KINHMA
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ Ιούλιος–Σεπτέμβριος 2010

Μια μεταφερόμενη γιορτή διεκδίκησης για την ελεύθερη κατασκήνωση και τις ελεύθερες παραλίες, που σε κάθε περιοχή θα περιλαμβάνει διαφορετικές μουσικές από djs, soundsystems, μουσικά σχήματα, ή απλά με ακουστικά όργανα και κρουστά, αλλά και ανοιχτές συνελεύσεις, performances, ποίηση, multimedia art προβολές, οικολογική ευαισθητοποίηση, κ.α. Το καραβάνι είναι ανοιχτό σε όποιον-α (μουσικό, dj, performer, κλπ) θέλει να συμβάλλει σε κάθε περιοχή, αλλά και σε προτάσεις Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε κατα τόπους πρωτοβουλίες, από όλη την Ελλάδα, να αναλάβουν κάποια δράση και να έρθουν σε επαφή μαζί μας γιατί ενωμένοι θα ακουστούμε πιο δυνατά!

Σε κάθε περιοχή συνεργαζόμαστε, δικτυωνόμαστε και στηρίζουμε τοπικές πρωτοβουλίες για την ελεύθερη κατασκήνωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.   Επίσης σε κάθε περιοχή θα επιδιώξουμε επαφή με την αντίστοιχη αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη των θέσεων του κινήματος για την ελεύθερη κατασκήνωση αλλά και της έκκλησης για παροχή ενός πλαισίου ανοχής και υποδομών για την στήριξη της ελεύθερης κατασκήνωσης αυτή τη περίοδο της κρίσης.

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ 2010


24 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΛΕΥΚΑΔΑ // ΠΕΥΚΟΥΛΙΑ Συνέλευση (20.00), ζωντανή μουσική (Bad Movies [punk rock], Brilliants [rocksteady ska]) και djs (με σειρά εμφάνισης: magnus, sissy stardust, nick the freak, enton, tigran, greg staikos, iraklis mindphaser, crystal zero)

30 ΙΟΥΛΙΟΥ – 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΗΛΙΟ // ΠΟΥΡΙ, δέλτα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ, ανάμεσα στις παραλίες Ανάληψη κ’ Ελίτσα Συνέλευση (Σάββατο 31.7,20.00), ζωντανή μουσική [Παρασκευή 30.7, Ακουστική Ρεμπέτικη βραδιά] και djs [Σάββατο 31.7, ZERO HORA soundsystem + guests], συλλογική κουζίνα, αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ, πάγκος με οικολογικά προϊόντα

31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑ // παραλία ΣΑΡΠΑ (Πέρδικα) Εκδήλωση “Σαρωνικός, ψάρια και ρύπανση” [εισηγήτρια Βάντα Λαλιώτου, ιχθυολόγος], beach party και free camping

