Με αφορμή τις παράλογες συλλήψεις 2 ατόμων/ επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο για εμπορία διατροφικών προϊόντων κλωστικής κάνναβης στείλαμε την παρακάτω επιστολή στον Πρωθυπουργό και Υπουργούς.

Η Κλωστική Κάνναβη ΔΕΝ είναι “ναρκωτική” ουσία, αλλά ένα θαυματουργό φυτό που μπορεί να σώσει τον πλανήτη και την ανθρωπότητα από την οικολογική καταστροφή αφού έχει χιλιάδες οικολογικές χρήσεις και προϊόντα (χαρτί, ύφασμα, βιοκαύσιμο, φαγητό πλούσιο σε θρεπτική αξία, βιοπλαστικό, εδαφοβελτιωτικό, μονωτικό/ κατασκευαστικό υλικό και άλλα 25.000 υποπροϊόντα).

Προς: Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα

Υπόψη:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Αποστόλου

Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα

ΘΕΜΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΛΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,

Η Πολιτεία και η Διοίκηση υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο σφάλμα εν έτη 2015. Όπως πληροφορούμαστε από τα Χανιώτικα Νέα [1] πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου 2015 στο Ρέθυμνο Κρήτης, συλλήψεις 2 επιχειρηματιών «για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών», επειδή είχαν στο μαγαζί τους διατροφικά προϊόντα κλωστικής κάνναβης (hemp).

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν: 3 συσκευασίες καφέ, 9 συσκευασίες ροφήματος, 12 συσκευασίες ενεργειακών μπαρών, 3 γυάλινες συσκευασίες λαδιού, προϊόντα που έφεραν ετικέτα με το φύλλο της Κάνναβης.

Η κλωστική (βιομηχανική) κάνναβη, όπως θα γνωρίζετε, είναι μια οικολογική και ανανεώσιμη [2] πρώτη ύλη που η καλλιέργειά της επιδοτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) 73/2009, 1234/2007 και 1529/2000 του Συμβουλίου, καθώς και τον κανονισμό ΕΟΚ 1164/89 της Επιτροπής). Μπορεί να αποφέρει μέχρι 2 σοδειές το χρόνο και θεωρείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία την καλλιέργεια του περιβαλλοντοκτόνου βάμβακος.

 

H κλωστική κάνναβη ΔΕΝ είναι “ναρκωτική” ουσία, τα δε διατροφικά προϊόντα κλωστικής κάνναβης όχι μόνο δεν είναι ψυχοενεργά, αλλά έχουν πολύ θετική επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό και υγεία.

 

Σας θυμίζουμε τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις [3, 4] στις 11/08/2014 και 05/11/2014 που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις προβληματικές απαντήσεις προκατόχων σας σχετικά με την ολοκλήρωση της ΚΥΑ και του πειραματικού έργου για τη κλωστική κάνναβη. Θα γνωρίζεται επίσης την μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ [5] που θέτει το πλαίσιο για το σχέδιο καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης και αναγνωρίζει τα πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

 

Σας θυμίζουμε επίσης ότι Κλωστική Κάνναβη δεν περιλαμβάνεται στις ουσίες που υπάγονται στα “ναρκωτικά” και η καλλιέργεια/ επεξεργασία της έχει αποποινικοποιηθεί από τον νόμο 4139/2013, άρθρο 1 παράγραφος 3 [6].

 

Ενώ όλο αυτό το διάστημα αναμένουμε την πολυπόθητη ΚΥΑ για την ρύθμιση της καλλιέργειάς της που έχει καθυστερήσει δραματικά, αντί για μια θαρραλέα και εμπνευσμένη ρύθμιση όπως αυτή που σας έχουμε προτείνει με επιστολή από τον Μάρτιο του 2015 [7], ερχόμαστε αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με μια παράλογη δίωξη που δεν συνάδει με τη διεθνή εμπειρία και την αντίληψη που θα έπρεπε έχετε για την κλωστική κάνναβη ως ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεδομένου ότι σε λίγες μέρες αναμένουμε την εκδίκαση της αποζημίωσης του μαγαζιού Kannabishop Χανίων μετά από 14 χρόνια αρνησιδικίας από το κράτος, σας απευθύνουμε τις παρακάτω ερωτήσεις και αναμένουμε άμεσα την απάντηση και την παρέμβασή σας.

 

  1. Ποιος διέταξε και με ποιο σκεπτικό τη σύλληψη 2 επιχειρηματιών για διατροφικά προϊόντα κλωστικής κάνναβης στο Ρέθυμνο;
  2. Τι θα κάνετε για να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως η Ελλάδα με την κοινοτική νομοθεσία που διέπει την καλλιέργεια, επεξεργασία και μεταποίηση της κλωστικής κάνναβης;
  3. Τι θα κάνετε για να αποζημιωθούν άμεσα, υλικά και ηθικά οι δύο συλληφθέντες, καθώς και όλοι όσων εκκρεμούν υποθέσεις που αφορούν τρόφιμα ή ρούχα από κλωστική κάνναβη;

 

Όπως καταλαβαίνετε αυτό το θέατρο του παραλόγου σε ότι αφορά την κλωστική (βιομηχανική) κάνναβη στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει άμεσα και να προχωρήσουμε σε μια νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης σε αποκεντρωμένο και συνεταιριστικό επίπεδο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία, την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η προκατάληψη και η άγνοια πρέπει να τεθούν στο περιθώριο και να μπει η Ελλάδα δυναμικά στην παγκόσμια αγορά Κλωστικής Κάνναβης με πολλαπλά οφέλη για τους γεωργούς, την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, και τις υπηρεσίες.

 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για παράλογες συλλήψεις και διαπόμπευση νομοταγών κατά τ’ άλλα πολιτών. Η Ελλάδα λόγω γεωμορφολογίας και κλίματος μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή, επεξεργασία και μεταποίηση της Κλωστικής Κάνναβης σε όλη την Ευρώπη, παράγοντας και εξάγοντας χιλιάδες οικολογικά υποπροϊόντα της. Η Κλωστική Κάνναβη μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της υπαίθρου.

Με τιμή,

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ – δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2015

[1] http://www.haniotika-nea.gr/sillipsis-gia-proionta-me-fotografia-fillou-kannavis/

[2] http://eiha.org/media/2014/10/Ecological-benefits-of-hemp-and-flax-cultivation-and-products-2011.pdf

[3] http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=ece0bc71-a933-4ef8-935c-2aa14f8f5a2e

[4] http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=e28022be-aa55-4a04-a514-7f43b5da9d2a

[5] ΕΘΙΑΓΕ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2000. Σχέδιο Καλλιέργειας Κλωστικής Κάνναβης και Κλωστικού Λιναριού στην Ελλάδα. https://docs.google.com/file/d/1MavqpGwx_qHWc1EFWUm9RRGf32V1avnedszcHD4WP37Oc1dqlAMFkCSWF-hx/edit

[6] http://www.ministryofjustice.gr/site/LinkClick.aspx?fileticket=YTYbJcYuEkI%3D&tabid=132

[7] https://iliosporoi.net/2013-02-18-09-53-30/2013-02-18-10-10-26/641-letterhemp