Ανοιχτή συζήτηση με τους: 
– Λάζαρος Πετρομελίδης (Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης),
– Ιωάννα Κούρτοβικ (Δικηγόρος),
– Δημήτρης Ψαρράς (Δημοσιογράφος),
– Δημήτρης Χριστόπουλος, (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου),
– Πέτρος Κουτσούμπας,
– εκπρόσωποι μεταναστευτικών σωματείων

Διοργάνωση: Ηλιόσποροι (iliosporoi.net) – Περιοδικό Asante (asante.gr)

Η έξαρση της ρατσιστικής βίας και η απήχηση του ακραίου εθνικισμού σε αυξανόμενη μερίδα πολιτών, είναι μια δραματική πραγματικότητα που πρέπει να απαντηθεί συλλογικά για να εκλείψει.

Κοινός τόπος είναι η ανάγκη να αποτρέψουμε τη περαιτέρω συντηρητικοποίηση και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εγκληματικές ενέργειες σε βάρος μεταναστών, με αναποτελεσματικές μεταναστευτικές πολιτικές και γκετοποίηση γειτονιών, αλλά και με έντονη αστυνομοκρατία και εξωραϊσμό της βίας, εμπλουτισμένα από ένα πλαίσιο αβεβαιότητας, φτώχειας και καταστολής.

Η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση της ΧΑ αντί να βρίσκεται εκτός νόμου, βρίσκεται στα έδρανα της Βουλής και η επιρροή της συνεχώς αυξάνει μέσα σε μια διαλυμένη και φοβισμένη κοινωνία.

Ο ακραίος ρατσιστικός λόγος και η δομική βία έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της μιντιακής καθημερινότητας και της δημόσιας ζωής.

Η απαξίωση του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου, που επένδυσε στο μιλιταρισμό και την “εθνική ανασφάλεια” 220 δις ευρώ τα τελευταία 35 χρόνια, καθώς και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για να επωαστεί το αυγό του φιδιού.

Θα είμαστε εμείς οι επόμενοι; ή θα απαντήσουμε μαζικά και συλλογικά στη ρατσιστική βία και το μιλιταριστικό βαθύ κράτος;

“Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ο Χίτλερ φυλάκιζε ομοφυλόφιλους δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος. Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου”.

Ηλιόσποροι (iliosporoi.net) – Περιοδικό Asante (asante.gr)