Τελευταία έχουμε μια γενικευμένη επίθεση της βιομηχανίας σε ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, τις ψηφιακές ελευθερίες, τις πατέντες και τον έλεγχο του ίντερνετ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο νομοθεσίες που προσπαθούν να περάσουν στην Αμερική, SOPA “Stop Online Piracy Act,”[1] και PIPA “Protect IP Act.”, [2] καθώς και η διεθνή συμφωνία ACTA [3] και η ευρωπαϊκή οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία IPRED [4]. 

Με πρόσχημα την πολιτική της αντι-πειρατείας όλες αυτές οι νομοθεσίες έχουν ένα και μόνο κοινό στόχο: τον περιορισμό των ψηφιακών ελευθεριών, την ποινικοποίηση της μη κερδοσκοπικής ανταλλαγής αρχείων, την εμπορευματοποίηση και τον απόλυτο έλεγχο της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Το ολοκληρωτικό μοντέλο καταστολής και λογοκρισίας του διαδικτύου που εφαρμόζεται στην Κίνα έρχεται και προς το μέρος μας. 

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις χιλιάδες οργανώσεις και ιστοσελίδες [5] που αντιτίθενται στα σχέδια φίμωσης και λογοκρισίας του διαδικτύου, απαιτώντας:  


1. Την απόσυρση των νομοθεσιών SOPA και PIPAαπό το Αμερικάνικο Κονγκρέσο,
2. Την απόσυρση της ΕΕ από τη διεθνή εμπορική συμφωνία της ACTA και την απόρριψη της, ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση όλων των αδιαφανών διαδικασιών διαπραγματεύσεων που επικύρωσαν τη συμφωνία,
3. Την ρητή αποποινικοποίηση της μη κερδοσκοπικής ανταλλαγής αρχείων και την αναθεώρηση της οδηγίας IPRED σε ότι αφορά τον περιορισμό των ελευθεριών των χρηστών.
4. Τον δημοκρατικό έλεγχο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε ότι αφορά τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα          

18.1.2012

Ηλιόσποροι 

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:SOPA_initiative/Learn_more

[2] http://americancensorship.org

[3] http://www.iliosporoi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=507:acta—&catid=82:anticopyright&Itemid=372

[4] http://www.laquadrature.net/en/anti-sharing-directive-ipred

[5] https://www.cdt.org/report/list-organizations-and-individuals-opposing-sopa