O Eliman Ndao, γνωστός ως Mike στην ελληνική reggae κοινότητα, είναι Σενεγαλέζος που ζει τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται ως DJ και χειρωνάκτης εργάτης. Είναι πατέρας δύο πολύ μικρών παιδιών, το μεγαλύτερο 2 ετών και έχει Ελληνίδα γυναίκα. Το 2006 ο Mike βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Η αστυνομία τον συνέλαβε την ώρα που έτρωγε σε ένα εστιατόριο μετά από υπόδειξη ενός σεσημασμένου ατόμου, καθώς σε παρακείμενο χώρο και όχι πάνω του, βρέθηκαν 3 σπιρτόκουτα με κάνναβη βάρους 4,5 γραμμαρίων. Όσο δηλαδή μπορεί ένας πολίτης να κατέχει νόμιμα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Ακόμα και στην Ελλάδα που εξακολουθεί να έχει ένα από τους αυστηρότερους νόμους πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4139/2013, η κατοχή μικροποσότητας για προσωπική χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες. 

Μόνο η κατάθεση ενός αστυνομικού, ότι τον είχε δει περιστοιχισμένο από τοξικομανείς και ότι τον συνέλαβε να κατέχει τη κάνναβη, ήταν αρκετή για να απαγγελθούν κατηγορίες για εμπορία. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές η υπόθεση εκδικάστηκε στις 20 Νοεμβρίου (2013) και η σύνθεση της έδρας σε συνδυασμό με την απειρία του δικηγόρου είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο Mike σε 8 χρόνια φυλάκιση ως έμπορος ναρκωτικών- διακινητής κατ’ εξακολούθηση για 4,5 ολόκληρα γραμμάρια κάνναβης (!) και απέλαση από τη χώρα. Το δικαστήριο θεώρησε ότι η κάνναβη, που δεν βρέθηκε πάνω του αλλά έτσι υποστηρίζει ο αστυνομικός, προοριζόταν για εμπόριο από αυτόν και ότι το εμπόριο ναρκωτικών είναι η μόνη του επαγγελματική ενασχόληση, επειδή δεν βρέθηκε να έχει ένσημα μιας και εργάζεται “μαύρα” μεροκάματα ως DJ και εργάτης. Δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε ότι έχει πολύ μικρά παιδιά και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Ο ίδιος δηλώνει απλά χρήστης και εκτίει ήδη την ποινή του 200 χιλιόμετρα μακριά από τη γυναίκα και τα παιδιά του. 

Μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία για την ΕΛΑΣ, το δικαστικό σύστημα και το Υπουργείο Προστασίας (;) του Πολίτη. Την ΕΛΑΣ που εποπτεύει τις πιάτσες των ναρκωτικών, στοχοποιεί και σπάει κοινωνικά κέντρα και χώρους μεταναστών, που κατασκευάζει κατηγορητήρια για διαδηλωτές και διατηρεί χώρους βασανισμού και βάναυσης κράτησης μεταναστών με συνθήκες ντροπής για όλους μας. 

Μια παράλογη δικαστική απόφαση, με σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα είχε τόσο σκληρή αντιμετώπιση. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή στη κυριολεξία όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει οικονομικούς εγκληματίες μεγάλου βεληνεκούς ή διεφθαρμένους πολιτικούς, αλλά με περισσή ευκολία και υπέρμετρη αναλγησία στέλνει ένα μετανάστη- πατέρα δύο πολύ μικρών παιδιών να εκτίσει μια δυσανάλογη ποινή για ένα αδίκημα που ΔΕΝ διέπραξε, να περάσει ένα δυσανάλογο χρόνο φυλάκισης για μια υποτιθέμενη κατοχή μικροποσότητας κάνναβης και τελικά να τον απελάσει από τη χώρα, διακόπτοντας βίαια κάθε διαδικασία επανένταξης στην οικογένειά του και τη κοινωνία. 

Ο απόλυτος παραλογισμός των εγκληματικών κατασταλτικών πολιτικών για τα ναρκωτικά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, κατά παράβαση της κοινής λογικής αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, αφού σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει μια πιο ελαστική και δίκαιη αντιμετώπιση των χρηστών ουσιών. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο νόμος και οι πολιτικές για τα “ναρκωτικά” στη χώρα μας, πιο ουσιαστικά αυτή τη φορά, με στόχο την αποποινικοποίηση της χρήσης και τη μείωση της βλάβης, ενώ πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των ποινών με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Συμπαραστεκόμαστε στον Mike και την οικογένειά του και στηρίζουμε ενεργά τη διοργάνωση ενός πάρτι οικονομικής ενίσχυσης στο Red Sea τη Παρασκευή 13.12 για να μαζευτούν χρήματα για τη συνέχιση του δικαστικού αγώνα. Συμμετέχουν πολλοί Djs. Έλα και εσύ για ενισχύσουμε έμπρακτα ένα συνάνθρωπο. 

Ηλιόσποροι, 11.12.13