Έκοψαν και τα 45 δέντρα του πάρκου, τα τεμάχισαν και τα φόρτωσαν, ξήλωσαν την παιδική χαρά, εξαφάνισαν τα δέντρα που είχαν φυτέψει οι κάτοικοι και… «έτοιμο το οικόπεδό σας κύριε επιχειρηματία, των 2.400 τμ», για ιδιωτικό υπόγειο πάρκινγκ και από πάνω τσιμέντο, αεραγωγοί, καφετέρια, τραπεζοκαθίσματα, ζαρντινιέρες κλπ.

 

Ποιος κατέστρεψε τα 45 δέντρα;

Η ίδια η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων (τι ειρωνεία!) κατ’ εντολή του Δήμαρχου κ. Κακλαμάνη, ενεργώντας για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΔΟΜΟΤΕΚ Α.Ε., στην οποία έχει παραχωρήσει το χώρο για 30 χρόνια για υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ.

 

Τι έχει πει ο Δήμος πριν από χρόνια;

Αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης: «Το πάρκο είναι βρώμικο, εγκαταλελειμμένο και αποτελεί χώρο παράνομης στάθμευσης».

 

Και; Το καθάρισε;

Επί χρόνια είχε εγκαταλείψει την παιδική χαρά, με σπασμένο εξοπλισμό, και μέσα στις λάσπες. Κανένας γονιός δεν πήγαινε εκεί τα παιδιά του. Το πράσινο ήταν απεριποίητο. Δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός. Το βράδυ ήταν επικίνδυνο. Έτσι φρόντιζε ο Δήμος το μοναδικό πράσινο στην πυκνοδομημένη Πατησίων. Οι κάτοικοι αποκόπηκαν σιγά-σιγά από το Πάρκο. Αυτοκίνητα άρχισαν να σταθμεύουν. Δημιουργήθηκε επιτροπή των κατοίκων για την υπεράσπιση του Πάρκου.

 

Τι δεδομένα είχε ο Δήμαρχος;

·        Το 1989 τροποποιήθηκε το ρυθμιστικό σχέδιο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το Πάρκο χαρακτηρίστηκε ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και δημιουργίας Κέντρου Νεότητας. Αυτή η αλλαγή χρήσης άνοιξε την όρεξη για ιδιωτικοποίηση.

·        Ο Δήμος το 2006 υπόγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία “ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.” και της παραχωρεί “τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση” του πάρκινγκ για 30 χρόνια. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει στον υπέργειο χώρο: ράμπες, αεραγωγούς, ασανσέρ, κυλικεία, καταστήματα κλπ. Μπορεί στις διάφορες μακέτες του έργου να παρουσιάζεται ότι πάνω από τον χώρο πάρκινγκ θα δημιουργηθεί υψηλό πράσινο, όμως όλες οι μελέτες (μηχανικών, τοπογράφων και γεωπόνων) απέδειξαν το αντίθετο ακριβώς. Άλλωστε υπάρχει και η πικρή τσιμεντένια πραγματικότητα στα υπόγεια πάρκινγκ της Πλατείας Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων), της Πλατείας Αιγύπτου (Πατησίων και Αλεξάνδρας), της Πλατείας Κάνιγγος, της Πλατείας Κλαυθμώνος,  της Πλατείας Εθν. Αντίστασης, που η κατασκευή υψηλού πρασίνου έμεινε μόνο στα χαρτιά και τις μακέτες. Οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας την προώθηση αυτού του καταστροφικού έργου.

·        Το δασαρχείο, στο οποίο απευθύνθηκε ο δήμος, απάντησε με έγγραφό του ότι δεν επιτρέπει την κοπή ούτε ενός δέντρου! Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας, σε έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Κατασκευών του δήμου Αθηναίων τον Μάιο του 2007, η κοπή δένδρων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αντίκειται στο άρ. 24 του Συντάγματος και των νόμων που απορρέουν από αυτό. «Δεν εγκρίνουμε ούτε την υλοτομία οιουδήποτε δασικού δένδρου, ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση δε που επιχειρηθεί ανεπίτρεπτος μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της έκτασης, η Υπηρεσία μας, ως οφείλει, θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου»

·        Τότε ο Δήμος εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσει …πλάγια οδό και θα στραφεί στην πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό του, χωρίς να επαναφέρει το θέμα για διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την απόφαση του Δασαρχείου.

·        Έτσι, τον Απρίλη 2008, ο Δήμος και η Εταιρεία ΔΟΜΟΤΕΚΑ έφεραν το θέμα στην ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού) της Νομαρχίας. Εκεί ο Δήμος, η Εταιρεία και η ΕΠΑΕ αρνήθηκαν την αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας επί του θέματος. Η ΕΠΑΕ απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι “συμφωνεί με την κοπή των δένδρων αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος το παραπέμπει στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Νομαρχίας”.

