Την Τετάρτη 20 Απριλίου αντιπροσωπεία ασθενών κατέθεσαν περίπου 40 χιλιάδες υπογραφές πολιτών στο Υπουργείο Υγείας για το δικαίωμα των ασθενών στην ιατρική και φαρμακευτική χρήση κάνναβης. Εκ μέρους του Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού που βρισκόταν στην Βουλή τα αιτήματα με τις υπογραφές παρέλαβε ο Διευθυντής του γραφείου του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, και ακολούθησε εποικοδομητική συνομιλία με τους εκπροσώπους των ασθενών.

Σύμφωνα με τους ασθενείς η πολιτική ηγεσία φαίνεται να έχει τη βούληση να προχωρήσει σε διευκολύνσεις των ασθενών και να ξεμπλοκάρει το θέμα της ιατροφαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης.

Τα αιτήματα των ασθενών αφορούν:

  1. Την αποποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης για θεραπευτική χρήση.
  2. Την δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας με ειδική άδεια του Υπουργείου Υγείας στον κάθε ασθενή για ένα ορισμένο αριθμό (πχ 6) φυτών για ιδία χρήση.
  3. Την δημιουργία λεσχών/συλλόγων κάνναβης στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, οι οποίες θα καλλιεργούν ποιοτική και οργανική κάνναβη σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη και την παροχή συγκεκριμένης ποσότητας προϊόντων αποκλειστικά στα μέλη της λέσχης, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση γιατρού και αποδεικτικά της πάθησής τους, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά, τα μέλη των λεσχών θα αποδίδουν στο κράτος τον επιβαλλόμενο φόρο επί του προϊόντος που θα αγοράζουν, ενώ οι λέσχες θα αποδίδουν έμμεση φορολογία και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενούς τους.
  4. Την δυνατότητα πιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων της λέσχης από το χημείο του κράτους ή από άλλο πιστοποιημένο εργαστήριο.
  5. Την δυνατότητα παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη (σε οικιακό, οικοτεχνικό ή βιομηχανικό επίπεδο) στη χώρα μας, ώστε να υποκατασταθούν οι εισαγωγές που μέχρι σήμερα γίνονται παράνομα ή ημι-νόμιμα, κοστίζουν πολύ και αφορούν σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής- θεραπευτικής ουσίας.
  6. Τη νομιμοποίηση της εισαγωγής θεραπευτικών σκευασμάτων ιατρικής κάνναβης με αποδεδειγμένα θετική δράση, μέσω αντιπροσώπων και κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης.
  7. Την απελευθέρωση και ενθάρρυνση της ιατρικής έρευνας πάνω στα Κανναβινοειδή, καθώς και στις θεραπευτικές ποικιλίες κάνναβης που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες παθήσεις.
  8. Να μπορούν οι ιατροί να συνταγογραφούν νόμιμα την κάνναβη ή παράγωγά της, κατόπιν θεσμικής παρότρυνσης τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Υπουργείο Υγείας που θα πρέπει να αναλάβει και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ιατρών και των ασθενών για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης. Κάλυψη της Κάνναβης από το ΕΣΥ.
  9. Την επικαιροποίηση των Νόμων 3459/2006 και 4139/2013, για την αφαίρεση του φυτού της κάνναβης από τη λίστα των παράνομων ουσιών και τη δυνατότητα όσων σκευασμάτων εμπεριέχουν THC (τετραϋδροκανναβινόλη) να μπορούν να συνταγογραφούνται.
  10. Διευκρινιστικό έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας όπου ξακαθαρίζεται ότι τα σκευάσματα λαδιού με υψηλή συγκέντρωση σε κανναβιδιόλη (CBD) και με μικρότερη από 0.2% συγκέντρωση σε THC μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο 4139/2013.

Στη συνέχεια στα πλαίσια της 2ης Γιορτής Κάνναβης- 12ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ ενημερωτική και μουσική εκδήλωση στον πεζόδρομο της Ερμού στο Θησείο. Αν και Τετάρτη, περισσότερα από 3000 άτομα πέρασαν από τον χώρο της εκδήλωσης, ενημερώθηκαν για τα αντιαπαγορευτικά αιτήματα και έδωσαν ραντεβού για τις 7 Μάη όπου θα πραγματοποιηθούν δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Νομική Σχολή και μια μουσική πορεία με αφετηρία την Πλ. Κλαυθμώνος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://legaliseprotestival.blogspot.gr/ .

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αντιαπαγορευτικής μας εκστρατείας είναι ότι πλέον ακόμα και κρατικοί φορείς- πολέμιοι της αποποινικοποίησης όπως το ΚΕΘΕΑ αλλάζουν ρητορική και όπως ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, Φαίδων Καλοτεράκης [1] σταματούν να αναπαράγουν την απαγορευτική ρητορική του ΚΚΕ και αναγνωρίζουν την ιατρική και βιομηχανική χρήση της κάνναβης, όπως και την ανάγκη για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ουσιών.

Οι πολιτικές αλλάζουν παγκόσμια, η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη, όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε την αλλαγή της νομοθεσίας περί ουσιών στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης και τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

[1] http://popaganda.gr/kethea-ithaki-faidon-kaloterakis/

Ηλιόσποροι, 22/4/2016