Ζούμε μια παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πνευματική κρίση. Το κλίμα φόβου κι ανασφάλειας εστιάζει πάνω στα προβλήματα και τις πληγές του παρελθόντος, όχι στις βαθύτερες αιτίες και τις βιώσιμες λύσεις, τις δημιουργικές αντιστάσεις και τις ρεαλιστικές ουτοπίες. Απέναντι σε ένα σύστημα που στηρίζεται στην διάσπαση και τον ατομισμό, τον παραγωγισμό και τη μονεταριστική οικονομία, τον υλικό πλουτισμό και την αλόγιστη κατανάλωση, εμείς αντιπροτείνουμε την συνεργασία, την ανταλλαγή και την συλλογική δράση.

Υπάρχουν ήδη διάσπαρτες δεκάδες πρωτοβουλίες από τα κάτω που αποδεικνύουν στην πράξη ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός, εδώ και τώρα, όχι απλά εφικτός.Πρακτικές που εφαρμόζονται από πάντα και στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την οικολογία και σε ένα άλλο τρόπο ζωής, όπου θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας.

Βασικός παράγοντας έμπνευσης για την πρωτοβουλία ηλεκτρονικής δικτύωσης «ένας άλλος κόσμος» αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία II” [Manuel Castells, Joana Conill (2010), συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός: Ηλιόσποροι] και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για πληροφόρηση και ενδυνάμωση ανάλογων πρακτικών στην Ελλάδα.

Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την δημιουργία μιας πλατφόρμας δικτύωσης για να φέρει σε επαφή, διαδραστικά και λειτουργικά, οργανώσεις, ομάδες, πρωτοβουλίες και μεμονωμένα άτομα που ασχολούνται με:

 • Ανταλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο
 • Τράπεζες χρόνου- κοινωνικά νομίσματα
 • Καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, συνεταιριστικές επιχειρήσεις
 • Εργατικές- αγροτικές κολεκτίβες
 • Βιολογική καλλιέργεια, permaculture, φυσική καλλιέργεια
 • Αστικούς αγρούς
 • Φυσική δόμηση
 • Ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ
 • Πολιτιστικό ακτιβισμό
 • Ανοιχτό λογισμικό
 • Ελεύθερη παιδεία
 • Χαριστικά παζάρια
 • Τράπεζες και ανταλλακτήρια σπόρων

Μέσα από αυτή την δικτύωση θα δημιουργηθεί ένα κύτταρο ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών, υπηρεσιών και αγαθών το οποίο αφενός θα ενδυναμώσει τα μέλη του και αφετέρου θα ενισχύσει πρακτικά την δημιουργία αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας δεξιότητες, ικανότητες, ένα αίσθημα κοινότητας και αισιοδοξία.   Το λογισμικό εργαλείο που επιλέξαμε για να υποστηρίξουμε αυτή την πλατφόρμα λέγεται AGORA και προωθείται υπό την άδεια Copyleft, είναι ένα ελεύθερο λογισμικό φτιαγμένο για συλλογική εργασία από απόσταση. Το λογισμικό, προσαρμοσμένο στα ελληνικά, θα λειτουργεί στην αρχή σαν ένας διαδικτυακός χώρος εσωτερικού διαλόγου (φόρουμ) για τα μέλη, τα οποία θα έχουν πρόσβαση με ειδικό κωδικό, και στη συνέχεια του εγχειρήματος θα αποκτήσει εξωτερική εμφάνιση σαν ιστοσελίδα όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρίσκει συγκεντρωμένες πληροφορίες για τα διάφορα μέλη της κοινότητας “ένας άλλος κόσμος”.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα λοιπόν σε συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και άτομα που ασχολούνται με τα παραπάνω θέματα να συμμετέχουν σε αυτή τη δικτύωση και να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο κόσμο εδώ και τώρα.   Για να συμμετάσχετε ενεργά στείλτε ένα email σήμερα στο iliosporoi@yahoo.gr Θα σας αποσταλεί μετά ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός για να συμμετέχετε στην ηλεκτρονική δικτύωση.

Για την πρωτοβουλία σύστασης της κοινότητας ηλεκτρονικής δικτύωσης “ένας άλλος κόσμος“:

Ηλιόσποροι – δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία, www.iliosporoi.net / iliosporoi@yahoo.gr

European Villagewww.european-village.org/ info@european-village.org
δες στο περισσότερα χρήσιμους συνδέσμους από αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα: fasouli.wordpress.com lets.net.gr ovolos.gr
forfree.gr
jaba.gr
xariseto.gr xarizo.blogspot.com
skoros.espiv.net
sporos.org temmagnisia.gr
enow.gr
antikatanalwtiko.espiv.net
logotimis.gr
freecycle.wikispaces.com/freecycle_gr ftiaxno.gr
tzaba.gr peliti.gr nuestromundo.gr spame.tumblr.com nosotros.gr dwsepare.ning.com/ terraverdexania.blogspot.com/ www.inipirouni.gr/ synallois.org/ omotrapezoi.blogspot.com/ synparmes.gr/ agronaftes.blogspot.com/   Φυσική δόμηση cob.gr saligaroi.blogspot.com freeandreal.org piliko.gr   Καλλιέργειες – σπορεία oikoem.gr peliti.gr naturalfarming.eu/ astikohorio.blogspot.com/ votanikoskipos.blogspot.com eleftherosagros.blogspot.com/ sporilimnou.blogspot.com/ aegilops.gr parkingparko.blogspot.com/ agroselliniko.blogspot.com perka.oneirografos.net/ oikodiktyo.espivblogs.net
Συλλογικά
– αυτοδιαχειριζόμενα καφενεία, εργασιακές κολεκτίβες   pagkaki.org european-village.org lacandona.gr kolektivagerminal.blogspot.com belleville-sin-patron.blogspot.com collectivecourier.gr synapeiro.gr/   Αυτοδιαχείριση (ενέργειαςυγείαςδιατροφής)
neaguinea.org     Οικοκοινότητες topikopoiisi.blogspot.com todendro.blogspot.com/ kyttaronewearth.webs.com/ telaithrion.freeandreal.org/ state-of-nature.gr/ koinotita-utopia.blogspot.com/ oikokoinotita.gr/   Οι παραπάνω σύνδεσμοι αποτελούν ορισμένες μόνο από το σύνολο των προσπαθειών στον ελλαδικό χώρο.