Πρωτοφανής στα ιστορικά η ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το Σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αερίων του θερμοκηπίου. Η σημερινή απόφαση[1] του Τμήματος Επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους Ευέλικτους Μηχανισμούς του Κιότο, αποδεικνύει περίτρανα ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δε διαθέτει την ικανότητα και την πολιτική βούληση για να οδηγήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η Greenpeace καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά να αποδείξει έμπρακτα την πολιτική του ωριμότητα και ευθιξία και ή να κάνει σωστά τη δουλειά του ή να παραιτηθεί.

Το Τμήμα Επιβολής αποφάσισε σήμερα στη Βόννη, ότι τα έγγραφα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δε διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή παρακολούθηση και καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και ζήτησε την αναθεώρηση των σχεδίων αυτών το συντομότερο δυνατό.

 

Θυμίζουμε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κατηγορούσε την Greenpeace[2], το WWF και καταξιωμένους επιστήμονες για δήθεν διασυρμό της Ελλάδας και διαβεβαίωνε[3] ότι ‘η Ελλάδα δεν έχει αποβληθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο’. Σήμερα δυστυχώς, το Τμήμα Επιβολής διαψεύδει κατηγορηματικά τον κ. Σουφλιά και δικαιώνει όσους κατέκριναν την πολιτική του Έλληνα υπουργού.

 

‘Ο κατάλογος των χωρών που συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο ξεκινά αλφαβητικά από την Αλβανία και ολοκληρώνεται με τη Ζάμπια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέχρι τώρα, στην οποία επιβάλλονται μέτρα, που στην ουσία τη διασύρουν. Αν ο κ. Σουφλιάς διαθέτει τη στοιχειώδη ευθιξία, θα πρέπει να παραιτηθεί, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

 

1.     http://unfccc.int/files/kyoto_mechanisms/compliance/enforcement_branch/application/pdf/cc-2007-1-10_greece_eb_final_decision.pdf

2.     http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/greece-kyoto-protocol

3.     http://www2.minenv.gr/press/doc/0805091.doc