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΛΕΣΒΟΣ // ΝΗΣΕΛΙ Συνέλευση (20.00), ζωντανή μουσική [Alcalica] και djs [audioform, psyslot, sotokkan, crystal zero]   ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ // ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ Καθαρισμός παραλίας, συνέλευση και ακουστικά όργανα
Παίρνουμε την κατάσκαση στα χέρια μας, λειτουργούμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, καθαρίζουμε την παραλία και ενημερώνουμε τον κόσμο για τους κινδύνους και τα προβλήματα της περιοχής και φυσικά κατασκηνώνουμε προωθώντας την ιδέα και την πρακτική της ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης.
Συναντιώμαστε στην Αγορά στις 10πμ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί με αυτοκίνητα. Παρακαλώ δηλώστε εαν διαθέτετε μεταφορικό μέσο ή όχι . Λεωφορεία αναχωρούν στις 9πμ από το σταθμό του ΚΤΕΛ για Ελαφονήσι. Φροντίζουμε να έχουμε τα απαραίτητα (σακούλες σκουπιδιών, γάντια, σκηνές, τρόφιμα, μουσικά όργανα, κλπ.). Ισως να έρθει και κάποιος ειδικός από το ΜΑΙΧ για να μας ενημερώσει σχετικά με τις συνήθειες του υπέρεχου αυτού δέντρου. Απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας.Προωθήστε το !
Να μετατραπεί το κέρδος σε ΚΕΔΡΟΣ
Ο τρόπος που λειτουργεί το σημερινό ελληνικό σύστημα, είναι κάθε άλλο παρά ηλίθιος, καταφέροντας, με αρκετούς νόμους των οποίων αμφισβητείται η συνταγματικότητά τους, όπως αυτός για την απαγόρευση της Ελεύθερης κατασκήνωσης, την επιβολή ως εξουσία, με μόνο αποτέλεσμα την επιβολή.
Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι ένα αναγκαίο «κακό» για το σύστημα, που όσο θα είναι παράνομο θα είναι και ανεξέλεγκτο εξυπηρετώντας μόνο το καλό του τσιμέντου και όχι το συλλογικό «καλό». Ελεύθεροι κατασκηνωτές, συνειδητοποιημένοι ή μη θα υπάρχουν πάντα, όπως και οι αρνητικές συνέπειες της κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας που με την επιβολή ενός τέτοιου νόμου αυξάνονται, ενώ οι θετικές συνέπειες περιορίζονται μέσω ενός σύγχρονου συστήματος περιθωριοποίησης και ταμπού.
Η παραλία στο κεδρόδασος είναι ένας χώρος που φιλοξενεί ελεύθερους κατασκηνωτές και αποτελεί δυστυχώς ένα αρνητικό παράδειγμα για την κακομεταχείριση της φύσης αλλά και αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των νόμων και των απαγορεύσεων.
Θέλουμε να παραβιάσουμε τα ταμπού, να υπερβούμε τους νόμους και να προωθήσουμε την ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση, τον σεβασμό και την αγάπη για την φύση και τον άνθρωπο.
Κίνημα για την Ελέυθερη Κατασκήνωση – http://freecampgr. blogspot. com

