1. Απλή και πρακτική συµβουλή που µπορούµε και πρέπει να εφαρµόζουµε κάθε φορά που πηγαίνουµε για ψώνια: διαβάζουµε προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίµων και κυρίως τα ψιλά γράµµατα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζουµε τι πληρώνουµε, τι ψωνίζουµε και τι τελικά τρώµε!

2. Συµβουλευόµαστε τον Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace για τα ζωικά προϊόντα (www.greenpeace.gr). Κατατάσσει τις εταιρείες ανάλογα µε τις εγγυήσεις που προσκοµίσανε σχετικά µε το αν οι ζωοτροφές µε τις οποίες τρέφονται τα ζώα που παράγουν τα ζωικά προϊόντα περιέχουν µεταλλαγµένη σόγια ή όχι.

3. .εν αγοράζουµε περισσότερα τρόφιµα από αυτά που έχουµε απολύτως ανάγκη. Έχει αποδειχθεί ότι ένα 10-20% των ειδών που αγοράζονται από τα σούπερ-µάρκετ,πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια πριν ακόµη καταναλωθούν.

4. Προτιµάµε τα τοπικά προϊόντα, εφόσον βέβαια πληρούν όλα τα άλλα κριτήρια. Όχι µόνο γιατί έτσι ενισχύουµε την τοπική οικονοµία, αλλά και γιατί για να φθάσουν τα προϊόντα αυτά στο ράφι του καταστήµατος απαιτήθηκαν λιγότερες µεταφορές και κατά συνέπεια καταναλώθηκε λιγότερη ενέργεια.

5. Καλό είναι να γνωρίζουµε ότι η σόγια και το καλαµπόκι αποτελούν δύο από τις σηµαντικές πρώτες ύλες στη βιοµηχανία τροφίµων. Περισσότερο από το 60% των τροφίµων περιέχει παράγωγα σόγιας, όπως αλεύρι, πρωτεΐνες, λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια, κλπ ή παράγωγα καλαµποκιού, όπως άµυλο, λάδι, αλεύρι, σορβιτόλη (Ε420), γλυκόζη, φρουκτόζη, κ.α. Εποµένως τρόφιµα όπως µπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές µπορεί να περιέχουν µεταλλαγµένη σόγια ή καλαµπόκι.

Προσοχή στις ετικέτες!

6. Σε περίπτωση που βρούµε µεταλλαγµένο προϊόν: σηµειώνουµε τη µάρκα, το όνοµα του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ-µάρκετ και την ηµεροµηνία που το
εντοπίσαµε. Επικοινωνούµε µε τον προϊστάµενο του σούπερ-µάρκετ και απαιτούµε να µην εµπορεύονται µεταλλαγµένα προϊόντα.

7. Αν αγοράσετε κατά λάθος µεταλλαγµένο προϊόν και δεν θέλετε να το φάτε, επιστρέψτε το και ζητήστε την αντικατάστασή του από µη-µεταλλαγµένο. Διαμααρτυρηθείτε στον προϊστάµενο του σούπερ µάρκετ ώστε να σταµατήσει να πουλάει τρόφιµα που περιέχουν µεταλλαγµένους οργανισµούς.

GREENPEACE