Υπάρχει ένα φυτό, αυτοφυές σε πολλά μέρη του πλανήτη, που έχει 25 χιλιάδες χρήσεις (φάρμακο, ύφασμα, καύσιμο, βιοπλαστικό, οικοδομικό και μονωτικό υλικό, τροφή κ.α.) πολύ ευεργετικές για τον άνθρωπο και την οικονομία κάθε χώρας. Λόγω των οικονομικών του ανταγωνιστών (χημικά, φάρμακα, πετρέλαια, πλαστικά, αλκοόλ κλπ) βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, όπως και οι καταναλωτές του, με αφορμή και δικαιολογία την ευφορική- ψυχοτρόπα χρήση του.

Αυτό το θαυματουργό φυτό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τελετουργικούς, ψυχαγωγικούς, θεραπευτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς είναι η Κάνναβη. Το θηλυκό (indica, sativa, ruderalis) και το αρσενικό (hemp) φυτό, που λόγω της ευφορικής χρήσης του θηλυκού στελέχους κατατάσσεται λανθασμένα στις “ναρκωτικές” ουσίες και υποφέρει από τον εγκληματικό “πόλεμο” κατά των “ναρκωτικών” μαζί με τα εκατομμύρια χρήστες του.

Μέσα στη κρίση θα μας πεις που ο κόσμος πεινάει και δεν έχει δουλειές, με φούντες θα ασχολούμαστε; Κι όμως. Η νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής και θεραπευτικής χρήσης της κάνναβης, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες τελευταία, μαζί με την πρόσφατη (επανα)νομιμοποίηση της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης στην Ελλάδα μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα για το κράτος, τους παραγωγούς, σε όσους ασχολούνται με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, καθώς και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον μια νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης της (ψυχαγωγικής και θεραπευτικής χρήσης της) κάνναβης θα αφαιρέσει υπέρογκα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα (μόνο η Ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης ξεπερνά με μια συντηρητική εκτίμηση τα 35-40 δισ. Ευρώ σε ετήσια βάση), θα μειώσει την εγκληματικότητα και τα κρατικά έξοδα της καταστολής- αστυνόμευσης- φυλάκισης, ενώ θα απελευθερώσει πολύτιμους ανθρώπινους πόρους στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών εγκληματικών υποθέσεων. Με αυτό το τρόπο θα αποσυμφορήσει τις φυλακές από εκατοντάδες κρατούμενους (40% του συνόλου των εγκλείστων στην Ελλάδα) και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους υπόλοιπους, ενώ θα διασφαλίσει την ασφαλή χρήση και την ποιότητα της παραγόμενης κάνναβης.

Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Οι εναλλακτικές πολιτικές ρύθμισης της παραγωγής και της διάθεσης κάνναβης βρίσκουν ανταπόκριση σε πολλές χώρες τελευταία αφού τα αποτελέσματα είναι θετικά από όποια πλευρά και να το εξετάσεις το ζήτημα. Καταρχήν οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται ακόμα σε αρκετές χώρες και την Ελλάδα και στηρίζονται στην απαγόρευση και την ποινικοποίηση έχουν αποτύχει δραματικά και έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες. Δεν έχουν μειώσει ούτε τη ζήτηση, ούτε τη προσφορά κάνναβης (και άλλων ουσιών). Το αντίθετο μάλιστα. Οι χρήστες κάνναβης είναι πιο πολλοί από ποτέ, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια τακτικοί χρήστες και άλλοι τόσοι περιστασιακοί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δυστυχώς σε μερικές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, θεωρούνται εγκληματίες, φυλακίζονται και στιγματίζονται ακόμα και για μικροκατοχή. Οι παραγόμενες ποσότητες ουσιών είναι πιο πολλές από ποτέ χωρίς να έχει βελτιωθεί απαραίτητα και η ποιότητα, ενώ τα πολύ μεγάλα κέρδη είναι “μαύρα” και στα χέρια λίγων, της μαφίας και των διεφθαρμένων πολιτικών, δικαστών, δικηγόρων και αστυνομικών (ο ετήσιος τζίρος των παράνομων ουσιών ξεπερνάει τα 330-400 δισ. Ευρώ το χρόνο). Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Καμιά ουσία δεν είναι ακίνδυνη τελείως και η χρήση είναι αυτή που μετατρέπει το φάρμακο σε φαρμάκι. Η κάνναβη είναι πάντως αποδεδειγμένα λιγότερο βλαβερή από το καπνό και το αλκοόλ που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο, ενώ έχει περισσότερες από 200 γνωστές θεραπευτικές χρήσεις. Οι ουσίες γενικότερα και η εξάρτηση από αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται στη βάση της επικινδυνότητας της κάθε ουσίας με στόχο να μειωθεί η βλάβη και να προστατευθούν οι χρήστες. Οι παράνομες ουσίες πρέπει να ρυθμιστούν όπως οι νόμιμες (φάρμακα, αλκοόλ, καπνός), για να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος, αλλιώς κερδισμένη είναι η μαφία και χαμένη η δημόσια υγεία.

Η κάνναβη δεν είναι προθάλαμος για άλλες ουσίες. Η απαγόρευσή της όμως, από τη στιγμή που είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη και περιορισμένης βλάβης, γίνεται ο προθάλαμος για πιο επικίνδυνες ουσίες. Η κάνναβη εκτός από τις 200 θεραπευτικές της ιδιότητες, λειτουργεί και σαν φυσικός ανταγωνιστής της χρήσης αλκοόλ, αλλά και άλλων νόμιμων φαρμάκων ή παράνομων ουσιών.