13 – 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΑΞΟΣ // ΑΛΥΚΟ, ΠΛΑΚΑ, ΧΩΡΑ
Μετά από συζητήσεις με πολλούς φίλους του κινήματος για την ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση, αποφασίσαμε εκτός από τις δράσεις στο Αλυκό και τη Χώρα της Νάξου, να κάνουμε και μια ολοήμερη παρέμβαση- γιορτή διαμαρτυρίας στην Πλάκα. Η παραλία της Πλάκας από την οποία οι ελεύθεροι κατασκηνωτές εκδιώχθηκαν βίαια για να έρθει στην θέση τους η αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη και η επακόλουθη αλλοίωση του τοπίου και του χαρακτήρα της περιοχής, θα φιλοξενήσει τα χαμόγελα, τις μουσικές και τις συζητήσεις του κινήματος για την ελεύθερη και υπεύθυνη Κατασκήνωση το Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 μετά το μεσημέρι. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερότητες τις περιοχής του Αλυκού, συμβουλές από ανθρώπους του τοπικού συλλόγου, και την προτροπή για επέκταση των δράσεων σε περισσότερες περιοχές του νησιού το πρόγραμμα δράσεων στην Νάξο διαμορφώνεται ως εξής:
Παρασκευή
13 Αυγούστου
Το απόγευμα (19.00), μικροφωνική- ενημέρωση “ελεύθερη κατασκήνωση, φυσιολατρικός τουρισμός και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες”, μοίρασμα φυλλαδίων και circo happening στη Χώρα της Νάξου Ταυτόχρονα, άφιξη κατασκηνωτών στο Αλυκό, και προετοιμασία συλλογικής κατασκήνωσης (οριοθέτηση, κατασκευη κοινόχρηστης κομπόστ τουαλέτας) Σημείο συγκέντρωσης (μετά τις 19.00) στο Αλυκό, στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων (υπάρχει πρόσβαση με χωματόδρομο) http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=aliko+naxos&sll=37.004472,25.457039&sspn=0.086639,0.351563&ie=UTF8&hq=aliko&hnear=Naxos,+Cyclades,+Greece&ll=36.977538,25.38699&spn=0.002708,0.010986&t=h&z=17  Στις 20.30 συνέλευση προετοιμασίας για την αυτοδιαχείριση του χώρου, ενημέρωση από τοπικό σύλλογο για τη σημασία και τη προστασία του κεδρόδασους, καθώς και προτάσεις για ζωνωποίηση και οικολογική σήμανση. Οριοθέτηση περιοχής συλλογικής κατασκήνωσης. Μετά τις 22.30 μουσική από ακουστικά όργανα και κρουστά (φέρτε τα όργανά σας)
Σάββατο 14 Αυγούστου Κατασκήνωση Συλλογικής Διαβίωσης στο Αλυκό Καθαρισμός κεδρόδασους Μετά το ηλιοβασίλεμα, ανοιχτή συνέλευση: “Υπερασπίζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση. Το κίνημα για την ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση”
Κυριακή 15 Αυγούστου
Ολοήμερη παρέμβαση στην Πλάκα Έναρξη μουσική στις 19.00 Στις 20.30 συζήτηση: “Ελεύθερη κατασκήνωση και τουριστική ανάπτυξη” Μετά τις 22.30: Reclaim the Beach Party Με πολλούς Djs (θα ανακοινωθούν σύντομα) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών (reggae, dub, hip hop, dubstep, space rock, deep house, drum n bass , progressive & psychedelic trance). Φέρτε τα κρουστά σας… και το CIRCO PANICO από την Ιταλία, σε ένα έναλλακτικό circo performance το ξημέρωμα καθαρισμός της παραλίας
Δευτέρα 16 Αυγούστου Κατασκήνωση Συλλογικής Διαβίωσης στο Αλυκό Καθαρισμόςπαραλιών και χώρου κατασκήνωσης
Λόγω της ευαίσθητης φύσης του οικοσυστήματος που μας φιλοξενεί η κατασκήνωση θα γίνει σε ελεγχόμενες ζώνες για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο αμμοθινικό σύστημα με τους κέδρους
Οι ζώνες θα χαραχτούν με τη συμβολή ειδικών και εκπροσώπων του τοπικού Συλλόγου
  21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΝΑΦΗ // ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ Συνέλευση (20.00) και μουσική με ακουστικά όργανα (φέρτε κιθάρες, κρουστά, κλπ)
  27-28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ // ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΖΗΡΕΙΑΣ Ζωντανή μουσική από τους Σπυριδούλα, BurgerProject, VavouraBand, Μαύρο κόκκινο, Θέρος, Brothersinplugs, Strawhats, NoMind, Hybrid mesons, SpyrosPan, Moles, PavloV, PavidaSomnia, SpaceBlanket [πληροφορίες πρόσβασης www.ziriafestival.gr]

28-29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ Διαμαρτυρία και ενημέρωση στη πόλη του Ρεθύμνου για την οικολογική κατατροφή στη Πρέβελη

