Η Damanhur είναι μία μυστικιστική οικοκοινότητα στην Ιταλία που βασίζεται σε ηθικές και πνευματικές αξίες η οποία βραβεύτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη σαν πρότυπο μοντέλο για ένα βιώσιμο μέλλον. H λέξη Damanhur στα αιγυπτιακά σημαίνει Πόλη Φωτός.  Ιδρύθηκε το 1975 από τον Ιταλό εσωτεριστή και φιλόσοφο Oberto Airaudi και 24 οπαδούς του και το έτος 2000 είχε ήδη 800 κατοίκους. Βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία (περιοχή Πιεμόντε) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Τορίνο στους πρόποδες των Άλπεων. Η κοινότητα αυτή διαθέτει τη δική της οργάνωση, νόμους και νόμισμα, το Credito.

 

To όνομα Damanhur προέρχεται από την ονομασία της αρχαίας Αιγυπτιακής πόλης  Damanhur στην οποία λατρεύονταν ο Ώρος, ηλιακή θεότητα που ταυτίζονταν με τον θεό Απόλλωνα. Οι θρησκευτικές τους αντιλήψεις είναι μάλλον παγανιστικές, αγκαλιάζοντας όμως όλες τις παραδόσεις του κόσμου. Έχουν δικά τους σχολεία (στα οποία διδάσκονται ανάμεσα στα άλλα αρχαία μυστήρια, θεραπευτική, βελονισμό, ενεργειακές γραμμές Ley κα), ενώ στα εργαστήρια τους ερευνούν τα ταξίδια στο χρόνο!! Έχουν επίσης δικά τους νοσοκομεία, τα δικά τους προϊόντα (τα οποία παράγουν με βιολογικούς τρόπους) και τη δική τους κοινωνική οργάνωση που βασίζεται στην αυθεντική δημοκρατία.

Στον υπόλοιπο κόσμο έγιναν γνωστοί το 1992 μετά την αποκάλυψη των μυστικών τους υπόγειων έργων που αφορούσαν την κατασκευή ενός συστήματος υπόγειων εντυπωσιακών ναών ( 9 τον αριθμό) που επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω στοών (είχαν ξεκινήσει να χτίζονται από το 1978 με πλήρη μυστικότητα).

Οι ιταλικές αρχές διέταξαν την καταστροφή τους, αφού κατασκευάστηκαν χωρίς καμία άδεια, η απόφαση όμως αυτή ακυρώθηκε λίγους μήνες μετά όταν ήρθαν σε επαφή με τους πραγματικούς σκοπούς και αξίες των “Νταμανχουριανών”. Η όλη δραστηριότητα άλλωστε των 20 αυτών μυστικιστικών οικοκοινοτήτων έχει ωφελήσει στα μέγιστα την οικονομία των γύρω περιοχών.

Στην Damanhur υπάρχουν 4 συνταγματικά σώματα στα οποία συμμετέχουν οι πολίτες της: Το Σχολείο του διαλογισμού, το Κοινωνικό σώμα με κοινωνική θεωρία και αντίληψη, το Παιχνίδι της Ζωής και το σώμα της Ατομικής Εσωτερικής Τελειοποίησης. Οι πολίτες συμμετέχουν σε ένα από τα 4 αυτά σώματα.

Οι πολίτες της κοινότητας συμμετέχουν σε ένα από τέσσερα επίπεδα αναλόγως της ανάμειξής τους με τα κοινά. Τα επίπεδα Α,Β,Γ, και Δ.

Αυτοί που επιλέγουν το επίπεδο Α μοιράζονται όλα τα αγαθά και μένουν μόνιμα στην περιοχή. Αυτοί στο επίπεδο Β συνδράμουν στους οικονομικούς στόχους της κοινότητας και μένουν τουλάχιστον 3 μέρες στην περιοχή. Οι πολίτες που συμμετέχουν στα επίπεδα Γ και Δ μπορούν να ζουν και εκτός κοινότητας.

Οι πολίτες επιπέδου Α και Β επίσης συμμετέχουν πλήρως στο Σχολείο του Διαλογισμού, στο Κοινωνικό και στο Παιχνίδι της Ζωής. Οι πολίτες τάξης Γ συμμετέχουν στο Σχολείο του Διαλογισμού μόνο. Οι πολίτες της επίσης συμμετέχουν σε δράσεις αναλόγως με τις κλίσεις τους. Έτσι υπάρχει ο δρόμος του Μοναχού, του Ιππότη, της Λέξης, της Τέχνης και της εργασίας και πολλοί άλλοι. Οι περισσότεροι πολίτες της μένουν σε σπίτια 10 και 20 ατόμων σε μικρά κοινόβια.

