«Όταν νηστεύετε, γίνεστε δέκτες της θείας φώτισης». Γκάντι

Η νηστεία είναι μια από τις ισχυρότερες μεθόδους καθαρισμού και ίασης που υπάρχουν. Από αρχαιοτάτων χρόνων – αρκεί να αναλογιστούμε τους μεγάλους πνευματικούς ηγέτες, τον Ιησού, τον Μωυσή, τον Βούδα – οι άνθρωποι νήστευαν για σαράντα ημέρες και νύχτες, ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τη θεία δύναμη. Όπως λέει και το ποίημα του Ρούμι, η νηστεία είναι ευλογία, εφόσον όμως το σώμα είναι αρκετά δυνατό για να την αντέξει.

Τι συμβαίνει στην ουσία όταν νηστεύουμε;
Μετά το πέρας τριών ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων δε λαμβάνει εξωτερική τροφή, το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση συναγερμού, οπότε αρχίζει να χωνεύει όλων των ειδών τις πρωτεΐνες από άχρηστα κύτταρα, τις πλεονάζουσες πρωτεΐνες που έχουν συσσωρευτεί λόγω πολυφαγίας, τα μικρόβια και τα βακτήρια (τα οποία επίσης αποτελούνται από πρωτεΐνη).

Μέσω της νηστείας, ειδικά αν γίνεται μόνο με νερό, το σώμα εκτελεί έναν σπουδαίο βαθύ καθαρισμό. Πρόκειται μάλιστα, για τόσο βαθύ καθαρισμό, που σβήνει ακόμη και ψυχικά τραύματα, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, και ανοίγει το μυαλό για να δεχτεί τη θεία δύναμη.

Αν το σώμα είναι γεμάτο τοξίνες, δηλητήρια, χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, είναι προτιμότερο να προηγηθεί ένας καθαρισμός με βότανα και κλύσματα προτού ξεκινήσετε μια πολυήμερη νηστεία. Η απότομη έναρξη μιας νηστείας, χωρίς πρότερη προετοιμασία, μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε ακραίες αντιδράσεις, όπως είναι οι ισχυρές ημικρανίες, η πλήρης εξουθένωση, η πλήρης αδυναμία, ή και το κώμα.

Πριν ξεκινήσει κανείς να νηστεύει, είναι απαραίτητο να προβεί σε σωστό καθαρισμό και σε πλήρη ανανέωση των αποθεμάτων του σε μέταλλα ηλεκτρολύτες.
Κατά την αρχαιότητα οι άνθρωποι, καθώς δεν ήταν ποτισμένοι με τα δηλητήρια του 21ου αιώνα, μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα, και με παρρησία, μια πολυήμερη νηστεία.
Όταν νηστεύουμε το σώμα μας χρησιμοποιεί όλη του την ενέργεια, που υπό κανονικές συνθήκες αναλώνεται στην πέψη και στην αφομοίωση των τροφών (ποσοστό ενέργειας εξαιρετικά υψηλό), για να καθαρίσει και να αναδομήσει τους ιστούς του.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας πολλά όργανα βρίσκουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να συνέλθουν.
Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο πότε πότε, φέρ’ ειπείν, μία φορά το μήνα, να κάνουμε μια εικοσιτετράωρη νηστεία. Αν ο οργανισμός μας είναι δυνατός και καθαρός, η νηστεία μας μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο, και να γίνει μόνο με νερό. Και λέγοντας νερό, εννοούμε αγνό νερό… Εάν το σώμα μας δεν είναι τόσο δυνατό και καθαρό, τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε μια νηστεία με χυμούς, λαχανικά και φρούτα, διάρκειας από μία έως τρεις ημέρες, ανάλογα πάντα με το πώς νιώθουμε.

Όσο διαρκεί η νηστεία το σώμα γίνεται πολύ πιο εύκαμπτο, καθώς σιγά σιγά εξαφανίζονται τα δηλητήρια και τα οξέα που προκαλούσαν δυσκαμψία στους μυς και στους συνδέσμους.
Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι άριστοι σύντροφοι της νηστείας, γι’ αυτό και συνιστώνται ανεπιφύλακτα.
Εάν τυχόν προκύψει κάποια δυσάρεστη αντίδραση, όπως αίσθημα αδυναμίας ή πονοκέφαλοι, τα κλύσματα με καφέ έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Καλό είναι μετά τη λήξη της νηστείας να επανέλθετε στη στερεά τροφή με ψιλοκομμένο μήλο ή πορτοκάλι (ανάλογα με τη διάρκεια της νηστείας σας). Καλύτερα ακόμη θα ήταν να ακολουθήσετε για κάποιο διάστημα μια δίαιτα με ωμές, φυσικές τροφές, και να αποφύγετε το κατεργασμένο φαγητό, το κρέας, τις χημικές ουσίες, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν επιλέξετε να τηρήσετε μια νηστεία μακράς διάρκειας, να ξέρετε ότι το αίσθημα της πείνας κατά τις πρώτες τρεις μέρες είναι φυσιολογική αντίδραση. Στη συνέχεια όμως η πείνα σταματάει, γεγονός που σημαίνει ότι το σώμα ξεκίνησε τον εσωτερικό, βαθύ καθαρισμό του. Ύστερα από κάποιο διάστημα η πείνα επανέρχεται, και αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα ολοκλήρωσε τον βαθύ καθαρισμό του. Αν στο σημείο αυτό δε σταματήσετε αμέσως τη νηστεία, το σώμα σας θα αρχίσει να καίει βασικούς ιστούς του για να τραφεί.

Όπως βλέπετε, τελικά το σώμα μας είναι μια ευφυής μηχανή… Δεν έχουμε κανένα λόγο να παρεμβαίνουμε στις λειτουργίες του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφουγκραζόμαστε κάθε στιγμή τις ανάγκες του και να τις ικανοποιούμε πάραυτα.

Συχνά οι ομάδες ατόμων που νηστεύουν τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες παρουσιάζουν βελτίωση στην ικανότητα συγκέντρωσής τους, η δημιουργική τους σκέψη εξελίσσεται, η κατάθλιψη φεύγει, η αϋπνία καταστέλλεται, τα άγχη διαλύονται, το μυαλό ηρεμεί, και η χαρά αναβλύζει φυσικά από μέσα τους. Προσωπικά, υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στον καθαρισμό των εγκεφαλικών κυττάρων από τις συσσωρευμένες τοξίνες, οπότε οι λειτουργίες του μυαλού, δηλαδή του εγκεφάλου, βελτιώνονται αυτομάτως σημαντικά, ενώ οι πνευματικές ικανότητες διευρύνονται.

Γκάμπριελ Κάζενς M.D., Ιατρός, ιδρυτής του κέντρου αναζωογόνησης 
Το Δέντρο της Ζωής

ΠΗΓΗ: Ωμοφαγία και Χρυσή Διατροφή, Άννα Κορακάκη, εκδόσεις Κέδρος