Με αφορμή την ελληνική έκδοση του Μικρού Εγχειριδίου Πολιτικής Ανυπακοής (2009, Xavier Renou, συλλογική μετάφραση: Ηλιόσποροι) διοργανώνουμε τρία βιωματικά εργαστήρια με τον συγγραφέα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα, για να εξετάσουμε τις θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής και δράσης, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής άμυνας. 
 
Η βία μόνο βία φέρνει. Σε μια εποχή όπου η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση εντείνει τα φαινόμενα θεσμικής βίας και κοινωνικής αντι-βίας, πρέπει να αναζητήσουμε μεθόδους και εργαλεία μη-βίαιων δημιουργικών αντιστάσεων, νέων μορφών αγώνα που θα συμβάλλουν με θετικό τρόπο στη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν μιλάμε για παθητική αντίσταση αλλά για μη-βίαιη πολιτική δράση.

Καταλήψεις, απεργίες, περιβαλλοντικός και αντικαταναλωτικός ακτιβισμός (π.χ. ενάντια στα μεταλλαγμένα, τα πυρηνικά ή τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα), αυτοοργανωμένα στέκια, καλλιτεχνικός ακτιβισμός, ενημερωτικές εκστρατείες, πολύχρωμες και πολύβουες πορείες συνθέτουν ένα πολύμορφο σκηνικό δημιουργικών αντιστάσεων που δεν χρειάζονται βίαιες μεθόδους και πρακτικές για να είναι αποτελεσματικές.

Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου (10.00-18.00)- Θεσσαλονίκη
γραφεία ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, Φιλίππου 51, 1ος όροφος
για αιτήσεις συμμετοχής: info@antigone.gr 
Για τυχόν ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, στο τηλέφωνο 2310-285.688 , καθημερινά από τις 10:00 – 18:00
διοργάνωση:
* ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία, www.antigone.gr
* Ηλιόσποροι – δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία, www.iliosporoi.net  
Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου (18.00-22.00) – Βόλος Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης, Κ. Καρτάλη 135 (1ος όροφος) για αιτήσεις συμμετοχής: ecovolos@gmail.com

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Φεβρουαρίου (10.30-18.00) – Αθήνα
συνεταιριστικό καφενείο EuropeanVillage, Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνα, χάρτης πρόσβασης στο καφενείο: http://www.european-villag..e.org/images/stories/map.h..tml
για αιτήσεις συμμετοχής: iliosporoi@yahoo.gr   
διοργάνωση: Ηλιόσποροι – δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία
www.iliosporoi.net
με την υποστήριξη της οργάνωσης EuropeanVillage, www.european-village.org

Η δομή των βιωματικών σεμιναρίων αντικατοπτρίζει τη δομή του Μικρού Εγχειριδίου Πολιτικής Ανυπακοής, συνδυάζοντας θεωρητική και πρακτική γνώση, και οι βασικές ενότητες αφορούν:

1. Τις βασικές αρχές της μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής και δράσης
2. Τα προσωπικά και κοινωνικά όρια
3. Τεχνικές διαχείρισης της βίας (της δικής μας και των άλλων)
4. Μεθοδολογίες προετοιμασίας και υλοποίησης δράσεων
5. Τεχνικές σωματικής αντίστασης και ανάλυσης ρίσκου
6. Τα δικαιώματα απέναντι στην καταστολή (στο δρόμο, στο τμήμα, κλπ)
7. Τεχνικές χρησιμοποίησης δημοσιογράφων και ΜΜΕ, καθώς και
8. Ένα βιωματικό παιχνίδι ρόλων για τη μετατροπή της θεωρίας και της αποκτηθείσας γνώσης σε πράξη.

Το βιωματικό σεμινάριο θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο συγγραφέας του μικρού εγχειριδίου πολιτικής ανυπακοής, ο XavierRenou από την πολύ δραστήρια οργάνωση των Désobéissants (http://www.desobeir.net/).

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν με ανοιχτή οικονομική ενίσχυση για να καλυφθούν τα έξοδα (μεταφορικά και διαμονής) του εκπαιδευτή από τη Γαλλία.
Η παρουσίαση θα γίνει στα Αγγλικά (με μετάφραση όπου είναι απαραίτητο).