Στείλαμε την παρακάτω επιστολή με σχόλια για τις προτάσεις της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την ιατρική χρήση της Κάνναβης.

Προς: Υπουργό Υγείας

Κοινοποίηση: Πρόεδρος ΕΟΦ, ΓΓ Εμπορίου, Γραφείο Πρωθυπουργού

Σχόλια για τις προτάσεις της Επιτροπής του Υπ Υγείας για την ιατρική χρήση της Κάνναβης.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αναγνωρίζοντας την πολιτική βούληση να θεσμοθετήσετε το θέμα της ιατρικής χρήσης της Κάνναβης θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής, αλλά και να σας επισημάνουμε κάποια σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και προσοχής.

Θεωρούμε ως σημαντικό πρώτο βήμα την αναγνώριση των θεραπευτικών ιδιοτήτων και δυνατοτήτων της Κάνναβης από την Πολιτεία. Όπως πολύ σωστά αναφέρει η κα Αντωνίου η Κάνναβη χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό μέσο, τα Κανναβινοειδή έχουν πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπευτικές εφαρμογές στον σύγχρονο κόσμο και ήδη εκατομμύρια άνθρωποι την χρησιμοποιούν νόμιμα [1] για διάφορες παθήσεις. Η έκθεση πολύ σωστά προτείνει την επανακατηγοριοποίηση της Κάνναβης στη λίστα των ουσιών που με βάση τη νομοθεσία ρυθμίζεται η παραγωγή και διάθεσή τους πέρα από το κρατικό μονοπώλιο.

Αυτό και μόνο ανοίγει σοβαρά τον δημόσιο διάλογο για το ποιο θα μπορούσε να είναι το βέλτιστο μοντέλο νόμιμης ρύθμισης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στην Ελλάδα. Καταρρίπτει επίσης έναν από τους πιο βασικούς μύθους που συντηρούσαν για δεκαετίες όσοι επιδίωκαν την απαγόρευσή της, ότι δηλαδή δεν έχει καμία θεραπευτική αξία και ότι είναι απλά ένα “επικίνδυνο” ναρκωτικό.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που όπως παρουσιάζεται προκαλεί μεγάλη σύγχυση στους αναγνώστες, είναι το γεγονός ότι σε κάποιο σημείο των συμπερασμάτων η έκθεση φαίνεται να προκρίνει ως αμεσότητα μόνο την εισαγωγή συνθετικών σκευασμάτων κανναβινοειδών και όχι την διερεύνηση και θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου νόμιμης ρύθμισης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών. Αν και στην συνέχεια του κειμένου αναφέρονται οι τρόποι για το πως μπορεί να ρυθμιστεί η καλλιέργεια και παραγωγή Κάνναβης από φυσικά και νομικά πρόσωπα, παρόλα αυτά δίνεται μια ανισοβαρής έμφαση στα συνθετικά κανναβινοειδή και τα εισαγόμενα φάρμακα.

Καταρχήν όταν ο άνθρωπος πάει να μιμηθεί την φύση τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα προσδοκώμενα. Αυτό το είδαμε και από τις αποτυχημένες δοκιμές ενός φαρμάκου από συνθετικά κανναβινοειδή που στοίχισε την ζωή σε ένα Γάλλο πολίτη το 2016 και έστειλε στο νοσοκομείο άλλους πέντε. Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών (που αναφέρει και η έκθεση) δεν ήταν και τόσο ευνοϊκό στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Αντίθετα η κάνναβη στην φυσική της μορφή και με το σύνολο των κανναβινοειδών και τερπενίων που περιλαμβάνει, έχει πολύ πιο θετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο από τα απομονωμένα και συνθετικά κανναβινοειδή, όπως έχει αποδείξει με την ερευνά του για την συνέργεια των κανναβινοειδών (entourage effect) ο διεθνούς φήμης καθηγητής Raphael Mechoulam από το Ισραήλ, όπως και άλλοι συνεργάτες του.

