Ας μη γελιόμαστε. Αποχουντοποίηση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας δεν υπήρξε ποτέ, όπως δεν υπήρξε πνευματικός διαφωτισμός και απο-θρησκοληψία.
Οι απόγονοι του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, των δοσίλογων και των βασανιστών, των υμνητών αρρωστημένων μυαλών όπως ο Χίτλερ, και άρρωστων ιδεολογιών όπως ο ναζισμός και ο φασισμός, ήταν πάντα εδώ, δίπλα μας, ανάμεσά μας. Έτρεφαν το σκοταδιστικό φαντασιακό τους και περίμεναν τη κατάλληλη στιγμή για να διαβρώσουν τις κοινωνικές και πολιτικές δομές.
Η θεσμική βία των πολιτικών λιτότητας και της άγριας καταστολής, του νεοφιλελεύθερου πειράματος σοκ που φέρνει υπερκέρδη για τους λίγους και πείνα για τη πλειοψηφία των πολιτών, μαζί με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος από την ίδια του τη διεφθαρμένη ύπαρξη, αποτέλεσαν το πιο πρόσφορο έδαφος για να επωαστεί το αυγό του φιδιού ή μάλλον να γεννήσει η κότα που κάνει τα “χρυσά αυγά”.
Αποτέλεσμα ο ακραίος ρατσιστικός λόγος και η δομική βία να έχουν γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της μιντιακής καθημερινότητας και της δημόσιας ζωής, με τη πλειοψηφία της κοινωνίας να αμπαρώνεται πίσω από συντηρητικά και ξενοφοβικά ανακλαστικά.
Ο εθνικιστικός φασισμός δεν είναι νέο φαινόμενο, έχει βαθιές ρίζες στη θεσμική μας συνείδηση και έχει γαλουχήσει πολλές γενιές μέσα από τη πατριδοκάπηλη εξιστόρηση της ιστορίας, τη παραμορφωτική παιδεία, τις εθνικές επετείους πολέμου, την αρχαιοελληνική ανωτερότητα και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, χουντικό κατάλοιπο από την εποχή του δικτάτορα Μεταξά, είναι ένας δαπανηρός κι αναχρονιστικός θεσμός που πρέπει να καταργηθεί γιατί το μόνο που προάγει είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά, μιλιταριστικά και αντιπαιδαγωγικά πρότυπα. Έχουν διαδραματίσει δε κεντρικό ρόλο στη γαλούχηση του θεσμικού υποσυνείδητου του νεοέλληνα, που δεν ξεπέρασε ποτέ τα όρια της οικογένειας και της Ορθοδοξίας για να γίνει οικουμενικό και πανανθρώπινο.
Το μιλιταριστικό βαθύ κράτος, που επένδυσε στην εθνική ανασφάλεια και σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με το φασιστικό παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα ήταν πάντα το μακρύ χέρι του επίσημου κράτους και λειτουργούσαν σε αγαστή συνεργασία μαζί του όποτε χρειαζόταν να σπείρουν το φόβο, το μίσος και τη διχόνοια.

Τα δύο κατεστημένα κόμματα εξουσίας όλα αυτά τα χρόνιαόχι μόνο δεν καταπολέμησαν το φαινόμενο, αν και το παρακολουθούσαν στενά, αλλά αντίθετα επένδυσαν σε αυτό για να αναπτύξουν το κομματικό πελατολόγιό τους και να καταπνίξουν τη κοινωνική ανυπακοή.
Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα, μαζικά και συλλογικά τον περαιτέρω εκφασισμό τη ελληνικής κοινωνίας θα τον βρούμε μπροστά μας ακόμα πιο έντονο και βίαιο.
Οι εγκληματικές ενέργειες βουλευτών και μελών της ναζιστικής παρακρατικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” πρέπει να βρουν άμεσα το δρόμο προς τη δικαιοσύνη και οι έκνομες ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένου του λόγου μίσους, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Οι εθνικιστικοί θύλακες των σωμάτων ασφαλείας (στρατός και αστυνομία) πρέπει να ξεριζωθούν άμεσα πριν οδηγήσουν σε περαιτέρω κοινωνική όξυνση ακόμα και εμφύλια σύρραξη.
Οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αντιφασιστικές δυνάμεις από όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να δουν πέρα από το ναρκισσισμό των ιδεολογικών μικροδιαφορών τους και να συσπειρωθούν σε ένα ευρύ και αποφασισμένο αντιφασιστικό μέτωπο που θα ξαναβάλει το φασισμό και το ναζισμό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για να ξεριζώσουμε μια και καλή τον εθνικιστικό φασισμό από το ατομικό και συλλογικό μας ασυνείδητο.
Όχι στο φασισμό, τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Ναι στην αλληλεγγύη, τη συνύπαρξη και την ευημερία για όλους.