“Οι αδύνατοι δεν αγωνίζονται. Η δυνατότεροι αγωνίζονται ίσως μια ώρα. Αυτοί που είναι πιο δυνατοί αγωνίζονται πολλά χρόνια. Οι πιο δυνατοί από όλους όμως αγωνίζονται όλη τους τη ζωή. Αυτοί είναι απαραίτητοι.” Μπέρτχολτ Μπρεχτ. 

Το 8ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας ανήκει πλέον στην ιστορία. Φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11-12 Μάη 2012, σε ένα υπέροχο χώρο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ως μια συμβολική δράση επανάκτησης ενός δημόσιου χώρου που πρέπει να ανοίξει και πάλι για τους πολίτες και να διαμορφωθεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο με υψηλή βλάστηση και δημόσιες ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις.

Ευχαριστούμε θερμά τους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν, τις συλλογικότητες και τις ομάδες που το στήριξαν, αλλά και τους περισσότερους από 35.000 κόσμου που κατέκλυσαν τις δύο ημέρες το μεγαλύτερο ελεύθερο μουσικό φεστιβάλ διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για τα ναρκωτικά.   

Δεν ευχαριστούμε τους 5-10 ανόητους που έβγαλαν όλη τους την ενέργεια στο να καταστρέψουν το παιδικό σταθμό για ΑΜΕΑ που βρίσκεται στο παρακείμενο γήπεδο, αλλά και να προκαλέσουν φθορές σε άλλες αίθουσες. Δεν ευχαριστούμε επίσης ένα μέρος του μάρκετ που συμμετέχει καθαρά για το κέρδος χωρίς να σέβεται τους κανόνες λειτουργίας, τη καθαριότητα και τη φιλοσοφία του φεστιβάλ.   

Από τη στιγμή που δεν μας χωράνε πλέον ούτε τα αεροδρόμια, πόσο μάλλον οι φυλακές, οι εγκληματικές πολιτικές θα έπρεπε να έχουν ήδη αλλάξει στα πλαίσια της αποποινικοποίησης και της μείωσης της βλάβης.   

Οι αγώνες μας δεν σταματάνε εδώ. Μετά από πολλά χρόνια συνεχούς δράσης και πολιτικής πίεσης έχουμε καταφέρει να κατατεθεί ένα νέο νομοσχέδιο στη Βουλή που κινείται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά έχει κολλήσει στην Ολομέλεια και το συρτάρι του Υπουργού. Ευελπιστούμε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση σύντομα που θα ξεμπλοκάρει το ζήτημα. Μέχρι τότε εμείς θα αγωνιζόμαστε και θα καλλιεργούμε ανελλιπώς τα αυτονόητα δικαιώματά μας.   

Το Αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ της Αθήνας όμως έκλεισε ένα πρώτο κύκλο και θα αλλάξει ριζικά μορφή από του χρόνου για να μην καταλήξει να γίνει απειλή για την ίδια του την ύπαρξη και μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήσαμε το μέσο της μουσικής για να περάσει το μήνυμά μας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ακροατήριο. Το ακροατήριο μεγάλωσε πολύ, χωρίς πάντα να σέβεται τον εαυτό του, τις διεκδικήσεις και τις αξίες που πρεσβεύει το φεστιβάλ.   

Γι αυτό λοιπόν, από το χρόνου το μουσικό φεστιβάλ διεκδίκησης και διαμαρτυρίας θα μετουσιωθεί σε ένα καθαρά αγωνιστικό, πολιτικό και ενημερωτικό φεστιβάλ, με επιλεκτική μουσική, χωρίς μάρκετ, αλλά εμπλουτισμένο πολιτιστικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε δημιουργικές ιδέες, προτάσεις και πρωτοβουλίες.   

Είμαστε εδώ, ενωμένοι και δυνατοί γιατί πάντα η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη.  

Ηλιόσποροι  

Αφιερώνουμε το φεστιβάλ σε μια νέα ψυχή που γεννήθηκε το Σάββατο, αλλά και τον πιο φωτισμένο φίλο του ανθρώπου που έφυγε απρόσμενα από κοντά μας.