{dailymotion}xhsfo0{/dailymotion}

23 Απριλίου 2010: Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει από το ακριτικό Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, όλοι παραδέχονται ότι, παρά τα αυστηρότατα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές, το μνημόνιο που επιβλήθηκε με πρωτοβουλία του Βερολίνου, ήταν από την αρχή εξωπραγματικό. «Οι αριθμοί δεν έβγαιναν», παραδέχεται μιλώντας στον Στέλιο Κούλογλου ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της κυρίας Μέρκελ. Επρόκειτο για λάθος εκτίμηση της τελευταίας; H μήπως το μνημόνιο ήταν μια τακτική «οικονομικών δολοφόνων», σχεδιάστηκε δηλαδή για να γονατίσει την Ελλάδα και να την αναγκάσει να πουλήσει τα νησιά της, όπως πρότειναν πρόσφατα οι εκπρόσωποι της τρόικας;

Αναζητώντας τις απαντήσεις, το «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» πραγματοποίησε μια μεγάλη, πολύμηνη διεθνή έρευνα συζητώντας με δεκάδες αξιωματούχους και ειδικούς που γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη. Στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αναλύεται το σκοτεινό, «διπλό» παιχνίδι της Goldman Sachs. Η «φίρμα», όπως αποκαλείται η πανίσχυρη επενδυτική τράπεζα από αυτούς που φοβούνται και να προφέρουν το όνομα της, συνεργαζόταν με την ελληνική κυβέρνηση και συγχρόνως την πρόδιδε.

«Όλοι γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα  πήγαινε κατά διαόλου», ομολογεί στις Βρυξέλλες ο τέως πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, ενώ ο ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit μιλάει για τις πιέσεις Μέρκελ και Σαρκοζί στον Παπανδρέου, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει, παρά τις δρακόντιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, να αγοράζει όπλα: «Είναι σαν τη Μαφία, σαν σκηνή από το “Νονό”». Και στην πόλη Χαλ της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ο Ulrich Blum εκπρόσωπος του Ινστιτούτου που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση, εξηγεί στον Στέλιο Κούλογλου γιατί πρέπει να μπουν ενέχυρο ή να πωληθεί ελληνική περιουσία ή κάποια νησιά: «Αν κάποια στιγμή έχετε πλεόνασμα, τα ξαναγοράζετε».

Η πώληση νησιών πρωτοδιατυπώθηκε από την εφημερίδα «Bild» που πρωταγωνίστησε σε ανθελληνικά δημοσιεύματα, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στη γερμανική κοινή γνώμη. «Έχασα ακόμη και καλούς μου φίλους», λέει ο Κώστας Παπαναστασίου, διάσημος ηθοποιός στο Βερολίνο και καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές που ασκούσαν κριτική στην Ελλάδα. «Η εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας πήρε αν όχι ρατσιστικές, τουλάχιστον ξενοφοβικές διαστάσεις», τονίζει στην εκπομπή η υπουργός Angelika Schwall-Düren. Την τελευταία στιγμή, ο δημοσιογράφος της «Bild» που έγραφε εναντίον της Ελλάδας ακυρώνει την συνέντευξη με το «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα». Ο φακός της εκπομπής και ο  Στέλιος Κούλογλου εισβάλλουν στη «Bild», ζητώντας εξηγήσεις…

Μιλούν ακόμη ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, o επικεφαλής της τρόικας Poul Thomsen, ο τέως υπάλληλος της Goldman Sachs Sylvain R. Raynes, οι Ευρωβουλευτές Pervenche Beres, Joe Higgins, Sven Giegold, Robert Goebbels, o τέως Συμπρόεδρος της Γερμανικής ΑριστεράςΌσκαρ Λαφοντέν, οι δημοσιογράφοι Matt Taibi, Jean Quatremer, Rolf-Dieter Krause και Frederick Kauffman, ο Πάνος Παναγιώτου, οικονομικός αναλυτής στο Λονδίνο και πολλοί άλλοι.

http://www.rwf.gr/