Οι ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ είναι ένα δίκτυο αντιπληροφόρησης και δράσης νέων για τη προώθηση της κοινωνικής και πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα.

Στόχοι του είναι να πληροφορήσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους νέους, μέσα από πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους (τη ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές διεκδικήσεις, τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων κ.α.) καθώς και να προτείνει και να εφαρμόσει στη πράξη “οικολογικές” λύσεις για αυτά τα ζητήματα.

Οι Ηλιόσποροι επιδιώκουν να είναι μια γέφυρα επικοινωνίας του οικολογικού (πολιτικού και κοινωνικού) κινήματος που θα χτίζεται με βάση το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την έμφαση στη δημιουργική συνεργασία, την ενθάρρυνση της τοπικής δράσης. Δυνατοί και ενωμένοι μέσα στην πολυμορφία μας, όλοι κρύβουμε ένα Ηλιόσπορο (σποράκι του Ήλιου) μέσα μας οπότε η αυτενέργεια, η αυτοοργάνωση και η υπευθυνότητα είναι κεντρικές αξίες δίπλα στην αλληλεγγύη και την ισότητα.

Υπάρχει μια έμφυτη προτίμηση στους κοινωνικούς δεσμούς και θεσμούς, παρά στους πολιτικούς, γι’ αυτό επιδιώκουμε να είμαστε η Πλατωνική αλογόμυγα της κοινωνίας.

Το πολιτικό μας στίγμα (δεν ορίζεται στη πολύφθαρτη μεταπολιτευτική κλίμακα «αριστερά – δεξιά», αλλά) είναι ένα εναλλακτικό και ανατρεπτικό πεδίο δημιουργικής σκέψης και δράσης με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως αυτό εκφράζεται από το Οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Διατηρούμε μια ανεξάρτητη και κριτική στάση ως προς την έκφραση της πολιτικής οικολογίας καθώς είμαστε αρκετά σκεπτικοί ως προς τη κομματικοποίηση της πολιτικής και τους υπάρχοντες θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που έχουν απομακρύνει τους νέους από το καθημερινό βίωμα της πολιτικής.

Αυτό σημαίνει ότι θα δείξουμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός -και όχι απλά εφικτός- κάνοντάς τον πραγματικότητα γιατί…

…Πιστεύουμε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν την ποιότητα ζωής και το μέλλον τους καθώς και στην ανατροπή της κατεστημένης πολιτικής κουλτούρας προς ένα πιο αυτοοργανωμένο/ άμεσο μοντέλο διακυβέρνησης με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την οικολογική σοφία της Μητέρας Γης.

…Πιστεύουμε στις αρχές της Κοινωνικής Οικολογίας* ως τρόπο ζωής και πολιτικής δράσης, όπως αυτή εκφράζεται από το οικολογικό- πράσινο κίνημα, που θα ανατρέψει την ολοένα και πιο αποξενωτική -για τους πολλούς- πολιτική κουλτούρα των ημερών μας.

**********************************
* «Το φιλοσοφικό και πολιτικό ρεύμα που είναι γνωστό με το όνομα Κοινωνική Οικολογία ξεκινά από την αναγνώριση του –συχνά παραβλεπόμενου- γεγονότος ότι σχεδόν όλα τα οικολογικά μας προβλήματα προέρχονται από βαθύτατα κοινωνικά προβλήματα. Και ότι αντιστρόφως τα οικολογικά προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά, πόσο μάλλον να επιλυθούν, χωρίς να επιληφθούμε των εσωτερικών προβλημάτων της κοινωνίας.» (Murray Bookchin «Τι είναι η Κοινωνική Οικολογία»)

**********************************
…Πιστεύουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις και συγκρούσεις χρειάζεται να κοιτάξουμε στο μέλλον, να συνεργαστούμε κάνοντας και όχι λέγοντας και να εμπιστευτούμε ξανά τα όνειρά μας.

…Πιστεύουμε στην ατομική και τη συλλογική αφύπνιση, την αυτοοργανωμένη δράση και έκφραση. Ενθαρρύνουμε το καθημερινό βίωμα της πολιτικής, της δημοκρατίας και της οικολογίας, την αλλαγή συμπεριφορών, νοοτροπιών, στερεοτύπων και κατεστημένων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

…Πιστεύουμε στην επίλυση συγκρούσεων/ προβλημάτων με μη-βίαιο τρόπο μέσα από την ανάπτυξη κοινών οραμάτων και συναινετικών στόχων, τη σύνθεση απόψεων και το δημιουργικό διάλογο, την εμπέδωση της ενεργούς πολιτικής δράσης και της αλληλεγγύης.