·        Η Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο ανακοινώνει ότι έχει συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές κατά του έργου και προβαίνει σε δύο δενδροφυτεύσεις του χώρου.

·        Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, τον Ιούλιο 2008 έκρινε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα δέντρα, κάτι που είχε αποφασίσει και το δασαρχείο Αθήνας.

·        Ο Δήμαρχος αφαίρεσε από τις μακέτες την καφετέρια και έφερε τα σχέδια για έγκριση πάλι στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ, την Παρασκευή, αφού εν τω μεταξύ είχε αλλάξει ο Πρόεδρός της. Αυτή τη φορά η ΕΠΑΕ δεν παρέπεμψε το θέμα στη δευτεροβάθμια Επιτροπή, και παρ’ όλο που ήταν σε γνώση της η άρνηση της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας, ενέκρινε τα σχέδια. Έτσι, φαίνεται, ότι ο Δήμαρχος αισθάνθηκε ότι έχει λυμένα τα χέρια για να καθαρίσει το «οικόπεδό του» και να το παραδώσει ελεύθερο στον ιδιώτη για να κάνει το γκαράζ του. Και δεν έκοψε τα 12 δέντρα που αρχικά έλεγε ότι θα κόψει, αλλά ΟΛΑ τα δέντρα του Πάρκου, ξυρίζοντας ουσιαστικά όλο το χώρο των 2,4 στρ.

 

26-1-2009 ώρα 6:00 π.μ. Οι μπουλντόζες της διεύθυνσης πρασίνου του Δήμου που εδρεύει στου Γουδή, φτάνουν νύχτα στην Κύπρου και Πατησίων (οποίος συνειρμός με τα τανκς της χούντας που έφυγαν και αυτά από του Γουδή νύχτα, για να επιβάλουν τη δικτατορία του 1967!) και μέχρι να ξημερώσει κόβουν ΟΛΑ τα δέντρα του Πάρκου. Οι πολίτες κινητοποιούνται και καταφθάνουν στο χώρο για να αντικρύσουν την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει συντελεστεί. Εκεί τους περιμένει και αστυνομική δύναμη. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν επί ώρες τους υπεύθυνους του Δήμου, αλλά αυτοί είχαν εξαφανιστεί. Η δασική υπηρεσία που προσήλθε ανέφερε στους συγκεντρωμένους ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Δήμου. Αργότερα ήρθαν και τα ΜΑΤ και εξώθησαν τους συγκεντρωμένους στην Πατησίων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο κεντρικός αυτός δρόμος για ώρες, με υπαιτιότητα του εισαγγελέα που ήταν παρών. Σε συζήτηση με τον εισαγγελέα συμφωνήθηκε να ξεφορτώσουν τα φορτηγά τα κομμένα δέντρα και να φύγουν, να μείνουν οι εκσκαφείς και οι μπουλντόζες, και να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ. Τίποτε από αυτά δεν έγινε για αποκλιμάκωση της έντασης. Εν τω μεταξύ κατατέθηκαν από περίοικους μηνύσεις κατά του Δήμου Αθηναίων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Το απόγευμα, στις 5:00 μμ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ δημιούργησαν κλοιό για να φυγαδευτούν οι εκσκαφείς και τα φορτηγά του Δήμου, προφανώς για να μην κατασχεθούν με αυτόφωρη διαδικασία, αλλά και για να μην μετρηθούν τα κομμένα δέντρα στα φορτηγά και αποδειχτεί ότι  δεν ήταν μόνο 12. Έτσι με τα ΜΑΤ ο Δήμος έσβησε και τα ίχνη του εγκλήματος. Ακολούθησε ένταση και επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους.

Στις 7:00 μμ οι κάτοικοι προέβησαν σε αιφνιδιαστική δενδροφύτευση του πάρκου με 30 δέντρα.

 

27-1-2009 ώρα 7:30 π.μ. Στο χώρο συγκεντρώνονται δέκα-δώδεκα κάτοικοι για να ενημερώσουν τις πρωϊνές ζώνες των καναλιών, και απωθούνται έξω από το Πάρκο στο απέναντι πεζοδρόμιο από 4 διμοιρίες των ΜΑΤ (!) και εφτά κλούβες, ενώ τα συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών μεταδίδουν ζωντανά τη βίαιη απώθηση. Η Πατησίων κλείνει για άλλη μια φορά με την υπαιτιότητα του εισαγγελέα που δίνει τις εντολές.

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής

Τρίτη 27-1-2009 9:00 π.μ.