Το να προκριθεί σαν άμεση και κυρίαρχη λύση η εισαγωγή συνθετικών σκευασμάτων από το εξωτερικό έναντι της ελληνικής παραγωγής Κάνναβης και εγχώριων φυσικών σκευασμάτων, θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και στο πορτοφόλι των ασθενών πολλές χιλιάδες ευρώ. Το κράτος θα χάσει σημαντικά έσοδα που μπορούν να έρθουν από μια πλουραλιστική αναπτυξιακή προσέγγιση που θα δώσει έμφαση στην μικρομεσαία, συνεταιριστική και βιολογική, παραγωγή και μεταποίηση, παράλληλα με την εισαγωγή εγκεκριμένων σκευασμάτων από το εξωτερικό.

Η παγκόσμια αγορά κάνναβης αποτιμάται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένετε να ξεπεράσει τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025. Η Ελλάδα λόγω του κλίματος και των γεωμορφολογικών συνθηκών μπορεί να παράξει υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας κάνναβη, ιδιαίτερα εξωτερικού χώρου. Η ελληνικής παραγωγής κάνναβη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των περίπου 250.000 εν δυνάμει ληπτών/ ασθενών στην Ελλάδα, αλλά να αποτελέσει ένα εξαγώγιμο ποιοτικό προϊόν. Πέρα από την υγεία των ασθενών θα ενισχυθούν πολλοί οικονομικοί τομείς που συνδέονται με την ελληνική παραγωγή κάνναβης (πχ ιατρική έρευνα, θεραπευτικός τουρισμός, υποστηρικτικές υπηρεσίες, νέες τεχνολογίες) και θα δημιουργηθούν περί τις 10.000 θέσεις εργασίας σε ένα κλάδο που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις μας για την ιατρική χρήση της Κάνναβης έχουν κοινοποιηθεί στην κα. Αντωνίου και στην πολιτική ηγεσία έγκαιρα, πριν την δημοσιοποίηση της έρευνας. Για να είναι αποτελεσματική, ισορροπημένη και κοινωνικά δίκαιη η πολιτική για την ιατρική χρήση της κάνναβης θα πρέπει να εστιάσει σε μια ποικιλία επιλογών για τους ασθενείς σε ότι αφορά την διάθεση και λήψη της κάνναβης για ιατρική χρήση.

Για εμάς ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για τη νόμιμη ρύθμιση της Κάνναβης για ιατρική χρήση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό των παρακάτω στοιχείων:

