Στείλαμε την παρακάτω επιστολή στους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και ιατρικής/ φαρμακευτικής χρήσης της Κάνναβης.

Κοινός αγώνας για την Κάνναβη, ενημέρωση και κάλεσμα σε σύμπραξη

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

Καταρχήν θα θέλαμε να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε για την ερώτηση που καταθέσατε για την βιομηχανική και ιατρική χρήση της Κάνναβης στους 5 υπουργούς της κυβέρνησης στις 8 Φεβρουαρίου. Είναι μια πολύ καίρια ερώτηση που συμβάλει στο να διευρυνθεί ο κοινωνικός διάλογος και να αναζητήσουμε τη νόμιμη οδό της ρύθμισης με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και τις καλές πρακτικές. Είναι κοινή παραδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και οι πολιτικές που ποινικοποιούν τους χρήστες έχουν αποτύχει, αφού έχει αυξηθεί και η ζήτηση και η πρόσφορα των ουσιών. Οι πολιτικές έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες επομένως πρέπει να αλλάξουν.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε εν συντομία για τις προηγούμενες και τις επερχόμενες δράσεις του αντιαπαγορευτικού κανναβικού κινήματος, και να ζητήσουμε την καθοριστική συνεισφορά σας για την πραγματοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου που θα θέσει τις προϋποθέσεις για την κοινωνική αποδοχή και την αποτελεσματική νόμιμη ρύθμιση της Κάνναβης για βιομηχανικούς και ιατρικούς σκοπούς. Μια πρόταση που έχουμε καταθέσει από πέρυσι σε κάποιους από εσάς, καθώς και τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό.

Οι Ηλιόσποροι διοργανώνουμε σε συνεργασία με διάφορες συλλογικότητες και φορείς το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ από το 2005, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δράσης Global Marijuana March που πραγματοποιείται κάθε Μάιο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι το φεστιβάλ μετονομάστηκε σε Γιορτή Κάνναβης και όλα αυτά τα χρόνια περισσότερες από 150 χιλιάδες κόσμου έχουν αγκαλιάσει το ετήσιο κανναβικό protestival.

Το 2010 συστήσαμε την “Συμμαχία αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά” στην οποία συμμετέχει η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, φορείς και συλλογικότητες, ενώ η περσινή Γιορτή της Κάνναβης στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε με τη καθοριστική συμβολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο 2009-2014 είχαμε την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα 4 ημερίδων υψηλού επιπέδου και εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα των Οικολόγων ευρωβουλευτών Μ. Τρεμόπουλου και Ν. Χρυσόγελου, με τη συνεργασία των 2 μεγαλύτερων διεθνών δικτύων αντιαπαγορευτικών οργανώσεων (ENCOD και IDPC), ενώ στις 23 Φεβρουαρίου 2016 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου διοργανώνει ημερίδα για την βιομηχανική και ιατρική χρήση της κάνναβης, κατόπιν ουσιαστικής εμπλοκής μας στην συνδιαμόρφωση του προγράμματος.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στείλει πλήθος επιστολών στους Πρωθυπουργούς, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, παρέχοντας αντικειμενική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, καθώς και προτάσεις για το πως θα μπορούσε να ρυθμιστεί νόμιμα η παραγωγή και διάθεση Κάνναβης κατά τα διεθνή πρότυπα.

Τα πάγια αιτήματα της Αντιαπαγορευτικής εκστρατείας και του φεστιβάλ από το 2005, συνεχίζοντας την παράδοση της Ριζοσπαστικής Αντιαπαγορευτικής Κίνησης και της ΕΣΕΑΝ, αφορούν:

  1. Την αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών (κατά το πολύ πετυχημένο πρότυπο της Πορτογαλίας) και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με βάση την επικινδυνότητα των ουσιών. Δικαίωμα στην θεραπεία και όχι φυλάκιση για τους χρήστες.
  2. Τον πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους, με έμφαση σε εκτεταμένα προγράμματα μείωσης της βλάβης για την προστασία της δημόσιας υγείας και των χρηστών (κατά τα πολύ πετυχημένα πρότυπα της Ελβετίας, της Ολλανδίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών).
  3. Τη νομιμοποίηση της Κάνναβης για βιομηχανική, ερευνητική, ιατρική και (υπεύθυνη) ψυχαγωγική χρήση από ενημερωμένους ενήλικες, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες από χώρες που εφαρμόζουν ήδη τη νόμιμη ρύθμιση της κλωστικής κάνναβης και της ινδικής κάνναβης για ιατρική ή/και ψυχαγωγική χρήση (πχ. Ουρουγουάη, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο δικαίωμα της αυτοκαλλιέργειας και των μη-κερδοσκοπικών κοινωνικών λεσχών κάνναβης.

Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα στο θέμα της κλωστικής κάνναβης, με τις χιλιάδες χρήσεις που πολύ σωστά αναφέρετε, καθώς φαίνεται να έχει ήδη δρομολογηθεί αρκεί να γίνει με τον πλέον σωστό τρόπο που θα διαφυλάξει τους μικρομεσαίους γεωργούς και μεταποιητές, την παραγωγή για ιδία χρήση, και θα ενθαρρύνει την συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και την οικοτεχνία. Όπως έχουμε αναφέρει στην επιστολή που έχουμε στείλει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να μπούμε δυναμικά και θαρραλέα στη διεθνή αγορά της κλωστικής κάνναβης.

Πολύ σωστά στην ερώτησή σας κάνετε αναφορά στις διεθνώς αναγνωρισμένες ευεργετικές ιδιότητες της ινδικής κάνναβης σε διάφορες ανθρώπινες παθήσεις και στο δικαίωμα των ασθενών σε νόμιμη θεραπεία. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις, και να σώσουμε χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας που είτε αντιμετωπίζουν τη φυλάκιση και τον στιγματισμό ως χρήστες, ή ακόμα χειρότερα που ως ασθενείς τους στερεί η Πολιτεία ένα φυσικό φάρμακο με πολύ ευεργετική δράση και ελάχιστες παρενέργειες.

Ήρθε η ώρα και με τη δική σας παραίνεση να ενημερώσουμε και να πιέσουμε τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και το Υπουργείο Υγείας να εξετάσουν αντικειμενικά τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να απελευθερώσουν την ιατρική/ φαρμακευτική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα. Η πολιτική πρέπει να χαράσσεται στη βάση επιστημονικών δεδομένων και καλών πρακτικών, όχι στη βάση ιδεοληψιών και προκαταλήψεων.

Εν συντομία θα θέλαμε να καταρρίψουμε 3 μύθους που περιβάλλουν την κάνναβη, και έχουν αναπαραχθεί μάλιστα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών του κ. Πατούλη εν έτη 2015:

