Στείλαμε την παρακάτω επιστολή- υπόμνημα στην Πρόεδρο του ΕΟΦ και της Επιτροπής του Υπ. Υγείας για την ιατρική χρήση της Κάνναβης, κα. Κατερίνα Αντωνίου.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να συμβάλουμε στον δημόσιο διάλογο που αφορά την ιατρική χρήση της Κάνναβης και να σας προσκαλέσουμε να παρουσιάσετε τις προτάσεις της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας σε ένα διήμερο Πανελλήνιο Φόρουμ για την Κάνναβη που θα διοργανώσουμε στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2016.

Δυστυχώς δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την ιατρική χρήση της κάνναβης , θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας και το οφείλουμε στον πολυετή μας αγώνα και τους χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος, να συμβάλλουμε με θετικό τρόπο στην διαδικασία διατύπωσης προτάσεων προς την Επιτροπή ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με πολύχρονη ενασχόληση πάνω στο θέμα.

Οι Ηλιόσποροι είμαστε μια ομάδα που από το 2005 συντονίζουμε την διοργάνωση του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ και της αντίστοιχης εκστρατείας ενημέρωσης και διεκδίκησης για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και τη νομιμοποίηση της Κάνναβης. Οι Ηλιόσποροι από το 2005 συμμετέχουμε στο διεθνές κίνημα για τη νομιμοποίηση της Κάνναβης και την μεταρρύθμιση των πολιτικών για τις ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς το Φεστιβάλ είναι μέρος της παγκόσμιας ημέρας δράσης Global Marijuana March που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ συμμετέχουμε ενεργά και στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο της ENCOD, στο οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 αντιαπαγορευτικές οργανώσεις.

Το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ τα τελευταία 2 χρόνια έχει μετονομαστεί σε Γιορτή της Κάνναβης καθώς θεωρούμε ότι διεθνώς έχει εφαρμοστεί ένα ευρύ κύμα μεταρρυθμίσεων και είναι πλέον η ώρα να μιλάμε τεκμηριωμένα για τα βέλτιστα μοντέλα νόμιμης ρύθμισης της Κάνναβης με βάση την διεθνή εμπειρία. Για τον σκοπό της πολύπλευρης ενημέρωσης έχουμε διοργανώσει αρκετές ομιλίες στα πλαίσια του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ με εξέχουσες αυτές του 2013 και του 2016, ενώ έχουμε υποστηρίξει την διοργάνωση 5 αντίστοιχων εκδηλώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με διεθνούς βεληνεκούς ομιλητές, σε συνεργασία με Έλληνες ευρωβουλευτές. Το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ έχουν υποστηρίξει περισσότεροι από 250 χιλιάδες συμπολίτες μας τα τελευταία 12 χρόνια με την φυσική τους παρουσία, ενώ το κίνημα της ευρύτερης υποστήριξης των αιτημάτων μας απαριθμεί ακόμα περισσότερο κόσμο.

Σε συνέχεια των τεκμηριωμένων επιστολών που έχουμε στείλει στην πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο πρόσφατα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις διεθνείς εξελίξεις σε ότι αφορά την ιατρική χρήση της κάνναβης και να σας παρέχουμε μια σειρά προτάσεων για ένα μοντέλο μεταρρύθμισης που σέβεται τους ασθενείς, τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς καλές πρακτικές. Η Κάνναβη ως φάρμακο έχει πολλά να προσφέρει στην ανθρωπότητα, όπως έχει αποδείξει από την αρχαιότητα, αρκεί να μην την παραδώσουμε βορά στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών και να διασφαλίσουμε τον κοινωνικό και κοινωφελή της χαρακτήρα.

Καταρχήν να σας θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την διοργάνωση του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ έχουμε στην διάθεσή μας την υπογραφή του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα στα αιτήματα της εκστρατείας μας ήδη από το 2010. Τα πάγια αιτήματα της αντιαπαγορευτικής μας εκστρατείας όλα αυτά τα χρόνια αφορούν την αποποινικοποίηση της χρήσης και τη νομιμοποίηση της κάνναβης για βιομηχανική, ιατρική και ευφορική χρήση, κατά τα πρότυπα αρκετών χωρών στο εξωτερικό, ως τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να απεξαρτηθούν οι πολίτες από τα πλοκάμια της μαφίας και των κερδοσκόπων.

