Στις 12 Ιουνίου 2014 οι Υπουργοί Περιβάλλοντος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αποφασίσουν για τη συμβιβαστική πρόταση-παγίδα της ελληνικής προεδρίας σχετικά με το δικαίωμα των Κρατών Μελών να αποφασίζουν την απαγόρευση ή όχι της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων Οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους. Πάρτε μέρος στην εκστρατεία κατά μιας τέτοιας απόφασης.

Το ιστορικό

Η πρόταση για επανεθνικοποίηση του δικαιώματος των Κρατών Μελών να καλλιεργούν ή όχι μεταλλαγμένα είναι ουσιαστικά μια ακόμα προσπάθεια να μπουν τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα στο πιάτο και το χωράφι μας. Η πρόταση είχε κατατεθεί αρχικά από τον Επίτροπο Ντάλι το 2010, στον απόηχο της γενικής κατακραυγής μετά την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει τη γ.τ. πατάτα Amflora, παρά τις έντονες επιστημονικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Η εξαιρετικά λανθασμένη αρχική πρόταση βελτιώθηκε σημαντικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγκρίθηκε τελικά τον Ιούλιο του 2011. Στη συνέχεια αγνοήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι που η Δανική Προεδρία της ΕΕ προσπάθησε να καταλήξει σε συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός προσέκρουσε σε πολλές αντιδράσεις Κρατών Μελών και τελικά η Δανία εγκατέλειψε τη πρότασή της.

Γιατί είναι λάθος η πρότασης της Ελληνικής προεδρίας

Το 2014 και ενώ η Κομισιόν ετοιμάζεται να εγκρίνει τη καλλιέργεια μια ακόμα γ.τ. ποικιλίας (το καλαμπόκι 1507 της Pioneer) εν μέσω πολλών αντιδράσεων από επιστήμονες και τη κοινωνία των πολιτών, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης προτείνει εκ νέου ένα απαράδεκτο συμβιβαστικό σχέδιο -επανάληψη της πρότασης της Δανίας- το οποίο δίνει στη βιομηχανία και τις πολυεθνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας υπέρογκες εξουσίες και δυνάμεις. Παρόλο που η επανεθνικοποίηση του δικαιώματος να καλλιεργούν ή όχι γ.τ.ο. στην επικράτειά τους δίνεται φαινομενικά το ευνοϊκό δικαίωμα στα Κράτη Μέλη να αρνηθούν την καλλιέργεια τους, ακόμα κι αν έχει εγκριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πρόταση της ελληνικής προεδρίας τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να διαπραγματεύονται κατευθείαν με τις εταιρίες που υπέβαλαν αίτηση για την έγκριση του συγκεκριμένης γ.τ. ποικιλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολυεθνικές θα στριμώχνουν τα Κράτη Μέλη ακόμα και με την απειλή δικαστικών μέτρων σε περίπτωση που αυτά βγάζουν απόφαση υπέρ της απαγόρευσης μιας γ.τ. ποικιλίας που έχει εγκριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόταση της ελληνικής προεδρίας δίνει το δικαίωμα στις εταιρίες να εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά στη διαδικασία αδειοδότησης μιας γ.τ. ποικιλίας, διευκολύνει ουσιαστικά και κάνει πιο χαλαρή την σχετική Ευρωπαϊκή διαδικασία, ενώ δεν δίνει καμιά εγγύηση στα Κράτη Μέλη ότι οι απαγορεύσεις τους θα είναι νομικά βάσιμες και αδιαμφισβήτητες στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τέλος, η πρόταση της Ελληνικής προεδρίας δεν κάνει καμιά αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της αξιολόγησης του κινδύνου των γ.τ.ο., της χρησιμότητας τους και των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών.

Τι ζητάμε

Στο παραπάνω πλαίσιο ζητάμε από την ελληνική προεδρία να αποσύρει την απαράδεκτη πρότασή της, και αν δεν γίνει αυτό να καταψηφιστεί από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος ώστε να διαφυλάξουν το δημόσιο συμφέρον. Στις 12 Ιουνίου ας πούμε οριστικά όχι στους γ.τ.ο. και να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πρέπει να οριστικοποιήσει την πρόταση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν τους γ.τ.ο. ούτε στο πιάτο, ούτε στο χωράφι τους.

Στείλτε τη παραπάνω έκκληση στον Έλληνα Υπουργό περιβάλλοντος (email κ τηλ.):

http://www.maniatisy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5043&Itemid=48

Σχετικές εκστρατείες:

AVAAZ: http://bit.ly/1hM3Cfz

Greenpeace: http://bit.ly/1wUGLs2

 

2 Ιουνίου 2014

BiotechWatch.gr

Ηλιόσποροι (iliosporoi.net)