Η Ελλάδα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά στα επίπεδα των φονικών μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα ‘πρωτεία’ κρατά η Θεσσαλονίκη (2 στις 3 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από το όριο των 50 μg/m3), δεύτερη η Αθήνα (1 στις 2 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από τα 50 μg/m3) και ακολουθούν η Λάρισα και η Πάτρα στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.


Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Απλά βήματα που προτείνει η Greenpeace (www.greenpeace.gr) για την οικονομικότερη χρήση του αυτοκινήτου και την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πόλεις.

1.    Επιλέξτε τα μέσα συλλογικής μεταφοράς όπου είναι δυνατό. Οι υπηρεσίες τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και παρέχουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.
2.    Περπατήστε στις μικρές αποστάσεις ή χρησιμοποιείστε ποδήλατο. Σας βοηθά να κρατηθείτε σε φόρμα και, επιπλέον, προστατεύετε το περιβάλλον.
3.    Προτιμήστε ένα αυτοκίνητο χαμηλής κατανάλωσης (και άρα χαμηλών εκπομπών ρύπων) από ένα αντίστοιχο ενεργοβόρο μοντέλο. Μην ξεχνάτε ότι τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού κόστους ενός αυτοκινήτου.
4.    Από τη νέα χρονιά, θα είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά βιοκαύσιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας. Προτιμήστε τα, αφού βοηθούν στην καταπολέμηση του νέφους.
5.    Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησής σας για να κάνετε εξοικονόμηση καυσίμων και να μειώσετε τη ρύπανση. Οδηγώντας ‘οικολογικά’ πετυχαίνετε:
–    10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.
–    10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
–    Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
–    Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση.
–    Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες.
–    Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση µε το συνήθη τρόπο οδήγησης.

Πώς γίνεται αυτό;

–    Οδηγείτε µε υψηλή σχέση μετάδοσης (μεγάλη ‘ταχύτητα’) στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.
–    Προβλέψτε την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα µε τις συνθήκες κυκλοφορίας.
–    Επιταχύνετε γρήγορα το αυτοκίνητό σας.
–    Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις (ταχύτητες) και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).
–    Αποφύγετε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας.
6.    Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα, μπορεί να σας κοστίσει πολλά. Αν τα λάστιχά σας δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1,2-3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο!

Σημειώσεις 

(1) Μια από τις κύριες πηγές των αιωρούμενων σωματιδίων είναι οι πετρελαιοκινητήρες. Τα μικροσωματίδια θεωρούνται καρκινογόνα. Δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο τα ενοχοποιούν όχι μόνο για αύξηση της θνησιμότητας, αλλά και για σημαντικές μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία. Η πιθανή άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων επιβατηγών αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση του φωτοχημικού νέφους και την επαύξηση των ήδη υψηλών επιπέδων των επικίνδυνων μικροσωματιδίων.

Γρηγόρης θ. Μαλτέζος
– Ενεργειολόγος Μηχανικός
http://eco-aegina.blogspot.com/