Να σας θυμίσουμε επίσης ότι στις 20 Απριλίου του 2016 οι Ηλιόσποροι μαζί με τους συλλόγους των Ελλήνων ασθενών υπέρ της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και άλλες αντιαπαγορευτικές οργανώσεις, καταθέσαμε στον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό περισσότερες από 40 χιλιάδες υπογραφές [1] ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που ζητούν ένα ορθολογικό πλαίσιο για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα, που να διασφαλίζει το δικαίωμα των ασθενών στην (φθηνή και ποιοτική) θεραπεία, με έμφαση στα παρακάτω αιτήματα:

 1. Αποποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης για θεραπευτική χρήση.
 2. Δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας με ειδική άδεια του Υπουργείου Υγείας στον κάθε ασθενή για ένα ορισμένο αριθμό (πχ 6) φυτών για ιδία χρήση.
 3. Δημιουργία λεσχών/συλλόγων κάνναβης στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, οι οποίες θα καλλιεργούν ποιοτική και οργανική κάνναβη σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη και την παροχή συγκεκριμένης ποσότητας προϊόντων αποκλειστικά στα μέλη της λέσχης, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση γιατρού και αποδεικτικά της πάθησής τους, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά, τα μέλη των λεσχών θα αποδίδουν στο κράτος τον επιβαλλόμενο φόρο επί του προϊόντος που θα αγοράζουν, ενώ οι λέσχες θα αποδίδουν έμμεση φορολογία και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενούς τους.
 4. Δυνατότητα πιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων της λέσχης από το χημείο του κράτους ή από άλλο πιστοποιημένο εργαστήριο.
 5. Δυνατότητα παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη (σε οικιακό, οικοτεχνικό ή βιομηχανικό επίπεδο) στη χώρα μας, ώστε να υποκατασταθούν οι εισαγωγές που μέχρι σήμερα γίνονται παράνομα ή ημι-νόμιμα, κοστίζουν πολύ και αφορούν σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής- θεραπευτικής ουσίας.
 6. Νομιμοποίηση της εισαγωγής θεραπευτικών σκευασμάτων ιατρικής κάνναβης με αποδεδειγμένα θετική δράση, μέσω αντιπροσώπων και κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης.
 7. Απελευθέρωση και ενθάρρυνση της ιατρικής έρευνας πάνω στα Κανναβινοειδή, καθώς και στις θεραπευτικές ποικιλίες κάνναβης που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες παθήσεις.
 8. Να μπορούν οι ιατροί να συνταγογραφούν νόμιμα την κάνναβη ή παράγωγά της, κατόπιν θεσμικής παρότρυνσης τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Υπουργείο Υγείας που θα πρέπει να αναλάβει και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ιατρών και των ασθενών για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης. Κάλυψη της Κάνναβης από το ΕΣΥ.
 9. Επικαιροποίηση των Νόμων 3459/2006 και 4139/2013, για την αφαίρεση του φυτού της κάνναβης από τη λίστα των παράνομων ουσιών και τη δυνατότητα όσων σκευασμάτων εμπεριέχουν THC (τετραϋδροκανναβινόλη) να μπορούν να συνταγογραφούνται.
 10. Διευκρινιστικό έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας όπου ξακαθαρίζεται ότι τα σκευάσματα λαδιού με υψηλή συγκέντρωση σε κανναβιδιόλη (CBD) και με μικρότερη από 0.2% συγκέντρωση σε THC μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο 4139/2013.

Στην Ελλάδα ήδη εκατοντάδες άνθρωποι με διάφορες ασθένειες χρησιμοποιούν Κάνναβη για την θεραπεία τους ή την μείωση των συμπτωμάτων της ασθένειάς τους, σε καθεστώς παρανομίας όμως με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους και την οικογένειά τους. Η ποινικοποίηση της Κάνναβης στερεί από τους ασθενείς ένα πολύτιμο και αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο, με ελάχιστες παρενέργειες. Πρέπει να διαφυλάξουμε τον κοινωνικό/ κοινωφελή χαρακτήρα του φυσικού φαρμάκου Κάνναβη μέσα από το δικαίωμα στην αυτο-καλλιέργεια και την συλλογική μη-κερδοσκοπική διάθεση (ιατρικές/ κοινωνικές λέσχες κάνναβης), και να μην επιτρέψουμε την αλόγιστη εμπορική του εκμετάλλευση από την βιομηχανία φαρμάκων, αλλά ούτε και την επιβολή συνθετικών (ακριβών) φαρμάκων που μιμούνται τις λειτουργίες της κάνναβης με αρνητικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο θεωρούμε απαραίτητο να σας επιστήσουμε την προσοχή σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα:

 1. Το δικαίωμα στην αυτοκαλλιέργεια είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Κάθε ασθενής θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοκαλλιέργειας και αυτοπαραγωγής του φαρμάκου του με ταυτόχρονη συμβουλευτική υποστήριξη σε ότι αφορά την καλλιεργητική φροντίδα και την θεραπευτική προσέγγιση- δοσολογία, για να προστατεύσει την υγεία του με κάθε δυνατό μέσο, αλλά και με χαμηλό οικονομικό κόστος. Αυτή τη στιγμή τα φαρμακευτικά (συνθετικά) σκευάσματα από Κάνναβη που κυκλοφορούν διεθνώς από πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν πολύ μεγάλο κόστος (από 20 μέχρι 200 ευρώ το γραμμάριο ξηρής ύλης), ενώ κάθε ασθενής θα μπορούσε να καλλιεργεί στο σπίτι του μια ποικιλία κάνναβης προσαρμοσμένη καλύτερα στην πάθησή του και με πολύ χαμηλότερο κόστος (0.5- 2 ευρώ το γραμμάριο). Εκτός του ότι είναι αδιανόητο και παράλογο να επιτρέπονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα από Κάνναβη και όχι το ίδιο το φυτό (όπως συμβαίνει πχ στην Αγγλία), αν επιτραπεί μόνο η εισαγωγή και χρήση ακριβών φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη και όχι η καλλιέργεια ή αγορά του ίδιου του φυτού από διαπιστευμένα σημεία, τότε οι περισσότεροι ασθενείς θα εξακολουθούν να απευθύνονται στο παράνομο εμπόριο για την προμήθεια του φαρμάκου τους αφού η τιμή λιανικής πώλησης της κάνναβης στην μαύρη αγορά δεν ξεπερνάει τα 10-15 ευρώ το γραμμάριο. Επίσης αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ποικιλίες κάνναβης με διαφορετικά θεραπευτικά χαρακτηριστικά η κάθε μία που ανταποκρίνονται εξειδικευμένα σε διαφορετικές παθήσεις, ενώ τα τυποποιημένα σκευάσματα προσπαθούν να λειτουργήσουν ως πανάκια για ένα σύνολο παθήσεων το κάθε ένα. Στις χώρες που είναι ήδη νόμιμη η ιατρική χρήση της κάνναβης αναπτύσσονται μάλιστα ιατρικά τεστ που θα προσαρμόζουν τις ποικιλίες στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, με αποτέλεσμα να επιλέγεται η βέλτιστη ποικιλία για την συγκεκριμένη πάθηση και οργανισμό. Γνωρίζουμε ότι η πολιτεία επιδιώκει την πιστοποίηση και τυποποίηση της ποιότητας, ενώ επιζητεί τα επιστημονικά αποτελέσματα κλινικών ελέγχων. Σίγουρα μέσα από την παρανομία δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα, ενώ μόνο μέσα από την εισαγωγή (συνθετικών) φαρμάκων από κάνναβη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς δεν θα απευθύνονται στην μαύρη αγορά ή ότι δεν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κάνναβη στην φυσική της μορφή. Ιδιαίτερα όσοι ασθενείς καλλιεργούν ήδη κάνναβη δεν θα σταματήσουν για να λάβουν ένα πιο ακριβό φάρμακο από το φαρμακείο.
 2. Πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η (συνεταιριστική) παραγωγή ελληνικής κάνναβης από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, να ενθαρρυνθεί η έρευνα πάνω σε ελληνικές ποικιλίες κάνναβης για ιατρική χρήση και να ενισχυθούν μοντέλα συλλογικής παραγωγής και διάθεσης σε τοπικό επίπεδο. Το ποσοστό των ασθενών που καλλιεργούν κάνναβη είναι σχετικά μικρό ακόμα σε σχέση με το σύνολο των ασθενών που θα μπορούσαν να λάβουν το φάρμακο για την πάθησή τους. Στους ασθενείς που δεν καλλιεργούν οι ίδιοι κάνναβη θα πρέπει να τους δίνεται ένα εύρος επιλογών: όσοι επιθυμούν να μπορούν να αγοράζουν κάνναβη στην φυσική της μορφή (ή σε παράγωγο/ συμπύκνωμα) από εξουσιοδοτημένους Έλληνες (μικρομεσαίους) παραγωγούς ή από πιστοποιημένους συνεταιρισμούς παραγωγών ή από νόμιμες (ιατρικές/ κοινωνικές) λέσχες κάνναβης που θα παράγουν ποιοτικά ελεγχόμενη κάνναβη αποκλειστικά για τα μέλη τους σε συνεργασία με εξουσιοδοτημένους παραγωγούς ή από (συνεταιριστικά) εξουσιοδοτημένα σημεία λιανικής πώλησης που είτε έχουν άδεια καλλιέργειας, είτε συνεργάζονται με εξουσιοδοτημένους παραγωγούς. Επίσης σε όσους το επιθυμούν να μπορούν να προμηθεύονται νόμιμα και εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φαρμακευτικά σκευάσματα από τα φαρμακεία, χωρίς όμως αυτή να είναι η μόνη επιλογή που έχουν. Σας επισυνάπτουμε μια πρόταση που έχουμε ήδη καταθέσει στους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης σχετικά με την πιλοτική ελληνική παραγωγή που θα καλύψει μέρος των ασθενών που δεν έχουν την δυνατότητα να καλλιεργούν οι ίδιοι το φάρμακό τους. Η Ελλάδα λόγω του κλίματος και των εδαφών της, μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο σε Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο σε ότι αφορά την έρευνα πάνω στην ιατρική χρήση της κάνναβης, αλλά και σε ιατρικές εφαρμογές και θεραπευτικές προσεγγίσεις με χρήση κανναβινοειδών. Η ιατρική χρήση της κάνναβης και η ελληνική παραγωγή μπορεί και πρέπει να γίνει αναπτυξιακή προτεραιότητα της Πολιτείας, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια γενναία, εμπνευσμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μεταρρύθμιση των πολιτικών και των επενδυτικών προτεραιοτήτων για να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή κάνναβης, οι μικρομεσαίοι καλλιεργητές/ μεταποιητές και η οικονομία γενικότερα.

Σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που ανακαλύπτουν τα ιατρικά οφέλη της Κάνναβης. Ήδη σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε ότι αφορά τη νομιμοποίηση και αποποινικοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, όπως φαίνεται σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε για τα διαφορετικά μοντέλα νόμιμης ρύθμισης σε όλο τον κόσμο [2]. Ήδη 14 χώρες στην Ευρώπη και άλλες τόσες παγκόσμια έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ιατρική χρήση της κάνναβης, ενώ στην Αμερική (που την έχει νομιμοποιήσει σε 22 Πολιτείες, αλλά όχι Ομοσπονδιακό επίπεδο) η θεραπευτική αξία της κάνναβης έχει αναγνωριστεί ακόμα και από το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο [3].

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύπτει κάποιος πλέον εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις [4] για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης στην ανακούφιση συμπτωμάτων, αλλά και την θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, και ιδιαίτερα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου [5]. Η κάνναβη καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει την μετάσταση σε πλήθος περιπτώσεων καρκίνου. Τα κανναβινοειδή επίσης, μέσω του ενδοκανναβινοειδούς μας συστήματος, ρυθμίζουν την ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού, την ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος δηλαδή.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας κοινοποιήσουμε για μια ακόμη φορά τα επιστημονικά δεδομένα, όπως τα έχουμε στείλει ήδη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο [6] και την πολιτική ηγεσία [7], αλλά και όπως παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση για την ιατρική κάνναβη στα πλαίσια της 2ης Γιορτής Κάνναβης (12ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας) στις 7 Μάη 2016 [8]. Θα θέλαμε επίσης να σας κοινοποιήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση του μοντέλου των ιατρικών/ κοινωνικών λεσχών κάνναβης όπως εφαρμόζεται με επιτυχία σε Ισπανία και Ουρουγουάη [9].

Τέλος, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να παρουσιάσετε τις προτάσεις της Επιτροπής προς το Υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά το πλαίσιο νόμιμης ρύθμισης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, στο διήμερο Φόρουμ για την Κάνναβη που θα διοργανώσουμε στις 5-6 Νοεμβρίου 2016 σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Είμαστε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διεθνή εμπειρία και τις καλές πρακτικές από άλλες χώρες. Έχουμε ήδη προτείνει στην Κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα διεθνές συνέδριο με ομιλητές υψηλού επιπέδου, με τους οποίους είμαστε ήδη σε επικοινωνία/ συνεργασία, για την μεταφορά καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Είναι καιρός να ρυθμίσουμε νόμιμα την κάνναβη και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή ιατρική της χρήση, προς όφελος των ασθενών, της οικονομίας και της κοινωνίας. Όλοι μαζί μπορούμε [10].

Ηλιόσποροι, δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία

Παραπομπές:

[1] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/662-40 

[2] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/663-2016-05-02-13-53-23 

[3] http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq 

[4] http://fileshare432.s3.amazonaws.com/700-cannabis-studies-2012.pdf 

[5] http://icrs.co/ 

[6] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/658-2016-03-15-09-50-02 

[7] https://iliosporoi.net/2013-02-18-09-53-30/2013-02-18-10-10-26/646-kannavi-prime-ministrer 

[8] https://www.youtube.com/playlist?list=PLHwD_QSDPVkrm8iyXjL8PV_Ke6OYbY8fF 

[9] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/666-2016-06-07-12-34-38 

[10] https://www.youtube.com/watch?v=i9RlQ2YFu-Y