Αυτάρκεια, ευημερία και μετάβαση στην ύπαιθρο, στο κτήμα “Σποράκια του Ήλιου” (Βλαχιά Ευβοίας, 23-25/7, 29-31/7, 5-7/8)

Οι Ηλιόσποροι συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στην Βλαχιά Ευβοίας για να δώσουμε εργαλεία και εφόδια σε νέο κόσμο που θέλει να απεξαρτηθεί από την αστική ζωή και τις συνήθειες της πόλης, και αναζητά να δημιουργήσει βιώσιμα και παραγωγικά εγχειρήματα στην ύπαιθρο. Η αποκέντρωση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για αρκετό κόσμο αν σχεδιαστεί και οργανωθεί σωστά σε ένα παραγωγικό πλαίσιο που δεν στηρίζεται στην επιβίωση, αλλά στην λιτή αφθονία και την ευημερία.

Θέλουμε να δώσουμε έμπνευση και να δημιουργήσουμε πρακτικές δομές που θα κάνουν πιο ομαλή και δημιουργική την μετάβαση στην επαρχία, καθώς και να παρέχουμε τεχνογνωσία για την κάλυψη καθημερινών αναγκών με ιδία μέσα, στα πλαίσια της φιλοσοφίας του Κάνουμε Όλοι Μαζί (Do It Ourselves- εξέλιξη του Do It Yourself (DIY) αστικού κυρίως κινήματος). Να περάσουμε δηλαδή από το Εγώ της πόλης στο Εμείς της κοινοτικής ζωής στην ύπαιθρο με έμφαση στην αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, την αυτο-οργάνωση, την αυτάρκεια και την οικολογική (και οικονομική) βιωσιμότητα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας θα πρέπει να εμπλέξει τους νέους και τις νέες, που είναι το μέλλον αυτής της χώρας, μέσα σε ένα συνεργατικό και συμμετοχικό πλαίσιο με σωστές υποδομές και κατευθύνσεις.

Στόχος των 3 σεμιναρίων είναι να παρέχουμε πρακτικές συμβουλές και μη-τυπική εκπαίδευση για το πως μπορεί να είναι παραγωγικό και βιώσιμο ένα κτήμα (να καλύπτει τα έξοδά του και τις βασικές ανάγκες όσων κατοικούν- εργάζονται εκεί), για το πως μπορείς να μετασχηματίσεις οικολογικά και παραγωγικά με ήπιες παρεμβάσεις ήδη υπάρχοντα κτήματα με υποδομές (ακόμα και αν είναι νοικιασμένα), καθώς και το πως μπορείς να δημιουργήσεις χρηστικές οικοσκευές που επαναχρησιμοποιούν υλικά, αξιοποιούν τους ανανεώσιμους πόρους και αντέχουν στο χρόνο. Επίσης, για το πως μπορείς να στήσεις start-up αγροτοδιατροφικά εγχειρήματα και συνεργατικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με παραγωγική και μεταποιητική κατεύθυνση, στα πλαίσια της νεανικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής και κυκλικής βιο-οικονομίας, για να διασφαλίσεις την ευημερία και τη συνέχεια του εγχειρήματος.

Σε κάθε σεμινάριο θα συνεργαστούμε με έμπειρους εκπαιδευτές και η μαθησιακή διαδικασία θα είναι διαδραστική, ευέλικτη και χαλαρή. Θα υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και επίσκεψη στις κοντινές παραλίες, ενώ κάθε σεμινάριο θα έχει ένα πρακτικό αποτέλεσμα και άμεση εφαρμογή στο κτήμα παρέμβασης. Τα σεμινάρια θα είναι τριήμερα (3 διανυκτερεύσεις) και θα φιλοξενήσουν μέχρι 10 συμμετέχοντες το καθένα. Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές σε διαμορφωμένους χώρους μέσα στο κτήμα “Σποράκια του Ήλιου” και θα παρέχετε ένα χορτοφαγικό γεύμα την ημέρα (συν πρωινό με καφέ/τσάι/ φρούτα). Το κόστος συμμετοχής είναι 45 ευρώ (15 ευρώ η μέρα) και περιλαμβάνει την εκπαίδευση, τη διαμονή και τη διατροφή για το τριήμερο. Προσκαλούμε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τον συνεπιβατισμό στην μεταφορά τους, προς και από το σεμινάριο, να μοιραστούν δηλαδή ΙΧ μεταφορικά μέσα και τα έξοδα, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα της μετακίνησής τους.