17-18-19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΓΚΙΟΝΑ // ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Το Κίνημα Ελεύθερης και Υπεύθυνης Κατασκήνωσης ολοκληρώνει το καλοκαιρινό του καραβάνι με ένα τριήμερο κάμπινγκ αλληλεγγύης στη Γκιώνα (Φωκίδα), στην τοποθεσία Αγία Τριάδα, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.   Παράλληλα με τα ζητήματα νομιμοποίησης και αυτοδιαχείρισης της ελεύθερης κατασκήνωσης, θέλουμε να αναδείξουμε το πολύ σοβαρό ζήτημα της σωτηρίας της Γκιώνας από εξορυκτικές δραστηριότητες, αλλά και να δηλώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές του κινήματος για την προστασία της Γκιώνας, που έπεσαν θύματα εμπρησμού λόγω της δράσης τους. Η Γκιώνα είναι το σπανιότερο ορεινό οικοσύστημα της Στερεάς Ελλάδας και ένα από τα πέντε σημαντικότερα της χώρας. Μεταλλευτικές επιχειρήσεις εδώ και 40 χρόνια αποψιλώνουν συστηματικά το βουνό για την εξόρυξη βωξίτη (μια δραστηριότητα που εξαντλεί τους υδάτινους πόρους, ρυπαίνει το έδαφος και εν γένει υποβαθμίζει το περιβάλλον) ακόμα και μέσα στα όρια προστατευόμενων περιοχών NATURA. Παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής και φορείς, παρά την από 2007 απόφαση του ΣτΕ για διακοπή των εργασιών εξόρυξης, αλλά και την γενική κατακραυγή για τον διπλό μαφιόζικο εμπρησμό του σπιτιού ενός από τους αγωνιστές για την προστασία της Γκιώνας, η ελληνική πολιτεία έσπευσε εν μέσω καλοκαιριού να εγκρίνει 5 νέες αιτήσεις αδειοδότησης για έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη από συγκεκριμένη εταιρία, που καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενη ζώνη του δικτύου NATURA.  

Το Σάββατο 18/9, στις 19.00 θα ξεκινήσει η μουσική γιορτή με συμμετοχές από τους FUNXION, URBANDANJA, KERNELCOREMODE, KINOMATIK, DIFFER, MONKEYMANCDJREEKO, NIKITAS, ENTON, CRYSTALZERO, HYBRID, ALEXUNDER, MAGNUS   Την Κυριακή 19.9, στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση για την ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση, καθώς και ενημέρωση από τους αγωνιστές της Κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας. Θα ακολουθήσει καθαρισμός του χώρου του κάμπινγκ.   Στο χώρο του κάμπινγκ θα λειτουργήσει αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθούν προς ενίσχυση της κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας.   Εφιστούμε την προσοχή στους κατασκηνωτές να έρθουν καλά προετοιμασμένοι για ορεινές και βροχερές συνθήκες (χοντρά ρούχα, αδιάβροχο, κλειστά παπούτσια και ζεστές κάλτσες) για παν ενδεχόμενο, καθώς και με βασικές προμήθειες για φαγητό. Κοντινά σημεία για προμήθειες είναι τα χωριά Καλοσκοπή και Παύλιανη.

