{youtube}GR-Pndxsnx8{/youtube}

Λάβετε μέρος μαζί με τη Διεθνή Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων στο παγκόσμιο Δεκαπενθήμερο Δράσης στις 2-16 Οκτωβρίου 2012.

Παρακαλούμε να μας στείλετε λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις και δράσεις που έχετε προγραμματίσει, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στο ημερολόγιο μας για το Δεκαπενθήμερο: http://seedfreedom.in/events/community/add
+ Website: 
http://seedfreedom.in/
+ Act for Seed Freedom event page:
https://www.facebook.com/events/436131536428020/
+ Facebook: 
https://www.facebook.com/savetheseed
+ Twitter: 
https://twitter.com/occupytheseed
+ YouTube: 
http://www.youtube.com/user/occupytheseed
http://www.permaculturegreece.gr/gr/2012/08/23/vandana-says-occupy-the-seed/ 
http://www.peliti.gr/pages/vandana.htm
 

  • Μοιραστείτε και ενσωματώστε το Manifestos on the Future of Food and Seeds στον ιστότοπο ή το ιστολόγιό σας
  • Μοιραστείτε τις δικές σας ιδέες και δράσεις
  • Προσφερθείτε να μεταφράσετε άλλες πληροφορίες για την Ελευθερία του Σπόρου (Seed Freedom) καθώς και το Μανιφέστο για το Μέλλον της Τροφής και των Σπόρων (Manifestos on the Future of Food and Seeds- δείτε παρακάτω) σε άλλες γλώσσες – email: info[at]permacultureday.org
  • Κάνετε μια δωρεά στην εκστρατεία – με κλικ στο κουμπί “Donate Now”

  Το Μύνημα της Vandanaσε όσους ασχολούνται με την Permaculture
Αγαπητοί φίλοι της Permaculture,
Δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη γεωργία χωρίς τη διάρκεια, την ποικιλομορφία και την ανανεωσιμότητα των σπόρων. Σε αντίθεση με τις βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες, η Permaculture βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδών – φυτών και ζώων, πολυετών και ετησίων.   Η ποικιλομορφία των σπόρων είναι η καρδιά της αειφορικής γεωργίας. Είναι ο λόγος που έχετε προκειμένου να παίξετε εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στην Παγκόσμια Εκστρατεία για την Ελευθερία των Σπόρων, ώστε να διασώσουμε τόσο την ποικιλομορφία των σπόρων, όσο και την ελευθερία μας να φυλάμε και να ανταλλάσουμε σπόρους. Παντού εφαρμόζονται νέοι νόμοι οι οποίοι καθιστούν παράνομη την ποικιλομορφία, την ελεύθερη καλλιέργεια και την ανταλλαγή σπόρων.

Για αυτό σας προσκαλώ να διαδραματίσετε ηγετικό ρόλο στο 15μερο για την Ελευθερία των Σπόρων από τις 2 Οκτωβρίου (επέτειο γέννησης Μ.Γκάντι) έως τις 16 Οκτωβρίου 2012 (Παγκόσμια Ημέρα Τροφής). Στο πνεύμα της φιλοσοφίας satyagraha που ακολούθησε ο Μαχάτμα Γκάντι (ΣτΜ μεταφράζεται από τα σανσκριτικά «επιμονή στην αλήθεια»), σχεδιάζουμε να εστιάσουμε ειδικά στις 2 Οκτωβρίου (επέτειο γέννησης του Γκάντι) στην έκκληση για πολιτική ανυπακοή ενάντια στην άδικη νομοθεσία για τους σπόρους και να διακηρύξουμε την Ελευθερία των Σπόρων μας.

Περιλαμβάνω μερικές ιδέες για δράσεις για το 15μερο Ελευθερίας των Σπόρων [Παράδειγμα δράσεων για το 15μερο δράσης] και ανυπομονώ να σχεδιάσουμε κοινές στρατηγικές και να λάβω από εσάς ένα ημερολόγιο δράσεων του 15μερου ώστε μαζί να διεκδικήσουμε την Ελευθερία των Σπόρων μας.   Vandana Shiva 17 Αυγούστου 2012
Πρόσκληση συμμετοχής στη Διεθνή Συμμαχία των Πολιτών για Ελευθερία των Σπόρων

Αγαπητοί φύλακες και αγωνιστές των Σπόρων,
Εκ μέρους του Navdanya (ΣτΜ: Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα την Ινδία και σκοπό την προώθηση της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της οργανικής καλλιέργειας, των δικαιωμάτων των γεωργών και της σποροφύλαξης. Ολα αυτά μαζί συγκροτούν τον όρο Κυριαρχία του Σπόρου – SeedSovereigntyστα Αγγλικά – σε αντίθεση με την κυριαρχία των δυνάμεων του εμπορίου), σας προσκαλώ να λάβετε μέρος στη Διεθνή Συμμαχία των Πολιτών για Ελευθερία των Σπόρων – την απαρχή μιας διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο σχετικά με το πόσο αβέβαιη είναι πλέον η προσφορά σπόρων με συνέπεια να είναι αβέβαιη και η ασφάλεια της τροφής μας.

