Λέγοντας Ιαματική Λουτροθεραπεία εννοούμε την εφαρμογή των ιαματικών νερών στην θεραπευτική του ανθρώπου. Ο θεμελιωτής της Ιατρικής επιστήμης και πατέρας της Υδροθεραπείας θεωρείται ο Ιπποκράτης από την Κω (460-375 π.Χ.), ο οποίος ασχολήθηκε πολύ με τα διάφορα ιαματικά νερά και χρησιμοποιούσε μεθόδους όπως οι «καταιωνισμοί», δηλαδή δυνατά ντους, με φυσικά μεταλλικά και βοτανικά νερά, καθώς και βοτανικά ημίλουτρα για την θεραπεία των πασχόντων.
Δυστυχώς στην εποχή μας αυτή η παράδοση έχει χαθεί, όπως και ολόκληρη η τεράστια και πολύ πλούσια παράδοση της Ιατρικής που ασκούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, με αποτέλεσμα ιατρικές μέθοδοι γιατρών όπως ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός να ασκούνται πλέον στην Ασία έως και το Θιβέτ, λόγω της εκστρατείας του μεγάλου Αλεξάνδρου και να είναι ξεχασμένες στην χώρα που γεννήθηκαν.
Τα βοτανικά λουτρά είναι ένα είδος θεραπείας που προσφέρεται στον οργανισμό από εκατομμύρια πόρους του δέρματος, μέσω της διπλής διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης και μέσω των μεγαλύτερων πόρων του δέρματος.
Επιπλέον τα συστατικά είναι διαθέσιμα σε αυτούσια μορφή, χωρίς την επεξεργασία που υπόκεινται μέσω του πεπτικού συστήματος και η εισρόφηση από τον οργανισμό είναι άμεση. Ανάλογα με την πάθηση, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το βοτανικό μίγμα που θα χρησιμοποιήσουμε με τα κατάλληλα βότανα, καθώς και με αιθέρια έλαια. Ένα λουτρό σε μία Ιαματική πηγή μας ευεργετεί με τους παρακάτω τρόπους :
- Με το μηχανικό ερέθισμα
- Με το θερμικό ερέθισμα
- Με την επίδραση των φυσικοχημικών συστατικών του Ιαματικού νερού.
Αυτά τα ερεθίσματα θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν κι εμείς για την θεραπεία μας, κάνοντας ένα βοτανόλουτρο στην μπανιέρα του σπιτιού μας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με κάποιο σύστημα ίσως υδρομασάζ εάν είναι διαθέσιμο.
Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσουμε βότανα πλούσια σε μεταλλικά άλατα, όπως : Τσουκνίδα (Urtica Dioica), Ιππουρίδα (Equisetum Arvense), Βρώμη (Αvena Sativa), Τριφύλλι (Trifolium Pratense), τα οποία θα μετατρέψουν το νερό μας σε «μεταλλικό» νερό και θα δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να απορροφήσει θείο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο δωσμένα από φυσική πηγή. Σύμφωνα με αξιόλογες μελέτες τέτοια βοτανόλουτρα χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα για ποικίλες δερματοπάθειες όπως ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, ακμή.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βότανα όπως η καλέντουλα (calendula officinalis) για την καλλυντική περιποίηση του δέρματός μας ή αρπαγόφυτο (Ηarpagophytum Procumbens) εάν μας ταλαιπωρούν οι αρθρώσεις μας ή πόνοι γενικά. Καλή επιλογή είναι και το Υπερικό (Hypericum Perforatum) για το δέρμα, για τις αρθρώσεις, για την χαλάρωση των μυών μαζί με Δεντρολίβανο (Rosemarinus Officinalis). Αφού ολοκληρώσουμε το βοτανικό μας μίγμα, βράζουμε μια ποσότητα ίση με 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βότανα σε ½ λίτρο νερό για 3’ σε μικρό κατσαρολάκι σκεπασμένο. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το σκεύος στην θέση του για άλλα 3’. Αφού το σουρώσουμε είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στο νερό της μπανιέρας, το οποίο θα πρέπει να σκεπάζει το σώμα μας μέχρι τους γοφούς. Ιδανικός χρόνος για τα βοτανόλουτρα είναι περίπου 20’, αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα όπως επίσης και η καθιστή στάση κατά την διάρκεια του βοτανόλουτρου.
Προσέχουμε την θερμοκρασία του νερού να μην είναι πολύ υψηλή, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπόταση, ακόμα κα συγκοπική κρίση, λόγω της αναπτυσσόμενης περιφερικής αγγειοδιαστολής. Επίσης προσέχουμε για 1 ώρα μετά το βοτανόλουτρο να βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, καλά ντυμένοι, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρού κρυώματος λόγω της μεγάλης διάνοιξης των πόρων του δέρματος για την εισρρόφηση των ουσιών. Το βοτανόλουτρο μπορεί να γίνει όσο το επιθυμούμε συγκεκριμένου στόχου ανάλογα με την πάθηση ή τις παθήσεις που μας ταλαιπωρούν εμπλουτίζοντάς το με τα κατάλληλα βότανα σε συνεργασία με τον βοτανοθεραπευτή μας. Το εύρος των παθήσεων είναι πάρα πολύ μεγάλο ξεκινώντας από παθήσεις του δέρματος, ρευματικές παθήσεις, αρθρώσεων, κυκλοφορικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις, περιφερικών νεύρων, ακόμα και ψυχολογικών καταστάσεων, όπως κατάθλιψη, υπερένταση, κλπ. Για το θέμα της αλλεργίας θα πρέπει να πω ότι κανένα από τα βότανα που προτείνω δεν έχουν κάποια τοξικότητα. Όμως σε περίπτωση που κάποιες από τις ουσίες που περιέχουν ο οργανισμός τις εκλάβει ως αλλεργιογόνα, δύο από τα βότανα που συστήνω χρησιμοποιούνται στην βοτανική για την καταπολέμηση των αλλεργιών εν γένει.