  • Αυτοκαλλιέργεια– ιδιο-παραγωγή ελεγχόμενων ποσοτήτων (6 θηλυκών φυτών ανά άτομο) με τεχνική υποστήριξη σε καλλιεργητικά θέματα και σε ζητήματα δοσολογίας και επιλογής κατάλληλης ποικιλίας Κάνναβης που να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη πάθηση και ιδιοσυγκρασία/ οργανισμό, με ταυτόχρονη ιατρική παρακολούθηση και συμβουλευτική ασφαλούς χρήσης.
  • Ιατρικές Λέσχες Κάνναβης (σε συνεργασία με καλλιεργητές και παραγωγούς εκχυλισμάτων/ σκευασμάτων), κατά τα πρότυπα της Ουρουγουάης, της Χιλής και της Καταλονίας για την διάθεση της Κάνναβης στους ασθενείς.
  • Σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ είναι θεσμοθετημένος ο ρόλος των φροντιστών κάνναβης –Caregivers (καλλιεργητές και παρασκευαστές εκχυλισμάτων/ σκευασμάτων) που υποστηρίζουν τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
  • Καλλιέργεια από μικρομεσαίους παραγωγούς σε συνεργασία με αδειοδοτημένους μεταποιητές μέσα από συνεταιρισμούς και εμπορικές συμπράξεις. Είναι σημαντικό να δοθεί δυνατότητα από αυτή την κυβέρνηση στους μικρομεσαίους παραγωγούς και μεταποιητές να μπουν στην αγορά, παράλληλα με τους φαρμακοβιομήχανους και να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές συμπράξεις (clusters) μεταξύ τους.
  • Μέριμνα για την εξασφάλιση όλων των επιλογών λήψης των ασθενών με έμφαση στην παραγωγή ποιοτικής βιολογικής κάνναβης σε φυσική μορφή, αλλά ποιοτικών φυσικών σκευασμάτων (ελαίων, βαμμάτων, εκχυλισμάτων, υπόθετων, κλπ).
  • Φαρμακεία Κάνναβης (μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ως ειδικοί αδειοδοτημένοι χώροι διάθεσης σε συνεργασία με εγχώριους παραγωγούς και παρασκευαστές σκευασμάτων.
  • Εισαγωγές έτοιμων σκευασμάτων από το εξωτερικό και διάθεση μέσα από τα συμβατικά φαρμακεία.
  • Κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία της θεραπείας με κάνναβη, ενημέρωση των ιατρικών συλλόγων και των συλλόγων ασθενών για τα οφέλη και τις δυνατότητες της ιατρικής χρήσης της Κάνναβης.
  • Ενίσχυση της ιατρικής έρευνας πάνω στα Κανναβινοειδή, καθώς και της αγροτικής έρευνας πάνω στην καλλιεργητική φροντίδα και την ανάπτυξη σταθερών ποικιλιών Κάνναβης για ιατρική χρήση.
  • Επανακατηγοριοποίηση της Κάνναβης από τον Πίνακα Α στον πίνακα Δ του νόμου 3459/2006, και επικαιροποίηση του νόμου 4139/2013.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν πλέον πολλά καλά παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές σε ότι αφορά την ρύθμιση της ιατρικής χρήσης της Κάνναβης όπως οι προσεγγίσεις της Ουρουγουάης και της Χιλής, της Τσεχίας και της Καταλονίας, και συγκεκριμένων Πολιτειών των ΗΠΑ που συνδυάζουν πολλά από τα παραπάνω στοιχεία.

Αν και εκλαμβάνουμε την έκθεση και τις προτάσεις της Επιτροπής ως μια θετική εισήγηση προς το Υπουργείο για την θεσμοθέτηση των ιατρικών εφαρμογών της Κάνναβης, υπάρχουν κάποια σημεία που δημιουργούν σύγχυση ή αναπαράγουν κάποιους μύθους [2] που η επιστήμη έχει απορρίψει ή μη-επαρκώς τεκμηριώσει. Η επιστήμη στηρίζεται στην απόρριψη ή επαλήθευση μέσω πειραμάτων και κλινικών δοκιμών διαφόρων υποθέσεων και παραδοχών που συνδέουν αίτια με αποτελέσματα. Το ότι υπάρχει επιστημονική αρθρογραφία που να δικαιολογεί αυτούς τους μύθους, δεν σημαίνει το ότι αυτές οι έρευνες χρησιμοποιούν πάντα επαρκές δείγμα και μεθοδολογία, καθώς και ότι τα δεδομένα που έχουν παράξει δεν ανατρέπονται από νεώτερες έρευνες. Εν συντομία παρακάτω αναφέρουμε τους μύθους όπως αναπαράγονται μέσα στην έκθεση, καθώς και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που τους απορρίπτουν:

 

Μύθος 1 – Γνωστικές δυσλειτουργίες από την λήψη κατά την εφηβεία

Η έκθεση γράφει: Ας σημειωθεί ότι η λήψη της κατά την εφηβεία είναι πιθανό να συνδέεται με γνωστικές δυσλειτουργίες που εμφανίζονται σε συνδυασμό με ψυχωτικού τύπου συμπτώματα.

