Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται με γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που είχαν προβλέψει μέχρι πρότινος οι επιστήμονες, τονίζει έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που συνοψίζει τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή. Το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε την 4η Έκθεση Αξιολόγησης – μια μελέτη για την κλιματική αλλαγή, στην προετοιμασία της οποίας συμμετείχαν σχεδόν 4000 επιστήμονες από περισσότερες από 150 χώρες. Ωστόσο, από τότε που δημοσιεύτηκε αυτή η πραγματικά αξιόπιστη έκθεση, η επιστήμη για την κλιματική αλλαγή έχει προχωρήσει περαιτέρω. Η νέα έκθεση του WWF «Κλιματική Αλλαγή: ταχύτερα, ισχυρότερα, νωρίτερα», συγκεντρώνει αυτά τα νέα επιστημονικά δεδομένα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται πέρα από τις προβλέψεις της IPCC.
Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις της IPCC κατά 30 χρόνια. Είναι πιθανό μάλιστα, οι πάγοι που καλύπτουν την Αρκτική το καλοκαίρι να εξαφανιστούν τελείως μεταξύ των ετών 2013 και 2040 – κάτι που δεν έχει συμβεί για περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια.
Επιπλέον, ο αριθμός και η ένταση των ακραίων κυκλώνων πάνω από τις Βρετανικές Νήσους και τη Βόρεια Θάλασσα προβλέπεται να αυξηθεί, οδηγώντας σε μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμων, ισχυρότερες καταιγίδες, και μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Τα επίπεδα του όζοντος, προβλέπονται να είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη με μεγάλες αυξήσεις πάνω από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η ετήσια μέγιστη βροχόπτωση, επίσης, είναι πιθανό να αυξηθεί στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, γεγονός που συνδέεται με τον κίνδυνο πλημμυρών και την εμφάνιση σημαντικών οικονομικών ζημιών.
Τα θαλάσσια οικοσυστήματα στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα εκτίθενται στις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ στη Μεσόγειο αναμένονται συχνότερες περίοδοι ξηρασίας μεγάλης χρονικής διάρκειας. Οι παγετώνες στις Ελβετικές Άλπεις θα συνεχίσουν να μειώνονται, με ταυτόχρονη μείωση του υδροηλεκτρικού δυναμικού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να είναι διπλάσια από τη μέγιστη εκτίμηση των 0,59 μέτρων της IPCC μέχρι το τέλος του αιώνα, θέτοντας εκτεταμένες παράκτιες περιοχές σε κίνδυνο. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των παγκόσμιων σοδειών του σιταριού, του καλαμποκιού και του κριθαριού.
«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εμφανιστεί με ηγετικό προφίλ στις συνομιλίες του ΟΗΕ του χρόνου στη Κοπεγχάγη και να διασφαλίσει μια ισχυρή παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετά το 2012, τότε πρέπει να σταματήσει να συρρικνώνει τις ευθύνες της και να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε πραγματικές μειώσεις εκπομπών στο εσωτερικό της», επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών στο WWF Ελλάς.
Το WWF καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει το στόχο μείωσης εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020. Ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί στο εσωτερικό της, χωρίς να βασίζεται στην αγορά πιστώσεων από τρίτες χώρες. Καλεί επίσης την ΕΕ να δεσμευτεί ότι θα παρέχει ουσιαστική υποστήριξη και χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να προσαρμοστούν σε αυτές.
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος και αυτή η μελέτη επισημαίνει το πόσο κρίσιμο είναι οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητούν σήμερα, να δεσμευτούν για ένα ισχυρό κλιματικό και ενεργειακό πακέτο, ώστε να διασφαλίσουν τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», καταλήγει ο κ. Πληθάρας.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση.