Στις 20/1/10, θα διεξαχθεί η δίκη για το φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Άμφισσα. Ενημερωθήκαμε για τις επιστολές που έστειλε η μητέρα του δολοφονημένου Αλέξη στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και στηρίζουμε την κυρία Τσαλικιάν στην έκκλησή της να γίνει στην Αθήνα η δίκη για το φόνο του Αλέξη.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά όλοι υπόψη μας πως μια τέτοια δίκη πρέπει να διεξαχθεί με τους όρους διαφάνειας και δημοσιότητας που της αναλογεί. Θεωρούμε πως η Ελληνική Πολιτεία οφείλει στη μνήμη του Αλέξη να επιτρέψει την οπτικοακουστική
κάλυψη της δίκης, διότι η συνταγματική απαίτηση για δημοσιότητα της ακροαματικής διαδικασίας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας περιορισμένου ακροατηρίου εντός της αίθουσας. Δεν μπορεί μια υπόθεση που συγκλόνισε συθέμελα την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινή γνώμη να γίνει με κλειστά φώτα, χωρίς να υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των πολιτών. Και ιδιαίτερα όταν η κ. Τσαλικιάν θέτει ζήτηματα σχετικά με τη σύνθεση του δικαστηρίου και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο οποίο προσέφυγε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να λάβει υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μητέρα του δολοφονημένου Αλέξη, η οποία αφενός δεν είναι δυνατόν να καταδικάζεται σε συνεχή ταλαιπωρία να μεταβαίνει από την Αθήνα στην Άμφισσα για όσο διαρκέσει η δίκη, και αφετέρου δεν μπορεί να παρευρίσκεται στην Άμφισσα λόγω της κατάστασης υγείας της 80χρονης μητέρας της. Εξίσου σημαντική είναι η αδυναμία βασικών μαρτύρων κατηγορίας, μαθητών Λυκείου στην πλειοψηφία τους, να βρίσκονται στην Άμφισσα όλες τις μέρες της δίκης για να καταθέσουν.

Η μητέρα αυτή δεν είναι δυνατό να τιμωρείται για την έκρηξη βίας που ακολούθησε τη δολοφονία του παιδιού της. Η Πολιτεία, υπάλληλος της οποίας ήταν ο βασικός κατηγορούμενος, οφείλει στην μητέρα αυτή τουλάχιστον τα αυτονόητα: ισονομία, διαφάνεια και μια δίκαιη δίκη, όχι μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Είναι η στιγμή να δοκιμαστεί αν το προεκλογικό σύνθημα «προτεραιότητα στον πολίτη», ανταποκρίνεται τουλάχιστον στην διασφάλιση του πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων. Αναζητούμε όλοι μαζί λύσεις που θα έχουν ως κύριο άξονά τους τις αρχές του Δημοκρατικού πολιτεύματος.


Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ
Αθήνα, 15/01/2010


Η Συντονιστική Επιτροπή των Νέων Πράσινων
http://neoiprasinoi.blogspot.com
neoi.
prasinoi@gmail.com

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
www.ecogreens.gr
ecogreen@
otenet.gr