Αυτή είναι μια παραδοχή που έχει απορριφθεί από πρόσφατες έρευνες. Σχετικά με τις εγκεφαλικές παθήσεις, πολλά mainstream media σε παγκόσμιο επίπεδο επιδόθηκαν σε ένα αγώνα δαιμονολογίας το 2014 παραφράζοντας τα συμπεράσματα μιας επιστημονικής μελέτης [3]. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μακροχρόνια χρήση της κάνναβης δεν συνδέετε με εγκεφαλικές παθήσεις [4, 5, 6], η μακροχρόνια χρήση της από νέους δεν τους προκαλεί γνωστικές ή ψυχολογικές βλάβες [7], ενώ άλλες μελέτες έχουν αποδείξει μάλιστα ότι τα κανναβινοειδή και η κάνναβη αναπλάθουν τα εγκεφαλικά κύτταρα [8, 9, 10].

Μπορεί η αλόγιστη κατάχρηση να επηρεάζει προσωρινά κάποιες μηχανικές λειτουργίες και αντιληπτικές ικανότητες (πχ βραχυπρόθεσμη μνήμη), παρόλα αυτά πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η χρήση κάνναβης δεν επηρεάζει μακροχρόνια τις μαθησιακές ικανότητες, την αντίληψη και τη νοημοσύνη μαθητών και ενηλίκων [11, 12, 13, 14]. Μια πολύ πρόσφατη (του 2017) μελέτη της Αμερικάνικης Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής [15,16] που έκανε μια επισκόπηση 10 χιλιάδων επιστημονικών περιλήψεων για τα οφέλη και τις βλάβες που σχετίζονται με την Κάνναβη αναγνωρίζει ότι η μάθηση, η μνήμη και η προσοχή επηρεάζονται μεν βραχύβια από την χρήση της κάνναβης, αλλά υπάρχουν μέτρια τεκμήρια (moderate evidence) για τον στατιστικό συσχετισμό μεταξύ χρήσης κάνναβης και βλάβης στις γνωστικές λειτουργίες της μάθησης, της μνήμης και της προσοχής. Επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μη-επαρκή τεκμήρια (limited evidence) για στατιστικό συσχετισμό της χρήσης κάνναβης με μειωμένες ακαδημαϊκές και σχολικές επιδώσεις, με αυξημένα ποσοστά ανεργίας, καθώς και με μειωμένη κοινωνικότητα ή δυσκολία ανταπόκρισης σε κοινωνικούς ρόλους.

Η κατάχρηση κακής ποιότητας κάνναβης με υψηλή τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και χαμηλή κανναβιδιόλη (CBD) που έχει παραχθεί με την χρήση χημικών λιπασμάτων είναι πιθανό να οδηγήσει στην οκνηρία ή ακόμα και σε ψυχοκοινωνικές διαταραχές, είναι όμως απόρροια της απαγορευτικής πολιτικής και της καταστολής. Επιπροσθέτως αν συγκριθούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις της κατάχρησης κακής ποιότητας κάνναβης από μια πολύ μικρή μερίδα των χρηστών με τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατάχρηση άλλων ουσιών όπως αλκοόλ, καπνός, ψυχοφάρμακα, οπιοειδή, που οδηγούν ακόμα και σε θάνατο, τότε βλέπουμε ότι η κάνναβη συνολικά έχει πολύ λιγότερη βλαπτικότητα. Σε ένα πλαίσιο νομιμότητας μπορούμε να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάχρησης, ιδιαίτερα από άτομα με επιρρεπές ψυχοκοινωνικό προφίλ.

 

Μύθος 2 – Εξάρτηση

Η έκθεση γράφει: Η χρήση Κάνναβης προκαλεί εξάρτηση, αλλά υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το βαθμό και την ένταση της εξάρτησης και των συμπτωμάτων.

Αυτή η πρόταση είναι διφορούμενη και αντιφατική. Η Κάνναβη παρουσιάζει μια πολύ ήπιας μορφής ψυχολογική εξάρτηση που είναι σαφέστατα πολύ πιο ήπια από την εξάρτηση που προκαλούν οι νόμιμες ουσίες νικοτίνη και αλκοόλ, τα οπιοειδή φάρμακα και βεβαίως οι άλλες παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες (πχ κοκαΐνη, ηρωίνη). Το πολύ το 9% των χρηστών κάνναβης να εμφανίσουν σημάδια εξάρτησης σύμφωνα με μελέτες, ενώ στις άλλες ουσίες, νόμιμες, συνταγογραφούμενες και παράνομες τα ποσοστά εξάρτησης είναι πολύ υψηλότερα [17].

