Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα γίνει στην πρωτεύουσα της Δανίας  Κοπεγχάγη, η διάσκεψη κορυφής με θέμα μια νέα συνθήκη για το κλίμα η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο . Πρόσφατα έγινε στην ίδια πόλη συνάντηση επιστημόνων και ερευνητών  με σκοπό να συζητήσουν και να ανακοινώσουν τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματολογική αλλαγή, ενόψει της διάσκεψης του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς τους ειδικούς, τα νέα δεδομένα που μελετήθηκαν τη τελευταία διετία φαίνεται οτι θα επιταχύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με ρυθμούς κατά πολύ πιο  γρήγορους από εκείνους που προβλέπονταν. 

Οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι προσδιόριζε η τελευταία έκθεση  των Ηνωμένων Εθνών και θα γίνουν αισθητές αρκετά πριν από το τέλος του 21ου αιώνα. Στο διάστημα π.χ. 2000-2007 η γη θερμάνθηκε γρηγορότερα από ότι αναμενόταν. Οι εκπομπές του  CΟ2 ήταν τρεις φορές υψηλότερες από αυτές της 10ετίας του 90. Την επιστημονική κοινότητα ανησυχούν ιδιαίτερα, το πολύ αυξημένο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και ο αυξημένος κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών

 

<!–[if !supportLists]–>Το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν:

Νέα μοντέλα υπολογισμού των επιστημονικών δεδομένων για το κλίμα, αναμένουν μεγαλύτερο ανέβασμα της στάθμης των θαλασσών από εκείνο που είχε υπολογισθεί το 2007 από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ(το IPCC). Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δεν θα έχουμε μόνο μέχρι και 59 εκατοστά άνοδο, αλλά μέχρι και 190 εκ. Αυτό θα σήμαινε απειλή για πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν σε παράλια με χαμηλό υψόμετρο στον πλανήτη. Ειδικότερα σε περιοχές γύρω από το δέλτα των ποταμών, σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, της Αφρικής, της Μεσογείου και σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Το Bangladeschπ.χ. απειλείται με απώλεια 17% των εδαφών του και 15 εκατομ. των κατοίκων του  θα έχαναν τα σπίτια τους. Τα νησιά Carteret, που ανήκουν στη PapuaNeuguinea  έχουν ήδη τόσο κατακλυσθεί από τα νερά, που οι 2000 κάτοικοί τους θα πρέπει να μεταναστεύσουν άμεσα. Από την άνοδο της στάθμης, θα πληγεί και η Ελλάδα αφού έχει πολλά χιλιόμετρα ακτής με χαμηλό υψόμετρο.

<!–[if !supportLists]–>Κίνδυνος πυρκαγιών στα τροπικά δάση:

Τις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορούμε να τις αντιληφθούμε ήδη από τις εξελίξεις σε ορισμένα τμήματα του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος της γης με τις ανέκαθεν πολλές βροχές, οι άνθρωποι και η φύση υποφέρουν από μεγάλη ξηρασία. Μέχρι τώρα προστατευόταν το δάσος από την μεγάλη υγρασία. Τώρα με τη συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία θα ξεραθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα απειληθεί πολύ με μεγάλες πυρκαγιές, όπως τα δάση στα μεσαία πλάτη. Η απώλεια και μόνο των τροπικών δασών θα είχε, σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, μια αύξηση του Διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέχρι και 100 ppm(σήμερα έχουμε μια συγκέντρωση 380 ppm,  τη μεγαλύτερη εδώ και 650 000 χρόνια).

Επιδείνωση των συνθηκών στους ωκεανούς:

Οι χημικές μεταβολές που καταγράφονται στα νερά των θαλασσών χειροτερεύουν πολύ γρηγορότερα τις συνθήκες ύπαρξης των θαλασσίων οικοσυστημάτων και πιθανώς να προκαλέσουν τον αφανισμό πολλών ειδών. Η οξέωση των υδάτων, η οποία προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα  που διαλύεται στους ωκεανούς, γίνεται τόσο γρήγορα, ώστε τις επόμενες δεκαετίες πιθανώς να ξαναδούμε στον πλανήτη μας συνθήκες όμοιες με αυτές της εποχής των δεινοσαύρων, υποστηρίζει μια μελέτη του πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

<!–[if !supportLists]–>Τα μέχρι τώρα παγωμένα εδάφη που λυώνουν, μπορεί να εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου:

Η παραπέρα αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, μπορεί να ξεπαγώσει  τα αιώνια παγωμένα εδάφη της αρκτικής Τούντρας, ώστε να απολευθερωθούν τα αποθηκευμένα σε αυτήν, CO2, Μεθάνιο και N2O και να καταλήξουν στην ατμόσφαιρα. Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκονται ανυπολόγιστες ποσότητες νεκρής βιομάζας, ηλικείας 25000 έως 50.000 ετών. Ερευνητές του IPCC, όπως ο Chris Field από το πανεπιστήμιο του Stanford, φοβούνται οτι με το ξεπάγωμα των εδαφών αυτών θα καταλήξει στην ατμόσφαιρα τρεις φορές περισσότερο CO2 απο ότι κατέληξε απο τη καύση των πετροχημικών καυσίμων απο την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Ούτε αυτός ο παράγοντας, αλλά ούτε ο κίνδυνος των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος έχουν ληφθεί υπόψη στην τελευταία έκθεση του IPCC.    Στην εν λόγω έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τους σχεδιαστές πολιτικής -γνωστή ως πόρισμα του IPCC-, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του 2007, υποστηριζόταν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα προκαλέσει πλημμύρες, παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και ακραία καιρικά φαινόμενα στο τέλος του αιώνα.. Υποστηριζόταν επίσης ότι η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων θα φτάσει μέχρι και τα 59 εκατοστά έως το 2100.

Τα νέα από αυτή τη σύνοδο, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες ερευνητές από ογδόντα χώρες, είναι λοιπόν πολύ χειρότερα. «Η μαζική συμμετοχή των επιστημόνων υπογραμμίζει όχι μόνο την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την αγανάκτησή τους. Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η κατάσταση είναι τόσο πολύπλοκη και επικίνδυνη που πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου η απειλή να γίνει κατανοητή από όλους», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής για την Κλιματολογική Αλλαγή της Δανέζικης Κυβέρνησης.

“Ο κόσμος έχει μια τελευταία ευκαιρία να καταλήξει σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών… Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω, με περικοπές του 80-95% των εκπομπών”, δήλωσε μετά, ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας.

Αλλά οι αναπτυγμένες χώρες συζητούν και συσκέπτονται για το πως θα σώσουν τις τράπεζες ή τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους από την παρούσα οικονομική κρίση, αντί να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότερη επερχόμενη οικολογική κρίση. Δεν έχουν ή δε θέλουν να καταλάβουν οι ιθύνοντές τους οτι η κατάρρευση του κλίματος και της βιόσφαιρας, θα σήμαινε ταυτόχρονα και τη  χωρίς επιστροφή κατάρευση της οικονομίας τους.

 

Γιώργος Κολέμπας