Επειδή έχουμε πλέον τουλάχιστον 2011 αφορμές για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για απαισιοδοξίες, στρουθοκαμηλισμούς και μοιρολατρία.

Ενωμένοι και δυνατοί μέσα στη διαφορετικότητά μας, παθιασμένοι και εκστατικοί για το μέλλον που είναι ήδη εδώ, θα ζήσουμε τις ουτοπίες μας μέσα από τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και του εαυτού μας.  Αυτο-οργάνωση, αυτονομία, αλληλεγγύη, αυτάρκεια, αγάπη, ελευθερία, δημιουργικές αντιστάσεις, ρεαλιστικές ουτοπίες, οικολογία, απο-ανάπτυξη.

Τα θέλουμε όλα για όλους, εδώ και τώρα, κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρά μας, δείχνοντας ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός και όχι απλά εφικτός.

Για να μπει με αισιοδοξία και διάθεση για δημιουργία η νέα χρονιά, σας προσκαλούμε σε δύο εκδηλώσεις για την αλληλέγγυα οικονομία, τη κοινωνική αυτο-οργάνωση και την εφαρμοσμένη απο-ανάπτυξη.

Το 2011 θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία και την οικολογία.  

 

Καλή Χρονιά και Νέα Σελήνη.  

Ηλιόσποροι 
1. Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.

Απο-ανάπτυξη και εναλλακτική οικονομίαμ, Χώρος Διαλόγου, Αβέρωφ 7Α, Χαλάνδρι  

α. προβολή ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” (παραγωγή-επιμέλεια Manuel Castells και Joana Conill, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός Ηλιόσποροι) και συζήτηση για τα εναλλακτικά μη-καπιταλιστικά οικονομικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στη Καταλονία με την Joana Conill (ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας)

β. ομιλία- συζήτηση με τον Γιώργο Καλλή (καθηγητής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”.

Διοργάνωση:
– Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, Δημοτική Συνεργασία
– Δράση για μια άλλη πόλη, Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων
– Ηλιόσποροι
    

2. Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.

“Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός” , Στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Nosotros”, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια, www.nosotros.gr
α. προβολή ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” (παραγωγή-επιμέλεια Manuel Castells και Joana Conill, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός Ηλιόσποροι) και συζήτηση για τα εναλλακτικά μη-καπιταλιστικά οικονομικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στη Καταλονία με την Joana Conill (ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας)

β. ομιλία- συζήτηση με τον Γιώργο Καλλή (καθηγητής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μια άλλη κοινωνία (αυτο)οργανώνεται.

Απέναντι στην δικτατορία των ιδιωτικών τραπεζών και των νεοφιλελεύθερων αγορών, οι τοπικές κοινωνίες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνουν δημιουργικές αντιστάσεις από τα κάτω και μια άλλη οικονομία που δεν στηρίζεται στα χρήματα και το κέρδος.

Επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους, μειώνουν τη κατανάλωση, αυτοδιαχειρίζονται την τροφή και την ενέργειά τους, τοπικοποιούν την παραγωγή, συναλλάσσονται χωρίς μεσάζοντες και συνδιαμορφώνουν ένα άλλο κόσμο, εδώ και τώρα.

Στην Καταλονία, τα τελευταία χρόνια και σαν απάντηση στην συνεχιζόμενη οικονομική- κοινωνική- περιβαλλοντική κρίση, έχουν αναπτυχθεί, σα τα μανιτάρια, κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών με στόχο την επανάκτηση της ζωής, των κοινών αγαθών, του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου και των παραγωγικών διαδικασιών. Τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα χωρίς χρήματα, συνεταιρισμοί παραγωγών- καταναλωτών, αγροτικές κολεκτίβες και οικοκοινότητες, αστικοί αυτοδιαχειριζόμενοι κήποι, καταλήψεις και κοινόχρηστα οικήματα, ηθικές τράπεζες, εναλλακτικά νομίσματα και τράπεζες χρόνου, συνθέτουν ένα πολύμορφο μωσαϊκό και κάνουν πράξη τη θεωρία της απο-ανάπτυξης.

Το ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” [http://www. homenatgeacatalunyaii.org/en] είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ακαδημαϊκής έρευνας. Είναι ουσιαστικά μια ιστορία που περιγράφει πολλές ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εδώ και τώρα, δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας από τα κάτω, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ατομικότητας, της ιεραρχίας και του εξουσιαστικού ελέγχου.

Η ομάδα του εργαστηρίου IN3 που το δημιούργησε, με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης κοινωνιολόγο Manuel Castells του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, διερεύνησαν σε βάθος νέες οικονομικές κουλτούρες, νέες μορφές διαβίωσης, διαμόρφωσης της ποιότητας ζωής και κοινωνικής οργάνωσης. Μελέτησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις οικονομικών μοντέλων που δεν ακολουθούν τις επιταγές των ελεύθερων αγορών, που προτεραιότητα είναι το κέρδος, αλλά έχουν σαν γνώμονα τις ανάγκες αντί για τις επιθυμίες του κάθε ατόμου.

Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει και θα σχολιάσει μέσα από συζήτηση, μία εκ των δημιουργών, η Joana Conill, ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας.

Στη δεύτερη ενότητα θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την εισήγηση του Γιώργου Καλλή, καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”. Ο Γιώργος Καλλής, καθηγητής στο Ινστιτούτο ICREA, είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που που διερευνεί την ιδέα της βιώσιμης απο-ανάπτυξης: μια ομαλή οικονομική απομεγένθυση για ένα βιώσιμο μέλλον που θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα.

Διοργάνωση, συντονισμός: Ηλιόσποροι

Διάβασε επίσης:
http://tvxs.gr/node/74531
http://en.wikipedia.org/wiki/Degrowth

http://degrowthpedia.org
www.degrowth.net
http://www.degrowth.eu/v1

http://topikopoiisi.blogspot.com    

Παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα:

www.lets.net.gr www.ovolos.gr  
www.forfree.gr
www.jaba.gr  
www.xariseto.gr http://www.xarizo.blogspot.com/
www.skoros.espiv.net
www.sporos.org http://kalathi.sporos.org/home.php www.tem-magnisia.gr
www.enow.gr
www.antikatanalwtiko.espiv.net
www.logo-timis.gr
www.freecycle.org http://freecycle.wikispaces.com/freecycle_gr
www.tzaba.gr   www.peliti.gr www.nuestromundo.gr www.tem-magnisia.gr http://oikodiktyo.espivblogs.net/ http://spame.tumblr.com/ www.nosotros.gr (Ομάδα Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου)     

Αλληλέγγυα οικονομία: http://www.geo.coop (en) http://www.parecon.org (en) http://p2pfoundation.net/ (gr, en, ++) http://www.isec.org.uk (en) http://www.feasta.org (en)