Πληροφορίες για την πρόσβαση στο χώρο του κάμπινγκ (Οίτη- Παύλιανη- Αγία Τριάδα):
Ταξίδι με δικό μας μέσο:
Από Αθήνα 
1) παίρνουμε την εθνική οδό Αθηνών – Θες/κης. Λίγο μετά τα λουτρά των Θερμοπυλών έχει έξοδο δεξιά για την παλιά εθνική Πατρών – Λαμίας. (η ταμπέλα γράφει Αμφίκλεια / Μπράλος) [Ε 65]   Στρίβουμε δεξιά και περνάμε κάτω από την εθνική οδό!
Http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.550571,108.896484&ie=utf8&hq=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&hnear=&radius=15000&ll=38.79935,22.513003&spn=0.025519,0.069523&t=h&z=15
2) αρχίζουμε ανάβαση μέχρι να φτάσουμε στον Σκαμνό όπου στρίβουμε δεξιά στον κατηφορικό δρόμο (Μπράλου / Λιδορικίου) (στο χάρτη όπως φαίνεται ερχόμαστε από βόρεια)
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.550571,108.896484&ie=utf8&hq=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&hnear=&radius=15000&ll=38.741499,22.447042&spn=0.02554,0.069523&t=h&z=15
3) στη διασταύρωση που θα βρούμε παρακάτω κάνουμε πάλι δεξιά (ταμπέλα προς / Παύλιανη / δρόμος με λευκό χρώμα στον χάρτη)
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.550571,108.896484&ie=utf8&hq=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&hnear=&radius=15000&ll=38.734745,22.445524&spn=0.003193,0.00869&t=h&z=18
4) συνεχίζουμε μέχρι το χωριό Οίτη όπου αφού περάσουμε το γήπεδο στην ευθεία μας έχουμε ένα ανηφορικό δρόμο (σχεδόν μονόδρομο). 
Κάνουμε αριστερά στο τέλος του.
Http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.550571,108.896484&ie=utf8&hq=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&hnear=&radius=15000&ll=38.740147,22.402813&spn=0.003193,0.00869&t=h&z=18
5) αφήνουμε το χωριό Οίτη και οδεύουμε προς Παύλιανη μένοντας στον Μπράλου / Λιδορικίου 
6) φτάνουμε στην κάτω Παύλιανη και αφού περάσουμε το βενζινάδικο ο δρόμος συνεχίζει ευθεία για την πάνω Παύλιανη και αριστερά για άλλα χωριά και την Αγ. Τριάδα τον προορισμό μας. Κάνουμε αριστερά στη φουρκέτα.
Http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.550571,108.896484&ie=utf8&hq=%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7&hnear=&radius=15000&ll=38.735009,22.347178&spn=0.003193,0.00869&t=h&z=18
7) συνεχίζουμεπροςτοχωριόΚαλοσκοπήκαιαφούπεράσουμετηνταβέρνατουΠαπαμανώληκαιτοξενοδοχείοvista (…) 
Κοιτάμε αριστερά για ταμπέλα – σήμα που θα οδηγεί στην τοποθεσία.

Από Θεσσαλονίκη 
1) αφού περάσουμε τη Λαμία, και τη μεγάλη ευθεία του πέταλου, στο δεξί μας χέρι βλέπουμε έξοδο για την παλιά εθνική (Πατρών Λαμίας) 
Η ταμπέλα γράφει Αμφίκλεια / Μπράλος [Ε 65]  2-7) ακλουθούμε τις παραπάνω οδηγίες
ταξίδι με τραίνο (
http://www.ose.gr) Αποβίβαση στο σταθμό Μπράλος (προσοχή δεν κάνουν όλα τα τρένα στάση εκεί)  Από το Μπράλο έως και την Αγιά Τριάδα το ταξί κοστίζει 35 ευρώ περίπου (5 άτομα = 7 ευρώ το άτομο)  
θα γίνει προσπάθεια να κάνουμε μια ή δυο διαδρομές με καρότσα για να βοηθήσουμε κόσμο, γύρω στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου.

από: Αθήνα – προς: Μπράλος 
http://195.167.18.41:7777/phpora/ora1.php?retur=1&ac_apo=%c1%c8%c7%cd%c1&ac_pros=%cc%d0%d1%c1%cb%cf%d3&dob=2010-09-17&apoora=00&eosora=24&anamonipros=500&tren=&anamoniapo=2&ituser=internet&itterm=xxxx&apo=%c1%c8%c7%cd%c1&pros=%cc%d0%d1%c1%cb%cf%d3&info12=0
από: Θεσσαλονίκη – προς: Μπράλος 
http://195.167.18.41:7777/phpora/ora1.php?retur=1&ac_apo=%c8%c5%d3%d3%c1%cb%cf%cd%c9%ca%c7&ac_pros=%cc%d0%d1%c1%cb%cf%d3&dob=2010-09-17&apoora=00&eosora=24&anamonipros=500&tren=&anamoniapo=2&ituser=internet&itterm=xxxx&apo=%c8%c5%d3%d3%c1%cb%cf%cd%c9%ca%c7&pros=%cc%d0%d1%c1%cb%cf%d3&info12=0
Επισκευτείτε τακτικά τις παρακάτω ιστοσελίδες για πληροφορίες των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή.
Προτείνετε περιοχές που θα αναλάβετε κάποια δράση…
  ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ http://freecampgr.blogspot.com
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