Ξεκινάμε χαρίζοντας ένα ποδήλατο στον Δήμαρχο Αθηναίων!

Δευτέρα 22/9/08, ώρα 13.00 στο Δημαρχείο Αθήνας (πλ. Κοτζιά)

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεκινάμε πολιτική καμπάνια για να γίνουν οι πόλεις μας πιο φιλικές στους πολίτες και το περιβάλλον, με καθαρό αέρα και βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Δεν μπορούμε να ζούμε σε πόλεις αφιλόξενες, μποτιλιαρισμένες, μολυσμένες!

 

Ξεκινάμε στις 22/9, με ένα δώρο στον Δήμαρχο Αθηναίων, ένα ποδήλατο. Ελπίζουμε να το χρησιμοποιεί καθημερινά και ν’ ανταποδώσει το δώρο προς όλους τους πολίτες της Αθήνας αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για την προώθηση  της βιώσιμης μετακίνησης στην πόλη μας!

 

 

Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανησυχία βλέπουμε ότι τα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης μετακίνησης στην Αθήνα είναι ελάχιστα.

 

– Το κυκλοφοριακό στην πόλη εξακολουθεί να είναι από τις μεγαλύτερες πληγές του αστικού μας περιβάλλοντος.

 

– Τα Ι.Χ. αυξάνονται διαρκώς, καταλαμβάνουν ασφυκτικά όχι μόνο τους δρόμους, αλλά και τους πεζόδρομους, τα πεζοδρόμια, τις ράμπες των αναπήρων, κάθε ελεύθερο χώρο.

 

 

-  Κανένα πολιτικό ή οικονομικό μέτρο δεν εφαρμόζεται για την ανάσχεση του ανεξέλεγκτου κύματος εισαγωγών αυτοκινήτων.

 

 

– Καμία περιφρούρηση των ελεύθερων χώρων των προορισμένων για πεζούς, γονείς με καροτσάκια, άτομα με ειδικές ανάγκες, που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν στην πόλη.  Εδώ η δημοτική αστυνομία πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο.

 

 

– Τα Μαζικά Μέσα Συγκοινωνίας, αν και έχουν βελτιωθεί ως οχήματα και παρ’ όλη τη διευκόλυνση των επιβατών λόγω του ενιαίου εισιτηρίου, εν τούτοις πολύ απέχουν ακόμη για να γίνουν τόσο ελκυστικά για τον μέσο άνθρωπο ώστε να αφήσει το ΙΧ. Μετακινήσεις 1-3 χιλιομέτρων, συνεχίζουν να γίνονται με ΙΧ.

 

Μελέτες και σχέδια για βιώσιμη μετακίνηση στην Αθήνα υπάρχουν, μάλιστα μερικές τις έχει χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο Δήμος. Γιατί μένουν στα συρτάρια; Προεκλογικά, ο σημερινός Δήμαρχος είχε υποστηρίξει την ανάγκη δημιουργίας ποδηλατοδρόμων, τώρα όμως βλέπει κάτι τέτοιο μόνο μέσα…σε πάρκα.

 

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων  πρέπει και μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στην πόλη, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας. Μπορεί να ξεκινήσει με δύο σημαντικά αλλά απλά μέτρα:

 

 

Να προωθήσει την μονοδρόμηση της Πατησίων και της Αχαρνών με αντίστροφη κατεύθυνση. Αυτό θα διευκολύνει  την αναδιοργάνωση της κυκλοφορίας, με ανακατανομή του χώρου προς όφελος των δημόσιων μέσων μεταφοράς (κυρίως ΤΡΑΜ), του ποδηλάτου και των πεζών. Υπάρχει σχετική πρόταση τού πολεοδόμου και πρώην πρύτανη του Ε.Μ.Π. Α. Αραβαντινού και του καθηγητή συγκοινωνιολογίας Θ. Βλαστού.

 

 

Να δημιουργήσει ποδηλατοδρόμους και ν’ αναπτύξει προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων, όπως γίνεται σήμερα σε εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις και πολλές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Κοπεγχάγη. Ζητάμε να εφαρμοστεί η μελέτη του Θ. Βλαστού για τους ποδηλατικούς άξονες, που έγινε σε συνεργασία με το κίνημα ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ/ΤΙΣΣΕΣ. Το ποδήλατο δεν είναι μόνο μέσο αναψυχής στα πάρκα. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέσο συγκοινωνίας εξαιρετικά φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που μπορεί να συνδυαστεί με τα άλλα μέσα μεταφοράς.

 

 

Προτάσεις και μελέτες υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν και καλύτερες. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση!

Ομάδα “Πόλη και Δομημένο Περιβάλλον” των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ  ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr