{vimeo}12876295{/vimeo}
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ «ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»
Με αφορμή την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νόμο περί απαγορευμένων ουσιών, και συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών (26.6.2010), η Συμμαχία “Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά” κατέθεσε στον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνηση υπογεγραμμένη έκκληση για τον εξανθρωπισμό της πολιτικής περί απαγορευμένων ουσιών στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης.
Συγκεντρώθηκαν 1000 επώνυμες υπογραφές, και υπήρξε αμέριστη διαδικτυακή υποστήριξη της έκκλησης για αλλάγή πολιτικής προς τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στο βίντεο παρουσιάζεται η “Η δίκη της Κανναβίτσας”, ένα θεατρικό δρώμενο, φτιαγμένο με υπέροχο χιούμορ από τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του ΕΛΕΥΣΥΝΑ (Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης) σε σενάριο Γ. Οικονομοπουλου.

Αγαπάμε τη ζωή…
{youtube}RfnYZMn9D-A{/youtube}

Διάβασε την συνοδευτική επιστολή…

Προς: Πρωθυπουργό, Γ. Α. Παπανδρέου

 

Κοινοποίηση:

1. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδη

2. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου

3. Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ναρκωτικών ουσιών

 

ΘΕΜΑ: ΨΗΦΙΣΜΑ, ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

 

Η Συμμαχία “Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά” ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2010 με αφορμή την αποστολή και δημοσιοποίηση της επιστολής- έκκλησης προς τον Πρωθυπουργό, για τον εξορθολογισμό και τον εξανθρωπισμό της νομοθεσίας περί “ναρκωτικών” ουσιών. Την επιστολή έχουν ήδη προσυπογράψει εκατοντάδες πολίτες, καθώς και φορείς και πολιτικά κόμματα.

Εκτός από τις εκατοντάδες υπογραφές που καταθέτουμε, έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά χιλιάδες υπογραφές- υποστηρικτές μέσα από τις παρακάτω σελίδες κοινωνικής δικτύωσης:

 

Οι πολιτικές περί ουσιών πρέπει να γίνουν επιτέλους πιο δίκαιες και αποτελεσματικές, για να μειωθεί η βλάβη στους χρήστες, την κοινωνία και την οικονομία. Γιατί οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται μας στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και πολύτιμους οικονομικούς πόρους.

Ξέρουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Διεκδικούμε την αποποινικοποίηση της χρήσης, πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους με έμφαση στην πρόληψη, την αδογμάτιστη -από τη σκοπιά του χρήστη- πληροφόρηση και τη μείωση της βλάβης (όπως άλλωστε συστήνει από το 2004 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο1 εγκρίνοντας την Έκθεση Κατάνια2).

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 50 χρόνια δεν μειώνουν ούτε τη ζήτηση, ούτε τη προσφορά ουσιών (όπως αποδεικνύει η πρόσφατη μελέτη ReuterTrautmann της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 20093) αντίθετα γιγαντώνουν τη Μαφία και περιθωριοποιούν τους χρήστες.

 

Οι επιπτώσεις της αποτυχίας αυτής αποτυπώνονται :

1.στην συμφόρηση των φυλακών και των δικαστηρίων,

2.στην αύξηση της διακίνησης (ειδικά “σκληρών” ναρκωτικών) σε όλο και χαμηλότερες ηλικίες,

3.στην ισχυροποίηση των κυκλωμάτων, που απειλούν την δημόσια υγεία και δημιουργούν απαράδεκτες συνθήκες ζωής για ολόκληρες συνοικίες της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

 

Είναι καιρός να μάθουμε από τα θετικά παραδείγματα αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών ακόμα και μερικής νομιμοποίησης της κάνναβης που ακολουθούνται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Καλιφόρνια, Ολλανδία, Καταλονία και αλλού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από ουσίες με βάση την επικινδυνότητά τους4, στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης, που είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη προληπτική πολιτική δημόσιας υγείας. Ένα είναι σίγουρο. Οι χρήστες δεν μπορούν να θεωρούνται εγκληματίες και πρέπει να τους προστατέψουμε από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας.

 

Η σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής δημιούργησε αισιοδοξία, καθώς η κοινωνία δείχνει έτοιμη για τομές, σαν αυτές που ο νυν πρωθυπουργός υποστήριξε τα τελευταία 15 χρόνια. Η παρουσία στην θέση του προέδρου της επιτροπής του έγκριτου καθηγητή ποινικολόγου Νικόλαου Παρασκευόπουλου, με σαφώς εκφρασμένες στο παρελθόν θέσεις, καθώς και ειδικών που έχουν χρόνια ενασχόληση με το θέμα, ενισχύει την πεποίθηση μας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί στην ουσία του.

