθαίνουμε ότι θα μπορούσαν να θεραπευτούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ιατρική κάνναβη που δυστυχώς στην χώρα μας είναι παράνομη.

Ο άνθρωπος όπως και όλα τα θηλαστικά ζώα έχουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα το οποίο ανακαλύπτουμε ότι επηρεάζει όλο και περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού μας. Σε αυτό παράγονται φυσικά και απορροφούνται χημικές ενώσεις από τον οργανισμό μας (τα ενδοκανναβινοειδή) που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα δραστικά συστατικά της κάνναβης, τα κανναβινοειδή. Από τα 85 γνωστά κανναβινοειδή μόνο ένα (η Τετραϋδροκανναβινόλη, THC) έχει ψυχοτρόπα δράση, ενώ άλλα όπως τα CBD, CBG, CBN, THCA καθώς και οι αρωματικές ουσίες τα τερπένια, έχουν αναγνωρισμένη θεραπευτική δράση χωρίς ψυχοτρόπες παρενέργειες. Στις ΗΠΑ έχει ανοίξει εδώ και χρόνια ο διάλογος ανάμεσα στους Κτηνιάτρους για την χρήση ιατρικής κάνναβης στα ζώα συντροφιάς [2].

Τέλος, σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιους επίσημους συνδέσμους που αναγνωρίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και μελέτες σχετικά με ανθρώπινες παθήσεις που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα φυσικά κανναβινοειδή. Σας προσκαλούμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για μια ενδελεχή έρευνα γύρω από το θέμα και να πάρετε θέση σχετικά με τη χρήση του ίδιου του φυτού ή προϊόντων κλωστικής και ιατρικής κάνναβης από τα ζώα συντροφιάς για την αντιμετώπιση παθήσεων ή την ανακούφιση συμπτωμάτων:

Σχετικά με τον καρκίνο :
http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/physicalsideeffects/chemotherapyeffects/marijuana-and-cancer

Σχετικά με την επιληψία:
http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/other-treatment-approaches/medical-marijuana-and-epilepsy

Σχετικά με τον HIV:
http://www.hivplusmag.com/treatment/2015/02/24/could-cannabis-treat-hiv

Σχετικά με το γλαύκωμα:

http://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/medical-marijuana-glaucoma-treament

Σχετικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα:
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140602150914.htm?

Σχετικά με τον Διαβήτη:
http://www.letfreedomgrow.com/cmu/diabetes_5.htm

Σχετικά με τον πόνο:

http://www.2ndchance.info/marijuana-Lynch2011.pdf

http://www.2ndchance.info/marijuana-Ware2003.pdf

Σχετικά με την ρευματοειδή αρθρίτιδα:

http://www.2ndchance.info/marijuana-Blake2006.pdf

http://www.2ndchance.info/marijuana-Malfait2000.pdf

http://www.2ndchance.info/marijuana-Cox2007.pdf

Οι μέχρι τώρα θεραπευτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση αντίστοιχων παθήσεων στα ζώα έχουν δείξει ότι πρώτον είναι πολυέξοδες για το μέσο όρο τον ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και δεύτερον έχουν από μικρό ποσοστό επιτυχίας, έως και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις.

Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει αυτό το εναλλακτικό μέσο θεραπείας και συμπόνιας για τα ζώα στη χώρα μας, που να υποστηριχτεί με μια ουσιαστική έρευνα σχετικά με την θεραπευτική δράση των διαφορετικών κανναβινοειδών στις διαφορετικές παθήσεις των ζώων συντροφιάς, καθώς και των προτεινόμενων δοσολογιών ανάλογα με το ζώο;

Είμαστε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες.

Με εκτίμηση,

Ηλιόσποροι, δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία, www.iliosporoi.net

Στα πλαίσια της “Συμμαχίας αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά” που υποστηρίζεται από πλήθος φορέων, συλλόγων και ομάδων, όπως οι Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, Νέοι Πράσινοι, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης “Το Ίαμα”, Σύλλογος “Ασθενείς για την Ιατρική Κάνναβη”, Σύλλογος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ (Αθήνας), Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδος ο Σίσυφος, Medical Mediterranean Genetics, Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, ENCOD, Trekt Uw Plant Cannabis Social Club, Diogenis- Drug Policy Dialogue South East Europe (SEE), κ.α.

[1] πχ. http://treatibles.com/, https://cannacompanionusa.com/, https://treatwellhealth.com/ και https://canna-pet.com/

[2] https://www.avma.org/news/javmanews/pages/130615a.aspx