Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το No Border Camp στις Βρυξέλλες, το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Οκτωβρίου. Περισσότερα από 500 άτομα δημιούργησαν ένα αυτοοργανωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο εφήμερο χώρο, μέσα σε ένα παλιό εργοστάσιο, που φιλοξένησε πολλά εργαστήρια, συνελεύσεις, ομιλίες, προβολές, εκθέσεις, τρεις συλλογικές κουζίνες και ένα φούρνο που έψηνε φρέσκο ψωμί κάθε μέρα.  

Πολλές άλλες δραστηριότητες όπως συναυλίες, συμβολικές δράσεις αλληλεγγύης έξω από κέντρα κράτησης μεταναστών και κέντρα μεταγωγών, προβολές ντοκιμαντέρ και ποδηλατοπορείες αντιπληροφόρησης διασκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο πορείες. Για την ακρίβεια η πρώτη πορεία στις 29.9 (στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής απεργίας και πορείας των συνδικάτων)  εμποδίστηκε βίαια εξ αρχής από τις δυνάμεις καταστολής που συνέλαβαν προληπτικά και αναίτια περισσότερα από 350 άτομα (διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση), ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν γίνει και άλλες προσαγωγές πριν από διαμαρτυρία έξω από κέντρο κράτησης μεταναστών.

Ωμή και απολυταρχική καταστολή.   
{youtube}-IU7PIk6kV4{/youtube}

 

Η δεύτερη πορεία όμως στις 2 Οκτωβρίου ήταν κάτι το ανεπανάληπτο με περισσότερους από 2.500 πολύχρωμους διαδηλωτές που ανακατέλαβαν το κέντρο της πόλης με τα συνθήματα και τις μουσικές τους.

{youtube}AaTUzxib_1g{/youtube}
{youtube}xJq5R2sdPoo{/youtube}
{youtube}Icf8pz0xAsg{/youtube}
{youtube}IbhFjXIR3FU{/youtube}
{youtube}WNHGpJXv1X0{/youtube}
videos by iliosporoi

Οι Ηλιόσποροι βοηθήσαμε στις προετοιμασίες του κάμπινγκ με μεταφράσεις κειμένων, αποστολή ενημερώσεων σε χιλιάδες παραλήπτες και ΜΜΕ, δημοσιοποίηση των θέσεων και δικτύωση, αλλά και στην υλοποίηση διαμορφώνοντας ένα χώρο εργαστηρίων, βάζοντας στο πρόγραμμα ένα εργαστήριο για την FRONTEX και τις Ευρωπαϊκές αντι-μεταναστευτικές πολιτικές με δύο νέους σε ηλικία Γερμανούς Πράσινους Ευρωβουλευτές (Ska Keller και Jan Albrecht), ενώ συμμετείχαμε σε διάφορες συζητήσεις και φυσικά στις πορείες. Καταφέραμε να μη συλληφθούμε και συνεχίζουμε με δράσεις υποστήριξης των 5 κρατουμένων στα κρατητήρια των Βρυξελλών.

Φωτογραφίες εδώ: http://www.facebook.com/album.php?aid=46041&id=131811410168816

Μέχρι την επόμενη φορά

NO BORDER, NO NATION, STOP DEPORTATION 

Ακολουθεί η ανακοίνωση που βγάλαμε στις 30.9 με αφορμή τη βίαιη καταστολή του no border μπλοκ στην πορεία των συνδικάτων.

Ηλιόσποροι, 5.10.2010  

Άγρια καταστολή του no border μπλοκ στην πορεία των Βρυξελλών

Για μια ακόμη φορά παίρνει μορφή η βάναυση συμπεριφορά της κατασταλτικής δύναμης, της κοινωνίας, του συνολικού συστήματος. Για μια ακόμη φορά γίνεται αισθητή η απαγόρευση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και της αυτοέκφρασης, ιδιαίτερα σε μια χώρα που είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και του πολιτισμού.

Αναφερόμαστε στο Βέλγιο και στα άθλια κατασταλτικά γεγονότα της χθεσινής ημέρας, κατά τη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις Βρυξέλλες όπου παρεμποδίστηκε αναίτια η συμμετοχή του NO BORDER μπλοκ. Το NO BORDER πρόκειται για μια ανιδιοτελής και αυτόνομη κίνηση ανθρώπων που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων.

Εκεί λοιπόν και μετά από τις πρωταρχικές άστοχες προσπάθειες των δυνάμεων καταστολής να περιορίσουν το μπλοκ, 150 περίπου διαδηλωτές μαζί με μουσικούς samba και κλόουν καταφέρνουν να οργανωθούν μέσα στη διαδήλωση με τα συνδικάτα.

Προχωρούν όλοι μαζί φωνάζοντας αντικαπιταλιστικά και ελευθεριακά συνθήματα…μα αυτό προφανώς ενοχλεί κάποιους!!!

Μετά από περίπου 500 μέτρα και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα απολύτως βίαιο επεισόδιο, ειδικές δυνάμεις τις αστυνομίας και πάμπολλοι ασφαλίτες με πολιτικά ρούχα βέβαια, απομονώνουν το μπλοκ του NO BORDER και χωρίς λόγο τους χτυπούν. Τέσσερις οδηγούνται στο νοσοκομείο με έναν από αυτούς, ηλικίας περίπου 50 ετών, σοβαρά τραυματισμένο.

Οι υπόλοιποι συλλαμβάνονται. Συνολικά εκείνη την ημέρα προσήχθησαν 300 άτομα… γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, μας υπενθυμίζουν οι Βέλγοι αστυνομικοί. Υπόψη ότι στο Βέλγιο αν μια πρωτοβουλία πολιτών επιθυμεί να διαδηλώσει χρειάζεται την άδεια της αστυνομίας, αλλιώς συλλαμβάνεται.

Παρατηρώντας συνολικά, σε αυτή τη μαζικότατη πορεία στις Βρυξέλλες από χιλιάδες άτομα, το αίτημα καλύτερου μισθού φαντάζει σαν το καρότο του υποταγμένου γαϊδάρου που προσπαθεί να το φτάσει. Το κράτος με την καταστολή του, καταπατά την έκφραση των ατόμων που έχοντας χάσει το σύνολο της ατομικής τους δύναμης και πρωτοβουλίας ζητιανεύουν ψίχουλα.

Όμως πάντα ο άνθρωπος είναι ελεύθερος όταν με την ατομική του βούληση και μέσα από κάθε ρόλο δράσης κάνει εμφανή την μοναδικότητά του.

Βρυξέλλες 30.9.2010, Ηλιόσποροι