Ιδρύσαμε το Navdanya πριν 25 χρόνια με σκοπό να προστατεύσουμε την ποικιλομορφία των σπόρων μας και το δικαίωμα των γεωργών να αποθηκεύουν, να αναπαράγουν και να ανταλλάσουν σπόρους ελεύθερα, στο πλαίσιο των επερχόμενων απειλών από τη Συμφωνία TRIPS (συμφωνία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με το εμπόριο) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), η οποία άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τους σπόρους και την είσπραξη των σχετικών δικαιωμάτων εκμετάλευσης. Ενας εκπρόσωπος της Monsanto αργότερα δήλωσε «Κατά τη σύνταξη αυτών των συμφωνιών υπήρξαμε ο ασθενής, ο διαγνώστης και ο θεράποντας ιατρός, όλα σε ένα». Οι πολυεθνικές εταιρίες διατύπωσαν το πρόβλημα – και για εκείνες το πρόβλημα ήταν η φύλαξη σπόρων από τους γεωργούς. Πρότειναν τη λύση, και η λύση ήταν η εισαγωγή ευρεσιτεχνιών και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στους σπόρους, καθιστώντας παρανομία το να φυλάνε οι γεωργοί τους δικούς τους σπόρους. Ο σπόρος από κοινό αγαθό κατέληξε να θεωρείται εμπόρευμα των ιδιωτικών εταιρειών σπόρων και να διαπραγματεύεται στην ελεύθερη αγορά. Στις μέρες μας, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Σκεφτείτε τα παρακάτω:

  • Τα τελευταία είκοσι χρόνια βλέπουμε ραγδαία μείωση της ποικιλομορφίας των σπόρων και ταυτόχρονα ταχύτατη επικράτηση και συγκέντρωση του ελέγχου των σπόρων από λίγες αριθμητικά αλλά γιγάντιες σε μέγεθος επιχειρήσεις.
  • Οι εκτάσεις καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών, σόγιας, ελαιοκράμβης και βαμβακιού έχουν αυξηθεί δραματικά.
  • Πέρα από την εκτόπιση και την καταστροφή της ποικιλομορφίας, οι ευρεσιτεχνίες γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων υπονομεύουν την κυριαρχία των σπόρων και το δικαιώμα των γεωργών να καλλιεργούν, να αποθηκεύουν και να ανταλλάσουν τους δικούς τους σπόρους.
  • Σε χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ινδίας, εισάγονται νέοι νόμοι σχετικοί με τους σπόρους οι οποίοι επιβάλουν την υποχρεωτική καταχώρηση των σπόρων, καθιστώντας αδύνατη για τους μικρο-γεωργούς την καλλιέργεια της δικής τους ποικιλίας, υποχρεώνοντας τους σε εξάρτηση από τις γιγάντιες πολυεθνικές εμπορίας σπόρων.
  • Η γενετική μόλυνση εξαπλώνεται – η Ινδία έχει χάσει τους σπόρους βαμβακιού που κατείχε, εξαιτίας της μόλυνσης από γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και το Μεξικό, η ιστορική κοιτίδα του καλαμποκιού, έχασε το 80% των καλλιεργούμενων ποικιλιών καλαμποκιού. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα της απώλειας της τοπικής και εθνικής κληρονομιάς των σπόρων.
  • Μετά τη μόλυνση, οι εταιρίες βιοτεχνολογίας σπόρων μύνησαν τους γεωργούς για παραβίαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας. Περισσότερες από 80 ομάδες συστήθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ με σκοπό να εμποδίσουν την Monsanto να καταθέσει μυνήσεις εναντίον των γεωργών των οποίων οι σπόροι είχαν μολυνθεί.
  • Οσο υπονομεύεται η προσφερόμενη από τους γεωργούς ποσότητα σπόρων και αυξάνεται η εξάρτηση τους από γενετικά τροποποιημένους σπόρους ευρεσιτεχνίας, τόσο αυξάνονται και τα χρέη τους. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι στην Ινδία, οδήγησαν πολλούς γεωργούς στην αυτοκτονία.
  • Η Ινδία συνυπέγραψε με τις ΗΠΑ την Πρωτοβουλία της Γνώσης στη Γεωργία, με έναν εκπρόσωπο της Monsanto στο διοικητικό συμβούλιο. Τα κράτη πιέζονται ώστε να συνάψουν συμφωνίες με τη Monsanto. Ενα παράδειγμα αποτελεί το Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΟU) της Monsanto στο Rajasthan σύμφωνα με το οποίο η Monsanto θα αποκτούσε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IPR) σε όλους τους γενετικούς πόρους καθώς και σε κάθε έρευνα σε σπόρους η οποία θα διεξάγονταν στο πλαίσιο του Μνημονίου. Μόνο μετά την εκστρατεία της Navdanya και το προσκύνημα σπόρων (Bija Yatra) με σύνθημα «Να φύγει η Monsanto από την Ινδία», πιέστηκε η κυβέρνηση του Rajasthan να ακυρώσει το μνημόνιο.
  • Η πίεση της Monsanto προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι συντονισμένες πιέσεις και των δύο σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αποτελούν τεράστια απειλή για το μέλλον των σπόρων και το μέλλον της τροφής.
  • Το Wikileaks εξέθεσε τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πολλαπλασιαστεί η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Αφρική και το Πακιστάν. Η πίεση που ασκείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη χρήση γενετικά τροποιημένων οργανισμών αποτελεί άμεση προσπάθεια υποστήριξης των γιγάντων της βιοτεχνολογίας στην επέκταση της αγοράς τους.