Καμία ουσία δεν είναι τελείως ακίνδυνη και αβλαβής, ιδιαίτερα όταν την καταχράσαι. Πλήθος επιστημονικών ερευνών όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κάνναβη είναι πολύ λιγότερο βλαβερή από τον καπνό και το αλκοόλ, πόσο μάλλον από άλλες παράνομες ουσίες όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη [18, 19, 20, 21, 22]. Η εξάρτηση που προκαλεί η κάνναβη έχει πολύ λιγότερο έντονα συμπτώματα από την αντίστοιχη του καπνού και του αλκοόλ, έχει πολύ ελαφρύ και βραχύβιο στερητικό σύνδρομο (με κύρια χαρακτηριστικά την αϋπνία και την νευρικότητα), είναι καθαρά ψυχολογική δηλαδή και όχι κλινική. Το ισοζύγιο οφέλους/ βλαπτικότητας είναι θετικό με την κάνναβη, ενώ στις άλλες ουσίες, νόμιμες και παράνομες είναι αρνητικό.

 

Μύθος 3 – Ψυχωτικά επεισόδια

Η έκθεση γράφει: Η κάνναβη επίσης μπορεί να προκαλέσει βραχύ ψυχωσικό επεισόδιο το οποίο αποδράμει αλλά η μακροχρόνια πορεία των ατόμων που εμφάνισαν ένα τέτοιο επεισόδιο (~8 έτη) δείχνει ότι περί το 50% των ατόμων χωρίς ψυχιατρικό αναμνηστικό εμφανίζουν ψύχωση του σχιζοφρενικού φάσματος και το ποσοστό αυτό αυξάνει σε 75%, αν υπολογισθούν οι ψυχωτικού τύπου γενικά διαταραχές. Σε χρόνια χορήγηση (ένας όρος δύσκολος να καθοριστεί ως προς τη διάρκεια και τη ποσότητα λήψης) μπορεί να προκαλέσει απόσυρση και γνωστική δυσλειτουργία. Είναι σημαντικό εδώ επίσης να αναφερθεί ότι η συχνή χρήση κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραυδροκανναβινόλη (γεγονός που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια στους χρήστες/λήπτες) σχετίζεται με διαταραχή της μικρο- οργάνωσης του μεσολοβίου σε άτομα με αλλά και χωρίς ψύχωση, ενώ η χρήση κάνναβης, ιδίως σε νεαρή ηλικία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Από τον τρόπο που παρουσιάζεται η βιβλιογραφία της έκθεσης δεν κατανοούμε από ποια μελέτη είναι το παραπάνω απόσπασμα, θεωρούμε όμως ότι δεν παρουσιάζει ολόκληρη την αλήθεια. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές έρευνες που εξετάζουν το θέμα των ψυχωτικών επεισοδίων, κυρίως όμως σε επίπεδο στατιστικού συσχετισμού και όχι ως επαλήθευση αιτιατού αποτελέσματος. Η κάνναβη λειτουργεί σαν ένας μεγεθυντικός φακός της ψυχής και του εσωτερικού κόσμου, γι αυτό και όσοι παρουσιάζουν προδιάθεση για ψυχωσικές διαταραχές είναι πιθανό να τις παρουσιάσουν μετά από αλόγιστη χρήση. Το γεγονός όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ληπτών κάνναβης δεν παρουσιάζει ψυχωσικές διαταραχές, δείχνει απλά ότι η κάνναβη δεν κάνει για όλες τις προσωπικότητες και όλους τους οργανισμούς.

Είναι γεγονός ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρηστών κάνναβης παρουσιάζει ψυχωσικές διαταραχές [23], και αυτό επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένους εξωγενείς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες [24]. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η Κανναβιδιόλη (CBD) βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την μείωση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας [25, 26], ενώ οι ποικιλίες κάνναβης με υψηλό CBD σχετίζονται με λιγότερες ψυχωτικές εμπειρίες [27].