  1. Η κάνναβη είναι προθάλαμος για άλλες ουσίες. Λάθος! Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η απαγόρευση της Κάνναβης έχει αποτελέσει τον προθάλαμο για πιο σκληρές ουσίες και όχι το ίδιο το φυτό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Αφενός γιατί κρατάει τους χρήστες δέσμιους των παράνομων εγκληματικών κυκλωμάτων σε ότι αφορά την προμήθεια αλλά και την ποιότητα των ουσιών, και αφετέρου γιατί οι πολιτικές της απαγόρευσης και της καταστολής έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στους χρήστες και την κοινωνία από το ίδιο το φυτό. Επίσης αν θέλουμε να μιλήσουμε για προθάλαμο τοξικότητας τότε θα πρέπει να αναφερθούμε στο νόμιμο αλκοόλ και τον νόμιμο καπνό που είναι αποδεδειγμένα πιο βλαβερές ουσίες από την κάνναβη και πιο διαδεδομένες ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό, τους νέους αλλά και τους τοξικοεξαρτημένους χρήστες.
  2. Αν γίνει νόμιμη η χρήση θα υπάρξει ραγδαία αύξηση της χρήσης ιδιαίτερα στους ανήλικους. Λάθος και οι πρόσφατες έρευνες από χώρες που ήδη εφαρμόζουν νόμιμα πλαίσια αποδεικνύουν το αντίθετο. Στις ΗΠΑ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση της χρήσης ανάμεσα στους νέους, μάλιστα εμφανίζεται πτώση της χρήσης κάνναβης από τους νέους σε κάποιες Πολιτείες που είναι ήδη νόμιμη, καθώς δεν υπάρχει πλέον η έλξη του απαγορευμένου.
  3. Η κάνναβη είναι μια επικίνδυνη εξαρτησιογόνος ουσία που αν απελευθερωθεί θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά, ιδιαίτερα στους νέους, ενώ δεν έχει θεραπευτική αξία. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα θρηνούμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα χημικά φάρμακα. Από Κάνναβη δεν έχει πεθάνει ποτέ κανείς. Μήπως πρέπει να βγάλουμε στην παρανομία τις νόμιμες ουσίες, ή να απαγορεύσουμε ακόμα και τα τροχαία ατυχήματα, αντί να φτιάξουμε τους δρόμους και να βελτιώσουμε την οδική συμπεριφορά; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Κάνναβη είναι λιγότερο βλαβερή από τις νόμιμες ουσίες, η μακροχρόνια χρήση της από νέους δεν τους προκαλεί φυσικές ή ψυχολογικές βλάβες αργότερα, μπορεί να προκαλέσει μόνο ψυχολογική εξάρτηση στους καθημερινούς καταναλωτές, ενώ εντείνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και τα συναισθήματά τους γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε από άτομα που παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρηστών παρουσιάζει ψυχωσικές διαταραχές, και αυτό επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένους εξωγενείς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Από κει και πέρα μέσα από την απαγόρευση και την παρανομία δεν μπορείς να ελέγξεις κανένα στάδιο της παραγωγής, διάθεσης και χρήσης ουσιών, όπως έχουμε δει στο παρελθόν και με το αλκοόλ. Για το αν η κάνναβη έχει θεραπευτική αξία ας πούμε μόνο ότι το 92% των ασθενών που την έχουν δοκιμάσει λένε ότι έχει αποτέλεσμα για την πάθησή τους, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που το υποστηρίζουν πλέον, ακόμα και ελληνική βιβλιογραφία. Η θεραπευτική της αξία είναι αναγνωρισμένη ακόμα και από το Αμερικάνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε όμως το πρόβλημα των εξαρτήσεων αποτελεσματικά, αλλά και να νομιμοποιήσουμε την ιατρική χρήση της κάνναβης, αν δεν αποποινικοποιήσουμε πρώτα την προσωπική χρήση ουσιών. Στην Πορτογαλία που έχει αποποινικοποιήσει την χρήση όλων των ουσιών από το 2001 τα θετικά αποτελέσματα σε κοινωνικό επίπεδο είναι εντυπωσιακά: δραματική μείωση των συλλήψεων και των φυλακίσεων για μη βίαια εγκλήματα που αφορούν ουσίες, περισσότεροι άνθρωποι αναζήτησαν θεραπεία για την εξάρτησή τους, μείωση της προβληματικής χρήσης και της χρήσης από νέους, μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση ή κακή ποιότητα ουσιών, μειωμένα περιστατικά HIV/AIDS, και το σημαντικότερο καμία ουσιαστική αύξηση της χρήσης στον γενικό πληθυσμό. Τα οικονομικά οφέλη της αποποινικοποίησης της χρήσης αφορούν την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την καταστολή και από την αποσυμφόρηση δικαστηρίων και φυλακών.

