Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Ένας άλλος κόσμος” το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013, στις 20.30, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα δράσης «Πικνίκ για την Αποανάπτυξη». Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες από τα κάτω που στοχεύουν στη δημιουργία ενός άλλου κόσμου. 

Παραγωγή, επιμέλεια, συνεντεύξεις, σενάριο: Ηλιόσποροι (2013, creative commons). Σκηνοθεσία, μοντάζ, εικονοληψία: Δημήτρης Μελέτης. Δεύτερη κάμερα: Στέλιος Μουράτογλου. Μουσική από τους One Drop Fwd, Fundracar, Professor Skank, Κακό Συναπάντημα, Direct Connection, AmP Outernational, Terminal 2012, Insom, Dub Riots, Wosui, Billy Widz. 

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας “Ένας άλλος κόσμος” (90′, 2013): 

Συμμετέχουν οι συλλογικότητες:

– Δίκτυο ανταλλαγών Πιερίας, noe.motherearth.gr

– Κοινωνικός συνεταιρισμός παραγωγών και καταναλωτών Κορινθίας, Συντροφεία

Aυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού,agroselliniko.blogspot.com

– Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας Συν.Αλλ.Οις, synallois.org

– Δίκτυο Ήλεκτρον Μυτιλήνης,diktyolesvou.wordpress.com

– Από κοινού, Kίνηση Τρικαλινών πολιτών για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία, apokoinou.com

– Δίκτυο Οικοκοινότητα, oikodiktyo.espivblogs.net

– Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης Μαγνησίας ΤΕΜ, temmagnisia.gr

– Δίκτυο Βότσαλο, votsalo.org

– Τράπεζα χρόνου πλατείας Συντάγματος, timeexchange.gr

– Κοινωνική κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος”, oallosanthropos.blogspot.com

– Συνεταιριστικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα – Ευρωπαϊκό Χωριό, europeanvillage.org

– Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, parkingparko.espivblogs.net

Free & Real, freeandreal.org, telaithrion.freeandreal.org

– Νέα Γουινέα, neaguinea.org

Σύνοψη:

Αυτή τη στιγμή στο πλανήτη παρατηρείται μια κοινωνικά άνιση κατανομή (και συσσώρευση) του πλούτου, διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων, περιορισμός βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και μια άνευ προηγουμένου εξάντληση των φυσικών πόρων. 

Η συνεχής οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, με έμφαση στη βρώμικη οικονομία του άνθρακα, αποδείχθηκε μη βιώσιμη αφού ενέτεινε τις ανισότητες, μείωσε το βιοτικό επίπεδο, κατέστρεψε τους φυσικούς πόρους και μεταμορφώθηκε τελικά σε μια υπανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από την κοινωνική ευημερία. 

Αυτή η οικονομία της αγοράς και της κατανάλωσης κατάφερε να σβήσει από τη μνήμη των περισσότερων ανθρώπων ότι ένας άλλος κόσμος κάποτε έθετε όρια στην ανάπτυξη, τόνιζε τη συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό και εκτιμούσε τα δώρα και την ανταλλαγή ως δεσμό της ανθρώπινης αλληλεγγύης. 

Στην Ελλάδα της κρίσης, κυρίως από το 2010 και έπειτα, έχουν αναπτυχθεί σα τα μανιτάρια δεκάδες κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών με στόχο την επανάκτηση της ζωής, των κοινών αγαθών, του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου και των παραγωγικών διαδικασιών.

Οικοκοινότητες και οικοχωριά, επανακτήσεις αγροτικής γης, καταλήψεις στέγης και κέντρα κοινωνικής συμβίωσης, συνεταιρισμοί παραγωγών- καταναλωτών, κοινοτικοί αυτοδιαχειριζόμενοι αγρόκηποι, αεικαλλιέργεια (permaculture) και βιολογικές καλλιέργειες, ανταλλακτήρια και τράπεζες παραδοσιακών σπόρων, εργασιακές κολεκτίβες, ηθικές τράπεζες, αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα προϊόντων και υπηρεσιών, λαϊκές συνελεύσεις και συμμετοχικοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο κοινότητας συνθέτουν ένα πολύχρωμο και πολύμορφο παζλ εναλλακτικών προτάσεων σαν απάντηση στην πολλαπλή κρίση που βιώνουμε. 

Το ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «Ένας άλλος κόσμος» γυρίστηκε με αφορμή το 1οΕναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίαςπου διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο Ελληνικό από μια ανοιχτή αμεσοδημοκρατική συνέλευση και υποστηρίχθηκε από δεκάδες συλλογικότητες. 

Επιχειρεί μια ενδεικτική καταγραφή μερικών από τις κυριότερες πρωτοβουλίες που ασχολούνται με τη μετάβαση σε ένα άλλο κόσμο εδώ και τώρα, πέρα από τον καπιταλισμό και την κρίση, μέσα από συνεντεύξεις και επί τόπου επισκέψεις. Επίσης αποτελεί μια συνέχεια παρουσίασης και ενδυνάμωσης αυτού του “άλλου κόσμου” που ξεκίνησε με τη μετάφραση στα ελληνικά και τη προβολή του ντοκιμαντέρ «Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ» σε όλη την Ελλάδα,αλλά και με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύωσης“Ένας άλλος κόσμος”. 

Ηλιόσποροι