Κηπουρική φιλική προς τις Μέλισσες…
Φωτίστε τον κήπο σας με κάποιους φιλικούς προς τις μέλισσες σπόρους λουλουδιών.
– Φυτέψτε σπόρους άγριων λουλουδιών στον κήπο σας, σε γλάστρες, στο αίθριο ή σε ζαρντινιέρες έτσι ώστε να προσφέρουν την απαραίτητη διατροφή για τις μέλισσες.
– Επιτρέψτε ένα μπάλωμα της χλόης να αυξηθεί πολύ και πυκνοφυτέψτε σπόρους άγριων λουλουδιών ώστε να γίνει ένας χώρος στο παρτέρι σας όπου θα παρέχει στις μέλισσες καταφύγιο από τη βροχή ή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
Παρέχετε νερό για τις μέλισσες να πίνουν – αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα ρηχό γωνιακό πιάτο νερού με βότσαλα μέσα για να βοηθήσουν τις μέλισσες να αναρριχηθούν μέσα και έξω. Μήν αφήνετε τα άπλυτα βαζάκια μελιού έξω από πόρτες κουζίνας ή παράθυρα. Οι μέλισσες μπορεί να τραφούν με το υπόλοιπο μέλι και αν είναι από το εξωτερικό το μέλι μπορεί να περιέχει βακτήρια ή σπόρια που είναι επιβλαβή για τις μέλισσες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να το μεταφέρουν πίσω στο υπόλοιπο της αποικίας τους
– αν δείτε ένα σμήνος από μέλισσες, επικοινωνήστε με την τοπική αρχή ή ελάτε σε επαφή μια έναν τοπικό μελισσοκόμο να έρθει να συλλέξει το πλήθος και να του δώσει ένα νέο σπίτι.
– Μειώστε τη χρήση φυτοφαρμάκων στον κήπο σας:
* Με την εισαγωγή φυσικών θηρευτών –
με την ενθάρρυνση φυσικών θηρευτών, ειδικών παρασίτων της περιοχής σας, όπως πασχαλίτσες, λιβελούλες, βατράχια, σκαντζόχοιροι και τα πτηνά είναι όλοι καλοί βοηθοί στον περιορισμό του αριθμού των εχθρών ενός κήπου, όπως οι αφίδες και γυμνοσάλιαγκες.
* Μάζεμα με το Χέρι – Αν έχετε κήπο
αν και είναι χρονοβόρο και απαιτεί ενέργεια, αφαιρώντας τους τομείς της μόλυνσης από την χλόη σας με το χέρι μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για το υπόλοιπο του οικοπέδου.
* Ψεκασμός νερού
ο ψεκασμός με νερό ή με ένα ελαφρύ διάλυμα βιολογικού σαπουνιού χρησιμοποιείται από παλιά για την άρση των αφίδων και των παρόμοιων ειδών, από τα φυτά.
* Φύτευση συντρόφων
με τη κοντινή φύτευση των άγριων λουλουδιών μαζί με τα είδη που προσελκύουν τα αρπακτικά έντομα οι επιπτώσεις στα είδη των καλλιεργειών μπορεί να μειωθεί, καθώς οι φυσικοί εχθροί είναι λιγότερο πιθανό να βρουν τα φυτά όπου θρέφονται.
* αποτροπές και τα εμπόδια
πολλά πιθανά παράσιτα κήπων είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένες λειτουργίες, στους γυμνοσάλιαγκες, για παράδειγμα, δεν αρέσουν οι σωληνώσεις από χαλκό ή οι αιχμηρές άκρες των κελυφών των αυγών, οπότε βάζοντας τέτοιου είδους υλικά γύρω από τα φυτά μπορεί να κρατήσει πολλά είδη μακριά. Άλλες μέθοδοι για να κρατήσουν τα παράσιτα μακριά είναι τα πλαστικά μπουκάλια και το άχυρο γύρω από τη βάση των φυτών.
– Σπιτική μελισσοκομεία
Είναι πολύ εύκολο να έχετε μια κυψέλη στον κήπο σας.
Υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό για τα έξοδα του εξοπλισμού, τα οποία μπορείτε είτε να αγοράσετε καινούργια ή μεταχειρισμένα. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε εξοπλισμό είναι να επικοινωνήσετε με το τοπικό σας μελισσοκόμο, ή την τοπική ένωση μελισσοκόμων που θα μπορεί να σας διδάξει πώς να φροντίζετε τις μέλισσες. Η δέσμευση και ο χρόνος που απαιτεί είναι περίπου μία ώρα κάθε δύο εβδομάδες, από τα μέσα Απριλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, και στη συνέχεια, σχεδόν τίποτα στο υπόλοιπο του μήνα. Η μία κυψέλη μπορεί να αποφέρει 10-30kg μέλι, αλλά αυτό είναι πολύ μεταβλητό, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Το να γίνεις ένας μελισσοκόμος είναι ένα πολύ ικανοποιητικό χόμπι!
Έτσι, εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε τις μέλισσες, γιατί δεν γίνεστε ερασιτέχνες μελισσοκόμοι;
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλές και κατάρτιση, επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο μελισσοκόμο, ή την πλησιέστερη ένωση μελισσοκόμων που θα βρείτε στις βιολογικές αγορές τις γειτονιάς σας
– Αγοράστε Οργανικά
Βιολογική Ένωση Καταναλωτών
Μέχρι στιγμής ο πιο ισχυρός, απλός τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε τις μέλισσες είναι να ψηφίζουμε με το πιρούνι μας. Οι αποφάσεις που παίρνουμε για το τι θα φάμε και τι δεν πρέπει να φαγωθεί μπορεί να διαμορφώσει την σύγχρονη γεωργία και να μας φέρει πίσω στην αρμονία με το φυσικό οικοσύστημα της ζωής. Αγοράζοντας βιολογικά φρούτα και λαχανικά φέρνει υγεία και ζωτικότητα στο τραπέζι. Για να βρείτε πολύ καλές τιμές για τα βιολογικά τρόφιμα δοκιμάσετε τις τοπικές λαϊκές αγορές αγροτών.
Αυτά τα τοπικά οργανικά τρόφιμα είναι τα πιο φρέσκα διαθέσιμα τρόφιμα που υπάρχουν και βοηθούν στη μείωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Μέλι ή μελισσοκόμους θα βρείτε σε όλες τις οργανικές λαϊκές στην γειτονιά σας ή στην ιστοσελίδα http://www.dionet.gr/news/biolaikes.htm
διηγήθηκε η Ellen Page
μετέφρασε και συνέθεσε η Άννα Κορακάκη
Παρακάτω θα βρείτε μια επιλογή από άγρια φυτά ή φυτά κηπουρικής που ανθίζουν όλο τον χρόνο και λατρεύουν οι μέλισσες
Μάρτης-Απρίλης
Μπλε καμπανούλες (Μη-scriptaHyacinthoides), Σκούπα (θάμνος) (Cytisusscoparius), Bugle που σέρνεται (Ajugareptans), Pulmonaria, Τσουκνίδα, Δενδρολίβανος
Μάιος-Ιούνιος
Κρεμμύδι, Aquilegia (columbine), Campanula (Ροδάκινο-με φύλλα Bellflower), Βολβοί φαγώσιμοι, Comfrey (Symphytumofficinale), Escallonia (για φράχτες), Μπιζελιά (γλυκομπίζελο), Γεράνι, Αγιόκλημα, Χρυσή Αλυσίδα (laburnum), Λούπινα, Ακόνιτο, Αγριοτριαντάφυλλο, Παπαρούνες, Βατόμουρα, RedCampion, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Γεράνι, Αναρριχητική Άμπελος (wisteria), Λευκό Τριφύλλι, Αχιλλέα
Ιούλιος – Σεπτέμβρης
Μποράγκο (Boragoofficinalis), Μουριές, Βατομουριές, Αγριομουριές, Αγγινάρα, Δελφίνιουμ, Hollyhock, Ύσσωπος (Hyssopusofficinalis), Λεβάντα, Lesserburdock (Arctiumlappa), Ματζουράνα, Μέντα, Polemonium (Ανατολικό λάχανο), Τριφυλλάκι, Βάλσαμο, Ηλίανθος