Αυτά είναι τα φύλλα φραγκοστάφυλου (Ribes Nigrum) και το θυμάρι (Thymus Vulgaris). Ετσι όχι μόνο είμαστε πλήρως προστατευμένοι από τυχόν αλλεργίες, αλλά το καλύτερο είναι να κάνουμε το μπάνιο μας με σαπούνι πριν το βοτανόλουτρο, ώστε να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε μετά από αυτό. Ούτε καν να ξεβγαλθούμε με νερό, αλλά απλώς να σκουπιστούμε με μία πετσέτα και να επιτρέψουμε στο δέρμα μας να μείνει με τα βότανα κατά την διάρκεια της νύχτας. Εξάλλου το βοτανικό μίγμα βράζεται πριν το προσθέσουμε στο νερό της μπανιέρας.
Για εκείνους που ακόμα έχουν αντιστάσεις ως προς την επαφή του σώματός τους με το βοτανικό αφέψημα, θα σύστηνα ένα ωραιότατο, αποτοξινωτικό και χαλαρωτικό ποδόλουτρο. Τα βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σ’αυτή την περίπτωση είναι εκτός από το φραγκοστάφυλο και το θυμάρι και τα τονωτικά μας βότανα, επιπλέον γλυκόριζα (Glycyrriza Glabra) και Μελίλωτο (Melilotus officinalis) που βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει το όποιο οίδημα έχει δημιουργηθεί από κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.
Επίσης, Ιπποκαστανιά (Aesculus Hippocastanum) για την αναζωογόνηση των αγγείων του αίματος, , γάλιο (Galium Aparina) για την αποτοξίνωση των ιστών, καθώς και Υπερικό και Δεντρολίβανο (Rosemarinus Officinalis) για την χαλάρωση των μυώνων και των αρθρώσεων που κουράστηκαν από το βάρος της ημέρας.
Για το ποδόλουτρο μπορούμε να ρίξουμε 2-3 κουταλιές της σούπας βοτανικό μίγμα σε 1-2 λίτρα ζεστό νερό, χωρίς να προηγηθεί βρασμός. Σε λεκάνη ή σε συσκευή υδρομασάζ για τα πόδια. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Οσον αφορά το θέμα των παρενεργειών, Ναι τα βοτανόλουτρα έχουν πολλές ενέργειες παρά της κυρίας, εάν δούμε τον όρο κυριολεκτικά…
- Είναι πολύ πιθανό με τις μυρωδιές τους να αναζωογονήσουν την όρεξή μας για βόλτες στο δάσος και εκδρομές στη Φύση.
- Μπορεί να μας γεμίσουν με ενέργεια να κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν βρίσκαμε τη δύναμη να ξεκινήσουμε.
- Ισως να μας χαλαρώσουν τόσο, ώστε να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε πραγματικά αναζωογονητικό ύπνο, καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.
- Θα μας δώσουν έναν νέο τρόπο να παίζουμε με τα παιδιά μας.
- Μέσα από την ευεξία που θα μας χαρίσουν, θα αρχίσουμε να αναζητούμε στην Μητέρα Φύση έναν σύμμαχο σε κάθε πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί.
- Θ’ ανακαλύψουμε ότι η διάθεσή μας θα βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούμε βότανα όπως το Υπερικό και η Βρώμη (Aveena Sativa) που δρουν και ως αντικαταθλιπτικά.
Περισσότερες… παρενέργειες περιμένω να μου πείτε εσείς!
Τέλος, η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα βοτανόλουτρα πέραν όλων των άλλων, είναι μία μέθοδος συντονισμού μας με την μητέρα Φύση, με τις συχνότητες που έχουμε χάσει εγκλωβισμένοι μέσα στους τόνους οικοδομικών υλικών που ζούμε καθημερινά. Είναι ένα χέρι βοηθείας που χρωστάμε στον οργανισμό μας για να μπορέσει να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση ύπαρξης που είναι η υγεία και η ευεξία. Είναι το ξεσκόνισμα της μνήμης της μυρωδιάς του φυσικού μας περιβάλλοντος, της αίσθησης της δράσης του φυτικού βασιλείου στο σώμα μας, που είναι το βασίλειο που μας χαρίζει την αναπνοή και την τροφή μας και συγκρατεί τη ζωή στον πλανήτη. Ειρήνη Δελημήτρου
Ολιστική Βοτανική – Ανθοϊάματα
ΠΗΓΗ: www.drosostalida.com