 

Μύθος 4 – Σχιζοφρένεια

Η έκθεση γράφει: Είναι επίσης σημαντική η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εμπέδωση σε αυτή ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας και ψυχωσικού τύπου συμπτωματολογίας, καθώς και ότι η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία έχει συνδυαστεί με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παρόμοιας συμπτωματολογίας κατά την ενηλικίωση.

Η σχιζοφρένεια μαζί με τα ψυχωτικά επεισόδια είναι οι αγαπημένοι μύθοι της απαγορευτικής προσέγγισης που στηρίχθηκε στην παραπληροφόρηση από συγκεκριμένους οικονομικούς κύκλους τον προηγούμενο αιώνα, όπως φαίνεται και στα αντίστοιχα βίντεο προπαγάνδας της εποχής (πχ Reefer madness) [28]. Υπάρχουν βέβαια διάφορες έρευνες που συνηγορούν σε παρόμοια συμπεράσματα, όπως η πρόσφατη μελέτη της Αμερικάνικης Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής που προαναφέραμε και θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ένα στατιστικό συσχετισμό της τακτικής χρήσης κάνναβης με την εμφάνιση σχιζοφρένειας ή ψυχωτικών διαταραχών.

Πρόσφατη μελέτη όμως του Harvard Medical School απέδειξε ότι η σχιζοφρένεια δεν προκαλείται μόνο από την χρήση κάνναβης χωρίς να έχουν συμβάλλει άλλοι παράγοντες, πχ η γενετική προδιάθεση ή το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον. Με λίγα λόγια ψυχωτικά σύνδρομα εμφανίζουν οι χρήστες κάνναβης που έχουν κάποιου είδους προδιάθεση (ιστορικό στην οικογένεια, πιεστικές συνθήκες καθημερινότητας, ψυχολογικά τραύματα) [29].

Είναι γεγονός ότι σε κάποιες χώρες (πχ Αγγλία) έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις νέων που αναζητούν προγράμματα απεξάρτησης για την Κάνναβη, καθώς και ψυχωτικών κρουσμάτων που έχουν αποδοθεί στα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα Τετραυδροκανναβινόλης (THC) στις σύγχρονες ποικιλίες κάνναβης και βέβαια στην κατάχρηση και την πολυτοξικομανία. Αυτό είναι όμως αποτέλεσμα και απόρροια της απαγόρευσης της κάνναβης που ενθάρρυνε την μαζική παραγωγή υδροπονικής κάνναβης (κλειστής καλλιέργειας με λάμπες) σε καθεστώς παρανομίας που δεν εξασφαλίζει στο ελάχιστο την (βιολογική) ποιότητα της Κάνναβης καθώς και την ασφαλή χρήση από τον λήπτη. Αν και σε καθεστώς παρανομίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ληπτών κάνναβης δεν έχει παρουσιάσει ποτέ πάντως σχιζοφρένεια, ψυχωτικά επεισόδια και τάσεις αυτοκτονίας.

Η αναπαραγωγή αυτών των δεδομένων που στηρίζονται σε μη επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικές υποθέσεις του παρελθόντος και βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο κείμενο, αλλά και στην τελευταία παράγραφο των συμπερασμάτων, αυτο-υπονομεύουν το θετικό κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει στο σύνολό της αυτή η έκθεση αλλά και την τελική προσδοκώμενη έκβαση των προτάσεων. Ατυχώς αυτές οι παράγραφοι έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο καθώς του προσδίδουν ένα αντιφατικό χαρακτήρα στην προσπάθεια να τηρηθούν κάποιες κακώς εννοούμενες ισορροπίες που να δικαιολογούν την απαγόρευση της κάνναβης για γενική χρήση από τους ενήλικες. Επιπροσθέτως, είναι πολύ ατυχής η συσχέτιση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης που επιχειρεί η έκθεση με τα πιθανά αρνητικά συμπτώματα που παρουσιάζονται λόγω ενδογενών ή περιβαλλοντικών συνθηκών και κατάχρησης σε καθεστώς παρανομίας.

