{vimeo}12065549{/vimeo}

Και όμως έγινε και ήταν όλοι εκεί.

Είναι δύσκολο να περιγράψεις με λόγια το συναίσθημα ολοκλήρωσης και χαράς που πλημμύρισε το 6ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας, που έγινε στην παραλία του Μοσχάτου, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Μαίου.

 

Μπορεί να μην το έδειξαν οι τηλεοράσεις κι όμως περίπου 25.000 χαμογελαστές ψυχές φώτισαν και έδωσαν ζωή σε ένα εγκαταλελειμμένο παραλιακό χώρο, δημιουργώντας μια εφήμερη αντιαπαγορευτική ζώνη, ένα δημιουργικό πεδίο διεκδίκησης και εκτόνωσης.

Δεκάδες συγκροτήματα, χαμογελαστά παιδιά, προβολές ντοκιμαντέρ, chill out στη παραλία, ένα παζάρι με χίλια χρώματα, τρεις μουσικές σκηνές για όλες τις φυλές, κόσμος όλων των ηλικιών και όλων των χρωμάτων από πολλές διαφορετικές κοσμογωνιές και ένας κοινός σκοπός. Ο εξανθρωπισμός των πολιτικών περί ουσιών για να γίνουν επιτέλους πιο δίκαιες και αποτελεσματικές, για να μειωθεί η βλάβη στους χρήστες, την κοινωνία και την οικονομία.

 

Μια γιορτή αφύπνισης γιατί η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη. Γιατί οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται μας στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και πολύτιμους οικονομικούς πόρους.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Διεκδικούμε πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους με έμφαση στην πρόληψη, την αδογμάτιστη -από τη σκοπιά του χρήστη- πληροφόρηση και τη μείωση της βλάβης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μειώνουν ούτε τη ζήτηση, ούτε τη προσφορά ουσιών, αντίθετα γιγαντώνουν τη Μαφία και περιθωριοποιούν τους χρήστες. Είναι καιρός να μάθουμε από τα θετικά παραδείγματα αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών ακόμα και μερικής νομιμοποίησης της κάνναβης που ακολουθούνται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Καλιφόρνια, Ολλανδία, Καταλονία και αλλού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από ουσίες με βάση την επικινδυνότητά τους.

 

Ένα είναι σίγουρο. Οι χρήστες δεν μπορούν να θεωρούνται εγκληματίες και πρέπει να τους προστατέψουμε από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας.

Οι χιλιάδες που στήριξαν το φετινό φεστιβάλ είναι μια αισιόδοξη αχτίδα ελπίδας μέσα στο αβέβαιο κλίμα βίας που ζούμε. Αυτή η μαγική συνεύρεση μας έδωσε δύναμη για να αλλάξουμε όλα όσα μας στερούν την ελευθερία μας. Όλα όσα μας εγκλωβίζουν στο φόβο και στην απάθεια.

 

Η επιλογή του χώρου που φιλοξένησε το φεστιβάλ αποτέλεσε και μια συμβολική διεκδίκηση του δημόσιου και ελεύθερου χαρακτήρα της παραλίας. Ελεύθερη κατασκήνωση πάντα και παντού, με σεβασμό στη φύση και αυτορρύθμιση, για να προστατέψουμε της παραλίες από το τσιμέντο και την εμπορευματοποίηση.

 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα συγκροτήματα που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, σε όλες τις συλλογικότητες, τους εθελοντές αλλά και στους ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους: Γρηγόρης Ψαριανός (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Σελλάς (δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου), Ελεάννα Ιωαννίδου (Δικηγόρος, Συμμαχία “Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά”), Πάνος Λάμπρου (διευθ. Εφημερίδα Εποχή), Γιώργης Οικονομόπουλος (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Αχιλλέας Πεκλαρής (δημοσιογράφος), Γιάννης Ιωαννίδης (γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Κων/νος Κουκόπουλος (Φιλελεύθερη Συμμαχία), Τάσος Κρομμύδας (Οικολόγοι Πράσινοι).

 


Δείτε
ΕΔΩ ένα slideshow από το φετινό φεστιβάλ

Ηλιόσποροι