 

Προσδοκούμε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο που θα αποσυμφορήσει τις ελληνικές φυλακές και θα αποφορτίσει το δικαστικό μας σύστημα ώστε να μην υπάρχει καμία ποινική δίωξη για την χρήση ουσιών, ίσως παρά μονό σε ειδικές περιπτώσεις (όπως πχ στις περιπτώσεις της οδήγησης ή της δημόσιας χρήσης). Θεωρούμε απαραίτητο τον επαναπροσδιορισμό των (εξοντωτικών) ποινών για την διακίνηση ουσιών όπως οφείλει η χώρα μας να κάνει σύμφωνα και με την Απόφαση-Πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ5 του Συμβουλίου της Ευρώπης [στο ελληνικό ποινικό δίκαιο έχει ενσωματωθεί λανθασμένα με τον πρόσφατο ν. 3727/2008 (ΦΕΚ 257Α)], αλλά και την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1150/2007/ΕΚ6. Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα και είκοσι φορές πιο αυστηρές ποινές φυλάκισης από άλλες χώρες της Ευρώπης, κατά παραβίαση των παραπάνω, αλλά και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (2007/C 303/01).

 

Είναι προφανές από το μέγεθος του προβλήματος ότι ακόμα και αυτές οι αυστηρότερες ποινές δεν λειτουργούν αρκετά αποτρεπτικά. Ο εξορθολογισμός των ποινών δεν θα αποδυναμώσει τα παράνομα κυκλώματα προώθησης και διακίνησης ουσιών, παρά μόνο αν η αποποινικοποίηση της χρήσης, η αυτοκαλλιέργεια κάνναβης και η ελεγχόμενη κρατική χορήγηση για τα οπιούχα, τους στερήσουν από το βασικό τους κίνητρο, το κολοσσιαίο κέρδος (ο τζίρος της παγκόσμιας διακίνησης ουσιών υπολογίζεται από τον ΟΗΕ στα 400 δις. ευρώ το χρόνο, ενώ το κόστος καταστολής υπολογίζεται στα 15 δις ευρώ το χρόνο), συμβάλλοντας παράλληλα στην διακοπή της απώλειας χρημάτων προς την μαύρη αγορά ή το εξωτερικό. Όπως έχει αποδείξει και το παράδειγμα της Πορτογαλίας7, η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των νέων χρηστών αλλά και αύξηση των χρηστών που αναζητούν μεθόδους απεξάρτησης.

 

Αυτή η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει την ιστορική ευκαιρία, όχι μόνο να κάνει μία τομή για το δικαστικό και το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, αλλά και να αποτυπώσει το πνεύμα του Συντάγματος, το οποίο στο άρθρο 2 παρ. 1, που καθιερώνει ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαιτεί να μην υποβιβάζεται ο άνθρωπος, ο κάθε συγκεκριμένος άνθρωπος, σε αντικείμενο, σε απλό μέσο για την εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε σκοπών. Παράλληλα, το άρθρο 5 παρ. 1 κατοχυρώνει, ως γνήσιο δικαίωμα με αμυντική λειτουργία απέναντι στην Πολιτεία, την προσωπική ελευθερία. Βασικό στοιχείο του δικαιώματος αυτού είναι η ελευθερία της αυτοδιάθεσης, που βρίσκει συνταγματικώς θεμιτό περιορισμό μόνο στην μη προσβολή των δικαιωμάτων των άλλων. Στην διάταξη αυτή βρίσκει συνταγματικό έρεισμα οποιαδήποτε συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί ως “αποκλείνουσα”, εφόσον περιορίζεται σε προσωπικές επιλογές που δεν θίγουν την ελευθερία των άλλων. Υπό το πρίσμα των διατάξεων αυτών, η έννοια της “πράξης”, όπως αυτή οριοθετείται στο άρθρο 7 του Συντάγματος ως προαπαιτούμενο του ποινικού κολασμού, απαιτεί την ύπαρξη ετεροπροσβολής, ήτοι προσβολής εννόμου αγαθού που βρίσκεται έξω από την ιδιωτική σφαίρα του δράστη.

Η χρήση μιας ουσίας, ακόμη κι αν θεωρηθεί επιβλαβής για το υποκείμενο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλλει έννομο αγαθό που να μπορεί να προστατευθεί από τον ποινικό νόμο, η δε αυτοκαλλιέργεια για προσωπική χρήση ενός φυτού που βρίσκεται ελεύθερα στη φύση, δεν δύναται να ποινικοποιείται, διότι, εκτός του ότι εντάσσεται στο πεδίο του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, απαλείφει το κίνητρο του κέρδους που σχετίζεται με την προώθηση των απαγορευμένων ουσιών.

 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιτροπή θα επιλέξει να αξιολογήσει το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος της απαγόρευσης και θα καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την δημόσια υγεία και το Σύνταγμα. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα πράξει χωρίς να αναλογιστεί το πολιτικό κόστος και ότι ο Πρωθυπουργός θα τολμήσει να εφαρμόσει όσα, σταθερά εδώ και χρόνια, προτείνει για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κενό Δίκτυο, Φίλοι του Ανθρώπου, Νέοι Πράσινοι, Οικολόγοι Πράσινοι, AKOA, ΡΟΖΑ, Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία