Στην αρχαία Ελλάδα οι θεραπευτές ταξίδευαν συχνά σε διάφορα μέρη της επικράτειας, όπως και σε διπλανά κράτη, για να συλλέξουν τις συγκεκριμένες ρίζες και τα βότανα που προτιμούσαν, ή γνώριζαν καλύτερα, ώστε να τα χρησιμοποιούν για τις θεραπείες που έκαναν.

Τα ταξίδια όμως, και οι εναλλαγές πολιτισμών και συνηθειών ζωής, τους διεύρυναν συνεχώς το πνεύμα , τους πλούτιζαν τις γνώσεις, τους χάριζαν περισσότερες εμπειρίες και τους διαμόρφωναν την ερευνητική πολυεπίπεδη σκέψη.

Ήταν αυτοί που τότε , σκέφτηκαν και παραδέχτηκαν : ότι «η Τροφή σου είναι και το φάρμακό σου …άρα η θεραπεία σου» , ήταν αυτοί που διαπίστωσαν ότι είναι σοφότερο: το να προλαμβάνεις – παρά να θεραπεύεις», και ήταν αυτοί που έθεσαν τις βάσεις τής παρατήρησης τού Όλου τού ασθενούς (τής Κράσεως τού αρρώστου, το περιβάλλον στο οποίον ζει και τις συνήθειες ζωής που έχει: η συνολική παρατήρηση ενός ανθρώπου).

[εικόνα: το μαγικό βοτάνι με το υπέροχο όνομα, που τόσα έχουν γράψει για χάρη του. Από παλιά το ήξεραν ως Μοίρα Άτροπο και λένε πως ο Διοσκουρίδης το ξεχώριζε από τότε να στέκει ανάμεσα στις φαντασιώσεις και στο θάνατο]


Τα ταξίδια σε διάφορα μέρη τού πλανήτη όπου έχουν Οικολογική Συνείδηση, και όπου διατηρούν την τοπική τους αρχαία παράδοση τών φυσικών μεθόδων Πρόληψης και Διατήρησης τής υγείας τους, σε κάνουν να έχεις μια πιο ολιστική προσέγγιση για την θεραπεία του ανθρώπινου νού και σώματος.

Σήμερα όλοι παρατηρούμε εύκολα και είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι: η κακή διατροφή και ο λάθος τρόπος ζωής μπορεί να καταστρέψει την υγεία ενός ατόμου. Άρα θα περιμέναμε να δούμε κάποια σοβαρή επιστήμη (ή σοβαρή ιατρική) να διορθώνει ξανά την υγεία αυτού τού ατόμου, αρχίζοντας πρώτα-πρώτα από την διόρθωση τής διατροφής του – με την επαναφορά τής υγιεινής απλής διατροφής και των σωστών συνηθειών στην καθημερινότητά του.


Αντί για αυτή την κοινή λογική, βλέπουμε ότι τού δίνουν κατ’ ευθείαν φάρμακα (που κι αυτά είναι χημικά συνθετικά και αφύσικα), ή τού δίνουν παράγωγα τής μούχλας (αντιβιώσεις), και άλλες περίεργες αφύσικες κατασκευές , ενώ θα έπρεπε να αρχίζουν πρώτα από όλα να τού δίνουν ήπια βότανα και φυσικές ουσίες – που τις αναγνωρίζει εύκολα ο οργανισμός και τις μεταβολίζει φυσικά – χωρίς να τού προξενούν δυσκολίες και παρενέργειες.

 

Επίσης, με την απλή κοινή λογική, θα περιμέναμε να δούμε , να αφαιρούν πρώτα τα λάθη από την ζωή τού ατόμου που αρρώστησε και να αφαιρούν τις τροφές που του έφεραν την δυσαρμονία και την αποδιοργάνωση και πολύ αργότερα να προσθέτουν φαρμακευτικές ουσίες (έστω και φυσικές).


Έτσι όταν βλέπουμε ότι χάνεται η κοινή λογική, αρχίζουμε με το δίκαιό μας να υποψιαζόμαστε: ότι μάλλον κάποια συμφέροντα μας αντιμετωπίζουν εμπορικά και περιμένουν την ώρα και την στιγμή που θα αρρωστήσουμε , ώστε να μας κατατρομάξουν και να μας πείσουν να καταναλώσουμε ισχυρά φάρμακα και αφύσικες ουσίες – για να μας «θεραπεύσουν» γρήγορα. Αυτά όμως τέρμα !! ο κόσμος πλέον σκέπτεται – έστω με την απλή κοινή λογική.

Ο κόσμος είναι πολύ καλά πληροφορημένος και γνωρίζει με την χρήση τού διαδικτύου, τι γίνεται σε όλα τα σημεία της Γης και τι συνηθίζεται σαν τάση στην φιλοσοφία της οικολογικής αντιμετώπισης των ασθενών, οπότε απαιτεί κι από τις επιστήμες που κυκλοφορούν γύρω του: να προλαμβάνουν τις ασθένειες – όχι να τις θεραπεύουν. Και απαιτεί πλέον να τού προλαμβάνουν τα προβλήματα με φυσικούς τρόπους – όχι με αμφιλεγόμενα εμβόλια και συνθετικά φάρμακα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι φυσικές μέθοδοι Πρόληψης με βότανα και φρούτα, ή ωμή διατροφή έχουν δοκιμαστεί σε όλους τους λαούς της Γης για χιλιάδες χρόνια !!! και έχουν καταξιωθεί διαχρονικά – τα νέα εμβόλια και τα νέα συνθετικά φάρμακα για πόσες γενεές ανθρώπων έχουν δοκιμασθεί. Και η πλέον πρωταρχική κίνηση είναι να αρχίσεις να τρως απλά, λιτά, ωμά, φυσικά και υγιεινά.

Βασίλειος Ε. Τριτάκης
Ιατρός,
Ολιστική Ιατρική , Φυτοθεραπεία & Βελονισμός
Ιανουάριος 2010

ΠΗΓΗ: Ωμοφαγία και Χρυσή Διατροφή, Άννα Κορακάκη, εκδόσεις Κέδρος