     

Οι τάσεις αυτές καταδεικνύουν τον πλήρη έλεγχο της προσφοράς σπόρων και την καταστροφή του θεμέλιου της γεωργίας. Είμαστε μάρτυρες μιας ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αφανισμός της βιοποικιλότητας μας και της κυριαρχίας των σπόρων μας δημιουργεί μείζονα κρίση τόσο για τη γεωργία όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να δράσουμε προτού να είναι αργά. Οι σπόροι αποτελούν τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα και το αποθετήριο για την εξέλιξη της ζωής στο μέλλον. Ως εκ τούτου, αποτελεί καθήκον και ευθύνη μας να τους προστατεύσουμε και να τους μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές. Η καλλιέργεια και η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των γεωργών αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της τροφικής ασφάλειάς μας. Είμαι σίγουρη πως θα νοιώσετε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως εγώ και θα αισθανθείτε την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να διεκδικήσουμε τους σπόρους μας, προστατεύοντας έτσι την ποικιλότητα και την ελευθερία της σποράς. Ας κάνουμε συλλογικά το 2012 τη χρονιά που «Φυλάμε τους Σπόρους μας» και «Διεκδικούμε τους Σπόρους μας σαν Κοινότητα» – από την ιδιωτικοποίηση μέσω ευρεσιτεχνιών, από τα νομοθετήματα υποχρεωτικής καταγραφής, από τα μονοπώλια των σπόρων, από το γενετικό εκφυλισμό και τη μόλυνση. Ας σχεδιάσουμε κοινές στρατηγικές και δράσεις ώστε οι φωνές του 99% στα θέματα σπόρων να γίνουν δυνατότερες από τον εκφοβισμό της Monsanto και των άλλων τεσσάρων Γιγάντων της Βιοτεχνολογίας Γεωργικών Σπόρων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ελέγξουν το παγκόσμιο σύστημα σίτισης κλέβοντας τους σπόρους μας και τις ελευθερίες μας. Παρακαλώ, στείλτε τις ιδέες σας, τις ελπίδες σας, τα όνειρά σας για να χτίσουμε ένα ισχυρό κίνημα «Κατακτήστε το Σπόρο».   Ανυπομονώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε το 2012 τη χρονιά της Απελευθέρωσης του Σπόρου και να βοηθήσουμε εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τις γενιές που θα έρθουν.   Με αλληλεγγύη Vandana Shiva
Για να συμμετέχετε, επικοινωνείστε με: Global Movement to Defend Seed Freedom

http://www.seedfreedom.in/
www.navdanya.org
Δύο έγγραφα που βοηθούν την κατανόηση σε βάθος του θέματος των σπόρων είναι τα:
1.
The Manifesto on the Future of Seeds (2004), διαθέσιμο σε διάφορες γλώσσες. Οι αρχές του αποτελούν τη βάση του Περιφερειακού Νόμου της Τοσκάνης για την κληρονομιά των σπόρων (2004).
2. “The GMO Emperor has no Clothes: false promises, failed technologies” – εκδόθηκε από το
Navdanya International το 2011 μαζί με μια συμμαχία κινημάτων πολιτών (δείτε παρακάτω). Στην έκθεση γίνεται εμφανής η σοβαρότητα της απειλής των σπόρων από τη διάβρωση, τη ρύπανση και τη ιδιωτικοποίηση.
Ελεύθερος σπόρος σημαίνει ελεύθερη τροφή: Δράστε Τώρα!