Για να έχουμε ουσιαστικά οικονομικά οφέλη όμως, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο, θα πρέπει να προχωρήσουμε θαρραλέα στη νόμιμη ρύθμιση της ιατρικής/ φαρμακευτικής χρήσης, αλλά και της προσωπικής ψυχαγωγικής χρήσης από υπεύθυνους και ενημερωμένους ενήλικες. Χαρακτηριστικά, το 2015 στις ΗΠΑ όπου έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρική χρήση 23 Πολιτείες και για ψυχαγωγική 4 Πολιτείες, πραγματοποιήθηκε τζίρος από τις νόμιμες πωλήσεις 5,4 δις δολάρια, 17.4% πιο αυξημένες από το 2014 κάνοντας την αγορά της κάνναβης την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη σε όλη τη χώρα. Ένα αστρονομικό ποσό που δεν κατέληξε στο οργανωμένο έγκλημα αλλά σε μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες εταιρίες που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο. Μαζί με τις εμμέσως σχετιζόμενες με την κάνναβη αγορές και υπηρεσίες η συνολική αξία της βιομηχανίας της κάνναβης στις ΗΠΑ ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τα 10 δις δολάρια και απασχολεί 60.000 άτομα. Μόνο στο Κολοράντο των 6 εκατομμυρίων κατοίκων που νομιμοποίησε και την ψυχαγωγική χρήση, το 2015 πωλήθηκε κάνναβη αξίας περίπου 1 δις δολάρια ενώ στα κρατικά ταμεία θα καταλήξουν 125 εκ δολάρια από την φορολογία, ποσό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του 2014, από τα οποία τουλάχιστον τα 30 εκ δολάρια θα γίνουν σχολικές υποδομές.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη για την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης, θεωρούμε όμως ότι είναι απαραίτητη κίνηση αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των εξαρτήσεων αποτελεσματικά υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης, αλλά και για να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα. Οι διεθνείς εξελίξεις σε Ισπανία, Ουρουγουάη, ΗΠΑ και Καναδά μεταξύ άλλων χωρών προσφέρουν πολύτιμα παραδείγματα που πρέπει αν μη τι άλλο να δούμε αν λειτουργούν καλύτερα από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε μέσα από μια ενδελεχή εκτίμηση κόστους- οφέλους. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ, ο ιατρικός σύλλογος της Καλιφόρνια, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας υποστηρίζει ανοιχτά το δημοψήφισμα για την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης στην πολιτεία τους.

Η ελληνική κοινωνία είναι σίγουρα όμως έτοιμη να δεχθεί την επανανομιμοποίηση της ιατρικής/ φαρμακευτικής χρήσης της Κάνναβης, όπως είναι έτοιμη να αναπτύξει τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της βιομηχανικής κάνναβης.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας προτείνουμε την υλοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου με καταξιωμένους και υψηλού επιπέδου ομιλητές/τριες για να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη νομιμοποίηση της ιατρικής και βιομηχανικής χρήσης της κάνναβης, αλλά και για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.

Ενδεικτικά σας προτείνουμε τους εξής ομιλητές και ομιλήτριες με τους οποίους έχουμε ήδη επαφή: Dr João Goulão, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις (EMCDDA) [Πορτογαλία], Viktor Mravcik, επικεφαλής Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις [Τσεχία], Ruth Dreifuss, πρώην πρόεδρος Ελβετίας [Ελβετία], Mike Trace, International Drug Policy Consortium (IDPC) και πρώην επικεφαλής αντιναρκωτικής πολιτικής της Αγγλικής κυβέρνησης [Αγγλία], έναν εκπρόσωπο της Κυβέρνησης της Ουρουγουάης, Richard Cowan, εκπρόσωπος NORML [ΗΠΑ], Martin Bariuso, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης Ισπανίας, Joep Oomen, συντονιστής ENCOD, Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Trekt um Plant [Βέλγιο], David Nutt, Ψυχίατρος, Καθηγητής Ψυχοφαρμακολογίας, πρώην σύμβουλος Αγγλικής κυβέρνησης, Rick Simpson, θεραπευμένος από κάνναβη και ακτιβιστής [ΗΠΑ], Daniela Paralaro, πρόεδρος International Association for Cannabinoid Medicines [Ιταλία], έναν εκπρόσωπο από Ιατρικό Σύλλογο Καταλονίας [Ισπανία], Mark Reinders, Αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Βιομηχανική Κάνναβη (EIHA) και της HempFlax [Ολλανδία], Michael Carus, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Βιομηχανική Κάνναβη (EIHA) και του Ινστιτούτου Nova [Γερμανία], καθώς και εκπροσώπους από συνεταιρισμούς κλωστικής κάνναβης από Σλοβενία και Γαλλία.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης σε ότι αφορά τις αλλαγές των πολιτικών για τα ναρκωτικά, τη μείωση της βλάβης, την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Με εκτίμηση,

Ηλιόσποροι, Αθήνα 11.2.2016