Τα 3 σεμινάρια που θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτές είναι:

23-25 Ιουλίου 2016: Πρακτικές και ήπιες παρεμβάσεις Αεικαλλιέργειας (Περμακουλτούρας) σε ένα υφιστάμενο κτήμα. Στόχος είναι να εφαρμόσουμε τις αρχές της Περμακουλτούρας σε ένα υφιστάμενο συμβατικό κτήμα με υποδομές, για να το κάνουμε αυτάρκη, βιώσιμο και παραγωγικό. Το σεμινάριο θα συντονίσει η Τίνα Λυμπέρη (www.kangouro.gr) και μέσα από ένα διαδραστικό και συμμετοχικό πλαίσιο θα μας εισάγει στις αρχές της περμακουλτούρας και θα μας κατευθύνει να πραγματοποιήσουμε ήπιες και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις (διαμόρφωση τοπίου, δημιουργία κομπόστ, διαμόρφωση ζωνών και παραγωγικών κήπων, water harvesting, κλπ).

29-31 Ιουλίου 2016: Εργαστήριο κατασκευής ηλιακού αποξηραντή- αερόθερμου, με επαναχρησιμοποίηση υλικών. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε πολυχρηστικά εργαλεία και οικοσκευές με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα. Πιο συγκεκριμένα θα κατασκευάσουμε ένα Ηλιακό αποξηραντή για αφύγρανση τροφίμων, βοτάνων, φρούτων κλπ του κτήματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως Ηλιακό αερόθερμο για θέρμανση μικρού χώρου. Το σεμινάριο θα προσφέρει ο Γιώργος Θεοδωράκης (UFiTUrban Flat in Transition, http://permaculture.top/ufit/) που θα μας κάνει μια θεωρητική παρουσίαση διαφόρων τύπων ιδιοκατασκευών οικοσκευών που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια, θα μας δείξει πως αποθηκεύουμε και προετοιμάζουμε τα τρόφιμα/ φρούτα για να τα αποξηράνουμε, αλλά και το πως κατασκευάζουμε αυτή την οικοσκευή, με τι υλικά και εργαλεία. Στο τέλος του σεμιναρίου ο ηλιακός αποξηραντής- αερόθερμο θα είναι έτοιμος προς χρήση.

5-7 Αυγούστου 2016: Αγροδιατροφικές start up και συνεργατική νεανική επιχειρηματικότητα για παραγωγή και μεταποίηση βιολογικών προϊόντων. Τα εγχειρήματα στην ύπαιθρο για να είναι βιώσιμα πρέπει να είναι παραγωγικά, ανθεκτικά και αυτο-συντηρούμενα. Ο Παύλος Γεωργιάδης (Calypso, We deliver taste, Slow Food Thrace) θα μας εισάγει στην αγροδιατροφική καινοτομία και των κόσμο των start up επιχειρήσεων- εγχειρημάτων νεανικής επιχειρηματικότητας γύρω από τη διατροφή και την αγροτική οικονομία. Στόχος είναι να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτάρκες και αυτοχρηματοδοτούμενο ένα κτήμα μέσα από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αλλά και το πως μπορούν να οργανωθούν παραγωγικά οι νέοι που θέλουν να μετεγκατασταθούν στην επαρχία με καλές προϋποθέσεις. Τα συνεργατικά- συνεταιριστικά εγχειρήματα στον αγροδιατροφικό τομέα και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της απαξίωσης των αγροτικών συνεταιρισμών δεν έχουν ευδοκιμήσει σε μεγάλη κλίμακα ακόμα, ενώ έχουν τεράστιες προοπτικές λόγω κλίματος και εδαφολογικών συνθηκών και συγκριτικό ποιοτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ότι αφορά τις εξειδικευμένεςβιολογικές αγροδιατροφικές αγορές της Ευρώπης. Θέλουμε να δώσουμε ιδέες και εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας ως πρακτικό παράδειγμα το κτήμα “Σποράκια του Ήλιου”, αλλά και την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση KANNABIO που θα παράγει και θα μεταποιήσει βιολογική κλωστική κάνναβη με έδρα την Εύβοια.

Για να δηλώσεις συμμετοχή στείλε μας άμεσα ένα emailστο iliosporoi@yahoo.grμε ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και για ποιο σεμινάριο ενδιαφέρεσαι. Δεν ζητάμε προκαταβολή, γι αυτό σε παρακαλούμε να μην αλλάξεις γνώμη τελευταία στιγμή και να σεβαστείς το γεγονός ότι είναι κρίμα να μείνει κενή μια θέση που μπορεί να την θέλει κάποιος/α άλλος/άλλη.

Θα χρειαστεί να έχεις μαζί ό,τι σου είναι απαραίτητο για την κατασκήνωση, φακό, αντηλιακό, καπέλο, κλειστά παπούτσια, πετσέτες, αντικουνουπικό. Το κτήμα έχει ρεύμα, νερό, τουαλέτα, ντουζ και wifi.

Φέρε την καλή σου διάθεση και όρεξη για δημιουργία και συζήτηση.

Ηλιόσποροι, www.iliosporoi.net

Κτήμα “Σποράκια του Ήλιου”, Βλαχιά