Στις 20-22 Μαρτίου βρεθήκαμε στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση Κάνναβης που πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη (Spannabis 2015) και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την κανναβική κουλτούρα της Καταλονίας.

Πραγματικά μείναμε εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος και την ποιότητα της διοργάνωσης, αλλά και από το επίπεδο της κοινωνικής συνειδητότητας και της ελευθερίας που περιβάλει την κάνναβη στην Ισπανία.

 

Περισσότεροι από 220 εκθέτες από όλο τον κόσμο (Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία και αλλού), με ότι χρειάζεσαι για την καλλιέργεια και την κατανάλωση κάνναβης (εξοπλισμός καλλιέργειας τελευταίας τεχνολογίας, σπόρια από τις μεγαλύτερες τράπεζες σπόρων, σύνεργα κατανάλωσης από bong μέχρι sublimator για συμπυκνώματα κάνναβης (πχ wax, BHO) γέμισαν τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ενός τεράστιου εκθεσιακού χώρου στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Οι ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα ήταν μάταιες για να σταματήσει ο κόσμος να καπνίζει στους κλειστούς χώρους της έκθεσης, καθώς ένα πυκνό και μυρωδάτο στρώμα καπνού είχε καλύψει όλους τους χώρους της διοργάνωσης.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι από την φετινή διοργάνωση πέρασαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι για να προμηθευτούν εξοπλισμό και σπόρια, να ενημερωθούν από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αλλά και από τους ομιλητές του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στον ίδιο χώρο και σαν μέρος της έκθεσης. Στον προαύλιο χώρο είχε στηθεί επίσης ένα υπαίθριο μάρκετ με φαγητά και μια μουσική σκηνή με DJs.

Το αξιοθαύμαστο που παρατηρήσαμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών δεν ήταν απλά “τουρίστες”, αλλά άνθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων που είτε σαν επαγγελματίες, είτε σαν παραγωγοί (growers), είτε σαν καταναλωτές ήρθαν για να προμηθευτούν τα κατάλληλα εργαλεία για να παράγουν, να διαδώσουν τα οφέλη της κάνναβης, να συνδιαλλαγούν και να διαμορφώσουν μια ήδη μεγάλη και δυναμικά αναπτυσσόμενη κοινότητα, καθώς και μια αγορά εκατομμυρίων ευρώ που έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται τα τελευταία 12 χρόνια, συγκέντρωσε διάφορες μορφές του κινήματος της κάνναβης (Jorge Cervantes, Marc Emery, Soma, κ.α.). Είχαμε μάλιστα τη χαρά να μας κεράσει ένα κερί στον sublimator ο Mark Emery, να τα πούμε για την κατάσταση στην Ελλάδα και να μας δώσει την ίδια ημέρα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τους συναγωνιστές της κάνναβης στην Ελλάδα.

{youtube}UiR_5i0OU40{/youtube}

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για την κάνναβη τις 2 πρώτες μέρες της έκθεσης, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις θεραπευτικές εφαρμογές και τους βέλτιστους τρόπους λήψης της κάνναβης, για το πως η κάνναβη καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα υγείας της Ισπανίας και διατίθεται μέσω λεσχών που συστήνουν ιατροί, ασθενείς και παραγωγοί, καθώς και τις εξελίξεις από την αλλαγή της νομοθεσίας για τη νόμιμη ρύθμιση της καλλιέργειας και της ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης σε ΗΠΑ, Καναδά, Ουρουγουάη και Ισπανία.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που ήρθε από τον επιστημονικό υπεύθυνο της Bedrocan είναι ότι από ένα αρκετά μεγάλο δείγμα ασθενών που είναι σε θεραπευτικό πρόγραμμα στην Ολλανδία, μετά από παρακολούθηση 8 ετών δεν παρουσιάστηκε αύξηση στα όρια της ανεκτικότητας του οργανισμού τους στην κάνναβη και συντήρησαν τα ίδια επίπεδα ποσότητας που καταναλώνουν. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που ακούσαμε στο συνέδριο από ένα Πορτογάλο ειδικό, είναι ότι μελέτες έχουν δείξει στην περίπτωση της Πορτογαλίας, όπως και της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ότι η χρήση ανέβηκε οριακά αμέσως μετά την αποποινικοποίηση, αλλά μετά από μερικά χρόνια επανήλθε σχεδόν στα επίπεδα πριν την αποποινικοποίηση. Δεν υπήρξε δηλαδή εκρηκτική αύξηση της χρήσης λόγω της αποποινικοποίησης. Από την άλλη τα οφέλη ήταν θεαματικά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την αποσυμφόρηση των φυλακών και των δικαστηρίων, καθώς και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η εγκληματικότητα μειώθηκε, όπως μειώθηκε η επαφή των χρηστών με το οργανωμένο έγκλημα. Τέλος, ένας Ισπανός ιατρός μας εξήγησε πως η κάνναβη είναι πλέον ενταγμένη στο εθνικό σύστημα υγείας και συνταγογραφείται, καθώς και πως έχουν στήσει μια κοινωνική λέσχη κάνναβης για να βοηθήσουν ασθενείς (434 σύνολο) να προμηθεύονται σε καλή ποιότητα και τιμή το φάρμακό τους.

Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε επίσης από κοντά και τον μαγικό κόσμο των κοινωνικών λεσχών κάνναβης της Βαρκελώνης, που είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μοντέλο στην Ισπανία. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ισπανία νόμιμα περίπου 400- 500 κοινωνικές λέσχες κάνναβης (στην Βαρκελώνη περίπου 200), που είναι νόμιμα μη-κερδοσκοπικά σωματεία με μέλη που μπορούν να συστήσουν τουλάχιστον 3 άτομα (τουλάχιστον ένας εκ των οποίων ντόπιος), όπου παράγουν και διαθέτουν ποιοτική κάνναβη στα μέλη τους για ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση σε πολύ ικανοποιητικές τιμές (6-8 ευρώ το γραμμάριο). Για να γίνεις μέλος πρέπει να σε προτείνει κάποιο άλλο μέλος της λέσχης και να είσαι άνω των 18 ετών. Αφού γίνεις μέλος, υπογράφοντας μια αίτηση και πληρώνοντας κάποιο ποσό εγγραφής, μπορείς μέσα στον χώρο της λέσχης να προμηθευτείς την κάνναβη και να την καταναλώσεις, συζητώντας, ή παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, μπιλιάρδο κλπ. Το αλκοόλ απαγορεύετε μέσα στις λέσχες, αν και σε μερικές μπορείς να βρεις μπύρα. Πολύ πολιτισμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον, με κανονισμούς λειτουργίας που ελέγχονται και υπαγορεύονται από την τοπική αυτοδιοίκηση και συλλογική ποιοτική παραγωγή που ανταποκρίνεται στην συλλογική ζήτηση και όχι παραπάνω.

Στην Ισπανία επικρατεί εδώ και 15 χρόνια ένα ελαστικό μοντέλο αποποινικοποίησης της προσωπικής (ιατρικής και ψυχαγωγικής) χρήσης της κάνναβης. Επιτρέπεται η αυτοκαλλιέργεια μέχρι 4-5 φυτών σε κάθε σπίτι και λειτουργούν οι κοινωνικές λέσχες κάνναβης για συλλογική προμήθεια και κατανάλωση κάνναβης. Η δημόσια χρήση- κατοχή τιμωρείται διοικητικά με πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ η διακίνηση στο δρόμο είναι παράνομη. Όπως έξοχα σημείωσε μια Ισπανίδα ομιλήτρια στο συνέδριο, η Ισπανία από ένα μοντέλο ανοργάνωτης αποποινικοποίησης που ρυθμίζεται τοπικά από τους Δήμους, θα περάσει σε ένα μοντέλο νόμιμης και οργανωμένης ρύθμισης, με εθνική νομοθεσία που αναμένεται το καλοκαίρι και θα θέτει ενιαία πλαίσια για την (αυτο)καλλιέργεια, τη διάθεση κάνναβης και τις κοινωνικές λέσχες. Όπως ανέφερε η ίδια ομιλήτρια (που είναι δικαστίνα, εκπρόσωπος της Ισπανικής Κυβέρνησης για το εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά), είναι καιρός να εστιάσουμε στον πολιτικό ρεαλισμό που για λόγους κόστους/οφέλους προτάσσει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις κατασταλτικές πολιτικές και να προάγουμε σαν διεθνή κοινωνία τη νόμιμη ρύθμιση της κάνναβης και την αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών. Πολλοί θεωρούν βέβαια ότι η κοινότητα των κοινωνικών λεσχών κάνναβης αυτορρυθμίζεται σε ένα ουσιαστικό βαθμό και η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική σε αυτό, ενώ εκφράζουν ανησυχίες ότι από τις αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο θα επιδιωχθεί ο περιορισμός.

Στο κλείσιμο της έκθεσης βιώσαμε ένα όμορφο σκηνικό που μας έκανε να δακρύσουμε από τη μαγεία της κάνναβης να φέρνει κοντά τον κόσμο, καθώς υπό τους ρυθμούς της reggae λικνίζονταν ένας παραπληγικός στο αναπηρικό καροτσάκι του, μια γιαγιά και μερικά παιδιά. Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ δύο βίντεο που ανεβάσαμε.

{youtube}mwPqY_lSwKU{/youtube}

{youtube}JgX6V4A7vRo{/youtube}

ΕΔΩ θα βρείτε ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ της έκθεσης, με 68 φωτογραφίες.

Την έκθεση την παρακολουθήσαμε χάρη στις προσκλήσεις που μας παρείχαν οι canabiseeds.com και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Δείτε ΕΔΩ ένα σύντομο βίντεο από την έκθεση, και ΕΔΩ το μήνυμα του Marc Emery για το κίνημα στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για τις κοινωνικές λέσχες κάνναβης και για τις κατευθυντήριες αρχές που έχουμε συντάξει με το δίκτυο της ENCOD ΕΔΩ.

Αυτό που μας ενώνει είναι η οικουμενική και θεραπευτική αξία της Κάνναβης, η αγάπη γι αυτό το μαγικό βοτάνι και ο κοινός αγώνας για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της ικανοποίησης των αυτονόητων δικαιωμάτων στην αυτοδιάθεση και τη θεραπεία.

Αγώνας για την Ελευθεροχρησία και την Αυτοκαλλιέργεια. Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη.

Ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 9 Μαΐου στην 1η Γιορτή της Κάνναβης, που είναι η εξέλιξη του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και εντάσσεται στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας Global Marijuana March, που φέτος πραγματοποιείται ταυτόχρονα στις 2 και 9 Μαΐου σε περισσότερες από 200 πόλεις σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ηλιόσποροι, 24.3.2015