Απεργία πείνας και αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν από τη Δευτέρα (03/11) σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας οι κρατούμενοι.

Μεταξύ των αιτημάτων των φυλακισμένων είναι η ανάγκη για 24ωρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάργηση της προφυλάκισης, η αντικατάσταση των φυλακών ανηλίκων με ιδρύματα προστασίας των νέων καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση όλων στις φυλακές που αποτελούν «άβατο».

Συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει οι κρατούμενοι στις φυλακές Κομοτηνής, Διαβατών, Λάρισας, Δομοκού, Γρεβενών, Άμφισσας, Ανηλίκων Βόλου, Κορυδαλλού, Κερκύρας, Χαλκίδας, Μαλανδρίνου, Ναυπλίου, Πατρών, Χανίων, Αλικαρνασσού, Νεαπόλεως Κρήτης, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Χίου, Αυλώνα και οι Γυναικείες Θηβών.

Σε ψήφισμα της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» αναφέρεται ότι ο πληθυσμός των φυλακών φτάνει πλέον τις 13.000 χιλιάδες, ενώ λόγος γίνεται και για τους 377 κρατούμενους οι οποίοι πέθαναν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» προσκαλεί σε συναυλία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου στα Προπύλαια, όπου θα τραγουδήσουν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αντώνης Φάμελος και άλλοι καλλιτέχνες.

Ο Δ.Σ.Α, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράσταση του στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων. «Διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την έλλειψη υποδομών και την αυστηρότητα των δικαστικών αποφάσεων. Ο Δ.Σ.Α έχει προβεί επανειλημμένα σε διαβήματα και διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς ούτε μία ανταπόκριση. Στο αίτημα της κοινωνίας για λιγότερους φυλακισμένους, η κυβέρνηση απαντά δυστυχώς με περισσότερες φυλακές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση για τη συμμετοχή στην αποχή συσσιτίου και Απάντηση στο υπουργείο   
 
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008,

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός της συμμετοχής των κρατουμένων στην αποχή συσσιτίου σε 21 φυλακές της χώρας. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία από την κατάθεση των υπογραφών στις γραμματείες των φυλακών. Γρεβενά: Στις 3 από τις 4 αχτίνες: σε σύνολο 180 κρατουμένων και οι 180. Χίος 183 στους 184, Χαλκίδα 70%, Ανήλικοι Αυλώνα: 183, Χανιά 102, Κορυδαλλός Α΄ Πτέρυγα 50%, Β΄ Πτέρυγα 300 στους 300, Γ΄ 350 στους 350, Δ΄ 420 στους 420, Ε΄ 300 στους 300. Δεν έχουμε στοιχεία για την ΣΤ΄, Πάτρα Α΄, Β΄, Γ΄ πτέρυγες καθολική συμμετοχή.  Αλικαρνασσός 194 έλληνες και 54 αλβανοί, Άμφισσα 254, Κομοτηνή 230, Γιάννενα 185 σε 220, Διαβατά (άντρες) 463 από τους 590, Διαβατά (παράρτημα γυναικών) 25 από τις 27, Διαβατά (παράρτημα ανηλίκων) συμμετοχή 12 στους 12, Ανηλίκων Βόλου καθολική συμμετοχή, στη Νεάπολη Κρήτης η Γραμματεία των φυλακών δεν παρέλαβε -παρά τις διαμαρτυρίες- τα αιτήματα και τις υπογραφές των κρατουμένων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δυστυχώς, κινείται για άλλη μια φορά σε λάθος κατεύθυνση. Επιμένει να στηρίζεται στη λογική «περισσότερη φυλακή», ενώ το ζητούμενο είναι «λιγότερη φυλακή». Οι απαντήσεις του υπουργού είναι γενικές και αόριστες και δεν ανταποκρίνονται στα μεγάλα και καυτά αιτήματα των κρατουμένων. Επιμένει να βαφτίζει εμπόρους ναρκωτικών τους χιλιάδες τοξικοερξατημένους, οι οποίοι είναι θύματα της πραγματικής εμπορίας και υπόσχεται «ελάφρυνση» σε μια ανύπαρκτη κατηγορία κρατουμένων.

Η αδυναμία του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών να κατανοήσει τα αιτήματα των κρατουμένων, αναδεικνύει ότι πρόκειται για μια αποκομμένη ομάδα, που ελάχιστη σχέση έχει με τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα καθημερινά προβλήματα των κρατουμένων.
Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την αίσθηση ότι απευθύνεται σε κατοίκους άλλου πλανήτη και στηρίζεται στο «άβατο» τον ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι η οργή και το όνειρο δεν φυλακίζονται.          

Η ενημέρωση συνεχίζεται…
www.keli.gr