Στην Damanhur υπάρχουν  οι εντυπωσιακοί υπόγειοι ναοί της Ανθρωπότητας. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται αυτό το τεράστιο σύμπλεγμα σύγχρονου Καθεδρικού ναού. Η επίσκεψη στους ναούς είναι καθημερινή και γίνεται για ατομικό ή ομαδικό διαλογισμό, για εορτασμό γάμων ή γέννησης παιδιών. Τελετουργικά επίσης και μυήσεις συμβαίνουν από πολλά πνευματικά σχολεία στον κόσμο.

Η επίσκεψη στους ναούς αυτούς είναι μια μοναδική εμπειρία τέχνης, χρώματος και αρχιτεκτονικής και αφήνει άναυδο τον κάθε επισκέπτη. Είναι μία συναρπαστική υπόγεια κατασκευή που έγινε σκάβοντας με το χέρι μέσα στον βράχο.

Οι ναοί της Ανθρωπότητας είναι η αίθουσα του Νερού, της Γης, των Σφαιρών, των Μετάλλων, ο Μπλε ναός και ο Λαβύρινθος και είναι σαν ένα μεγάλο βιβλίο γνώσης αφιερωμένο στην συμπαντική πνευματικότητα. Οι εικόνες στους ναούς  είναι σύμβολα που ξυπνούν την αίσθηση του ιερού σε κάθε επισκέπτη.

Mια θεμελιώδης αρχή της φιλοσοφίας Damanhurian είναι ότι όλα αλλάζουν. Συνεπώς, η Damanhur είναι κοινωνία σε συνεχή εξέλιξη και μετασχηματισμό, που βασίζεται στη υπερπήδηση των διαφορών, στη σταθερή αύξηση και την εξέλιξη. H έρευνα είναι σημαντική σε όλους τους τομείς, από την κοινωνική δομή στην εναλλακτική ενέργεια, στις τέχνες και τη φυσική. Oι  πολίτες της ομοσπονδίας συνεχώς μελετούν, ερευνούν και πειραματίζονται για να φθάσουν σε μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και το ρόλο των ανθρώπινων όντων στο θείο σχέδιο.

Επιτεύξεις

Στην Κοινότητα της Damanhur  η προτίμηση στρέφεται σε ηπιότερες εναλλακτικές ενέργειας όπως η ηλιακή και στα αυτοκίνητα γίνεται χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας

Oι  πολίτες της ομοσπονδίας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Tορίνου, έχουν αρχίσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδάσωσης. Tο biodiesel χρησιμοποιείται στα 35% της χρήσης αυτοκινήτων των Damanhurian και 40% το φυσικό αέριο. H ομοσπονδία παράγει τα τρόφιμα και το κρασί της, και έχει ανοίξει το πρώτο και μόνο συνεταιριστικό κέντρο διανομής των ελεγχόμενων βιολογικών προϊόντων στην κοιλάδα, ανοικτά στο ευρύ κοινό. H Damanhur έχει δημιουργήσει την τράπεζα συντήρησης σπόρων. Πολλές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την τέχνη – γυαλί, μωσαϊκό, ζωγραφική, γλυπτό, και στούντιο αποκατάστασης, εστιατόρια, οικοτουρισμό, υπολογιστή, εκδόσεις, ιατρική έρευνα, κα..

Σήμερα έχει πάνω από 1000 κατοίκους. Προσφέρει ανοιχτά σεμινάρια και εκδηλώσεις στο κοινό εκτός κοινότητας καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς και μπορεί να την επισκεφτεί ο καθένας για μικρές περιόδους για μελέτη, διακοπές και αναγέννηση. Η κοινότητα προάγει έναν πολιτισμό ειρήνης και ισότιμης ανάπτυξης μέσω της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού της τέχνης και πολιτικών δραστηριοτήτων.Πώς να πάτε στη Damanhur? H Damanhur βρίσκεται στη βόρεια Iταλία, 40 χλμ βόρεια του Tορίνου, 15 χλμ από την Ivrea. H πιο κοντινή πόλη είναι το Baldissero Canavese, κοντά στο Castellamonte. Aν πάτε αεροπορικώς και έχετε ειδοποιήσει μερικές μέρες πριν, μπορούν να σας παραλάβουν μέλη της κοινότητας.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Α new We” για την οικοκοινότητα της Damanhur

{youtube}tcLci3HxTMM{/youtube} 

ΠΗΓΗ