Πριν από επτά χρόνια μια ομάδα από 30 καταληψίες εγκαταστάθηκε παράνομα στα περίχωρα της Βαρκελώνης σε μια πρώην περιοχή λεπρών που είχε ιδρυθεί τον 17ο αιώνα και παρέμενε καινή από το 1950. Εκεί δημιούργησαν τη δική τους οικολογική κοινότητα, το ονομαζόμενο Can Masdeu.

Ενώ τέτοιου είδους καταληψίες θεωρούνται συνήθως πρόβλημα, αυτή η ομάδα κατέλαβε εγκαταλελειμμένους χώρους (και κτίρια) και σήμερα αποτελεί πρότυπο μιας βιώσιμης κοινότητας -διατηρώντας μια τουαλέτα λίπανσης (composting toilet), έναν τεχνητό υγρότοπο που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία λυμάτων, ηλιακούς συλλέκτες κατασκευασμένους από τους ίδιους, ακόμα και ένα οικιακό πλυντήριο που παίρνει ενέργεια από ένα ποδήλατο. Επιπλέον, η κοινότητα παρέχει 28 κοινοτικούς κήπους στους κατοίκους της γειτονιάς για χρήση, διατηρεί ένα χώρο τακτικών συγκεντρώσεων για διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες και επίσης έχει δημιουργήσει έναν βιώσιμο χώρο, το Rurbar, που λειτουργεί τα βράδια της Κυριακής και πουλάει φαγητό και μπίρες που παράγει η ίδια η κοινότητα.

Η κοινότητα
προσφέρει ακόμη ένα όφελος: δείχνει ότι η ζωή μπορεί να συνεχίζεται ακόμα και μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, όπου τα μέλη της κοινότητας δεν έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας, όπου η αστυνομία έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να τους απομακρύνει με τη βία και όπου το χρηματο-οικονομικό κεφάλαιο για επενδύσεις σπανίζει. Η αποικία των λεπρών, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, λειτουργούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, συγκέντρωνε το νερό από τις πηγές των γύρω βουνών και παρήγαγε τα δικά της τρόφιμα. Αν και το Can Masdeu έχει σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και η παραγωγή τροφίμων δεν εξαρτώνται από αυτό. Η κοινότητα -έστω και με στερήσεις- θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμα και αν η παγκόσμια οικονομία πάθαινε εμπλοκή και κατέρρεε την αμέσως επόμενη ημέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/08/2008