…Πιστεύουμε ότι ο χώρος της κοινωνικής και πολιτικής οικολογίας προσφέρει μια διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα των νέων και είναι ταυτόχρονα ένα ουσιαστικό εργαλείο μάθησης και συμμετοχής σε καθημερινές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. Άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας δεν είναι μόνο βιολογία, ιατρική και επιστημονική έρευνα. Είναι πολιτική και κοινωνική διεκδίκηση, είναι αυτογνωσία και συνεργασία, είναι εκφραστικότητα και φαντασία.

Όπως έχει πει ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, η οικολογία είναι η πιο ανατρεπτική πολιτική πρόταση σήμερα.

Οι προκλήσεις…

Την τελευταία δεκαετία η κοινωνία βιώνει συνεχείς και απότομες αλλαγές που συμπαρασέρνουν σχέσεις, ισορροπίες, αξίες και δικαιώματα, πολιτικά και κοινωνικά, που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο αιώνα. Η παγκοσμιοποίηση με την σημερινή της νέο-φιλελεύθερη μορφή, η τρομοκρατία και η αντί-τρομοκρατική υστερία, ο άκρατος καταναλωτισμός και η εμπορευματοποίηση των πάντων, η κλιματική αλλαγή και η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση, η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, πολώνουν σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες και είναι σοβαρές απειλές για τα κοινωνικά και πολιτικά κεκτημένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μας ανησυχούν επίσης οι τάσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές κοινωνίες, και την Ελλάδα, που επιδεικνύουν μια συνεχώς αυξανόμενη συντηρητικοποίηση και αποστασιοποίηση των νέων από κοινωνικά θέματα, την πολιτική και τη συλλογική δράση και εντείνουν το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα, καθώς και οι επικίνδυνες συνέπειές τους πάνω στη συνοχή της κοινωνίας και τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Για πολλούς η εσωστρέφεια έχει γίνει η πιο αποτελεσματική άμυνα για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα: το επαγγελματικό αδιέξοδο και την ανεργία, το μίζερο βιοτικό επίπεδο και την παραμελημένη ποιότητα ζωής, το αναχρονιστικό και ισοπεδωτικό εκπαιδευτικό σύστημα, τον περιορισμό και ξεδιάντροπο εξευτελισμό των ατομικών ελευθεριών, τις γεμάτες ένταση διαπροσωπικές σχέσεις και τον εγωκεντρισμό. Η καταστολή και οι αποφάσεις από τα «πάνω» υποδαυλίζουν την σύνθεση οραμάτων και το δημιουργικό διάλογο, τις ανατρεπτικές αποφάσεις και τη διαφορετικότητα της έκφρασης, την εμπέδωση της ενεργούς πολιτικής δράσης και της αλληλεγγύης. Τα όνειρα ποδοπατιούνται από τον κυνισμό της καθημερινότητας και ο ελεύθερος δημιουργικός χρόνος είναι πλέον αγαθό εν ανεπάρκεια.

Πιστεύουμε ότι η οικολογία ως τρόπος ζωής, κοινωνικής (αυτο)οργάνωσης και πολιτικής ενεργοποίησης, όποια μορφή ή τάση και αν έχει, προσφέρει μια διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα των νέων και είναι ταυτόχρονα ένα ουσιαστικό εργαλείο μάθησης και συμμετοχής σε καθημερινές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας.

Το Οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει μια πολυδιάσπαστη και ίσως μερικές φορές γραφική υπόσταση στα μάτια αρκετών ανθρώπων.

Θέλουμε να δούμε να αλλάζει αυτή η εικόνα, γιατί δεν ανταποκρίνεται ούτε στην φιλοσοφία αλλά ούτε και στην δυναμική προοπτική του κινήματος, όπως θέλουμε να αλλάξουμε και πολλά άλλα «κακώς κείμενα» της Ελληνικής πραγματικότητας: τη περιβαλλοντική υποβάθμιση και την ασύδοτη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, τη κακή διακυβέρνηση και τη πολιτική πόλωση, τη κουλτούρα της μίζας, του ανταγωνισμού και του «ωχ-αδερφισμού», τον υπερκαταναλωτισμό, τη πλαστικοποίηση της ζωής και τα μοντέλα παραγωγής, την απαξίωση της πολιτικής από τους νέους, την απομόνωση των νέων και των πολιτών από τη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων, τη σύγκρουση πολίτη-κράτους και τη καταστολή, τα αναχρονιστικά κοινωνικά στερεότυπα και τις συντηρητικές αντιλήψεις, το νέο-συντηρητισμό, τη ξενοφοβία και τον εθνικισμό, και πολλά άλλα. 

Επιδιώκουμε ένα ανατρεπτικό και διαφορετικό επαναπροσδιορισμό των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και της σχέσης ανθρώπου – φύσης.