Έχουμε την ευκαιρία, με την συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των τελευταίων ετών, να διαμορφώσουμε ένα πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα νομικό πλαίσιο για την ιατρική χρήση της Κάνναβης και να αποκτήσουμε ένα ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή αγορά με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, την οικονομία και την απασχόληση. Σε αυτό μπορούμε να συμβάλουμε σαν Ηλιόσποροι σε συνεργασία με τους καλύτερους Έλληνες καλλιεργητές, με επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και με τους συνεργάτες μας από Ισπανία και Τσεχία που έχουν πολύχρονη εμπειρία στην καλλιέργεια, μεταποίηση, τυποποίηση και διάθεση Κάνναβης για ιατρική χρήση.

Η ώρα είναι τώρα να θέσουμε τις βάσεις για μια πραγματικά πρωτοποριακή, αλλά ρεαλιστική πολιτική που θα σεβαστεί τα δικαιώματα των ασθενών δίνοντάς τους ποικιλία θεραπευτικών επιλογών σε ένα προσιτό κόστος. Δεν πρέπει να γίνουν αποσπασματικές κινήσεις που θα εστιάσουν στα εισαγόμενα φάρμακα ή την μονοπωλιακή εκμετάλλευση από τους φαρμακοβιομήχανους, αλλά να θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εφαρμογής προς όφελος των ασθενών και της οικονομίας.

25/02/2017

Ηλιόσποροι.

[1] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/663-2016-05-02-13-53-23

[2] https://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/673-5-mythoi-kannavi

[3] https://mic.com/articles/87875/here-s-the-real-story-behind-that-marijuana-changes-yourbrain-study#.ziCK4mA74 , http://www.jneurosci.org/content/34/16/5529.short

[4] http://www.jneurosci.org/content/35/4/1505.abstract

[5] http://www.inquisitr.com/1815383/marijuana-does-not-kill-brain-cells-new-2015-studydisproves-2014-claims/

[6] http://www.webmd.com/mental-health/news/20030701/heavy-marijuana-use-doesnt-damagebrain

[7] http://www.apa.org/pubs/journals/releases/adb-adb0000103.pdf

[8] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0197018613002106

[9] http://www.jci.org/articles/view/25509

[10] https://www.cambridge.org/core/journals/the-international-journal-ofneuropsychopharmacology/article/the-anxiolytic-effect-of-cannabidiol-on-chronically-stressed-micedepends-on-hippocampal-neurogenesis-involvement-of-the-endocannabinoidsystem/ED35B3AC3683F7DB7BBB49087875D998

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26787878

[12] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871615016580

[13] http://intl-jop.sagepub.com/content/early/2016/01/06/0269881115622241.full

[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22731735

[15] http://www8.nationalacademies.org/onpinews/newsitem.aspx?RecordID=24625

[16] http://nationalacademies.org/hmd/reports/2017/health-effects-of-cannabis-and-cannabinoids.aspx

[17] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797098/

[18] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311234/

[19] http://jop.sagepub.com/content/early/2011/09/03/0269881111414751

[20] https://www.crimeandjustice.org.uk/sites/crimeandjustice.org.uk/files/Estimating%20drug%20harms.pdf

[21] http://sanfrancisco.cbslocal.com/2012/01/10/healthwatch-study-finds-pot-smoke-less-harmfulthan-tobacco/

[22] http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/1104848

[23] http://schizophreniabulletin.oxfordjournals.org/content/34/6/1111

[24] http://www.psy-journal.com/article/S0165-1781(15)00199-7/pdf

[25] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316151/

[26] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22832859

[27] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21592732

[28] https://www.youtube.com/watch?v=esfKfTBGadg

[29] http://www.schres-journal.com/article/S0920-9964(13)00610-5/abstract