Στη περίοδο τη κρίσης, η απελευθέρωση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς και θεραπευτικούς σκοπούς θα είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τη μείωση της εγκληματικότητας και της δημόσιας προβληματικής χρήσης, την αντιμετώπιση άλλων εξαρτήσεων και ψυχοπαθολογικών καταστάσεων. Τα οικονομικά οφέλη είναι υψηλά και τα κοινωνικά ανυπολόγιστα, ενώ μέχρι στιγμής πληρώνουμε σαν κοινωνία το υψηλό κόστος της απαγόρευσης και της καταστολής (στην Ελλάδα τουλάχιστον το 0,065 % του ΑΕΠ, με το κόστος του εγκλεισμού να είναι μέχρι και 8 φορές υψηλότερο από αυτό της θεραπείας).

Τα τελευταία 3-4 χρόνια όμως παρουσιάζεται ιδιαίτερη κινητικότητα σε ότι αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας πολλών χωρών σχετικά με τη νόμιμη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που πρωτοστάτησαν τα τελευταία 50 χρόνια στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, με προμετωπίδα την κάνναβη, μετράνε ήδη 21 πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση κάνναβης (με συνταγή γιατρού προμηθεύεται κάποιος κάνναβη από ειδικά φαρμακεία- dispensaries), ενώ από την αρχή του 2014, δύο Πολιτείες (Κολοράντο και Ουάσινγκτον) νομιμοποίησαν και την προμήθεια- καλλιέργεια κάνναβης καθαρά για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Σε επίπεδο χωρών η Ουρουγουάη υπήρξε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την καλλιέργεια και την διάθεση κάνναβης με κρατική εποπτεία (καθένας/μία άνω των 18 ετών δικαιούται να αγοράζει από ειδικά φαρμακεία μέχρι 40 γραμμάρια κάνναβης το μήνα για 1 δολάριο το γραμμάριο και να καλλιεργεί μέχρι 6 θηλυκά φυτά στο σπίτι, ενώ επίσης θεσμοθετεί τις κοινωνικές λέσχες κάνναβης που μπορούν να αποτελούνται μέγιστα από 45 μέλη και να καλλιεργούν μέχρι 99 φυτά για κατανάλωση αποκλειστικά από τα μέλη τους) σε πείσμα του ΟΗΕ. Πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (πχ Περού, Αργεντινή, Κολομβία Γουατεμάλα, Μεξικό κα) ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Ουρουγουάης με στόχο να αποδυναμώσουν τα παντοδύναμα καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος και να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την Λατινική Αμερική ξεκίνησε η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Πολιτικές για τα Ναρκωτικά (http://www.globalcommissionondrugs.org) στην οποία συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος του ΟΗΕ και πολλοί αρχηγοί κρατών, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, αφού εκεί μετράνε πολλές χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο. Από τη άλλη δεν είναι τυχαίο ότι τα ηνία της αντιναρκωτικής πολιτικής του ΟΗΕ ανέλαβαν πρόσφατα οι Ρώσοι μετά τους Αμερικάνους, που εφαρμόζουν μια από τις πιο σκληρές και απάνθρωπες κατασταλτικές πολιτικές απέναντι στους χρήστες ουσιών και κάνναβης.

Στην Ευρώπη βέβαια έχουμε τα καλά παραδείγματα της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας αλλά και της Ελβετίας που εφαρμόζουν διαφορετικά μοντέλα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και πιο ελαστικές πολιτικές με έμφαση στην αποποινικοποίηση της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση (θεραπευτική και ψυχαγωγική), τη πρόληψη, τη μείωση της βλάβης και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά από όλες αυτές τις χώρες σε ότι αφορά την απο-εγκληματοποίηση των χρηστών και την απεξάρτησή τους από τα παράνομα κυκλώματα, τη μείωση του αριθμού των φυλακισμένων και των προβληματικών χρηστών με ταυτόχρονη αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου τους, καθώς και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ευημερίας των χρηστών. Όπου έχει νομιμοποιηθεί η διάθεση από ελεγχόμενους χώρους και η αυτοκαλλιέργεια, έχει μειωθεί η εγκληματικότητα και η διακίνηση στους δρόμους, υπάρχει πιο ασφαλής και συνετή χρήση, ενώ δημιουργείται ένας μεγάλος παραγωγικός κλάδος, που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, έχει μεγάλο κύκλο εργασιών και πληρώνει φόρους στο κράτος. Είναι σημαντικό βέβαια να αναζητηθούν βέλτιστα μοντέλα, όπως αυτό της Ουρουγουάης που δεν αφορούν μόνο κρατικό μονοπώλιο ή ένα καθαρά εμπορικό μοντέλο, αφού διασφαλίζεται το δικαίωμα στην αυτοκαλλιέργεια και τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών κλαμπ μελών.

Αυτή τη στιγμή δαπανώνται δισεκατομμύρια ευρώ (34 δισ. Ευρώ το χρόνο στην ΕΕ) για μια αναποτελεσματική κατασταλτική πολιτική με εγκληματικά αποτελέσματα και χιλιάδες θύματα. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα σεβόντουσαν περισσότερο τους πολίτες τους και θα έδιναν λύσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο αν προχωρούσαν στη νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής- διάθεσης κάνναβης, στον έλεγχο και τη φορολόγησή της (όπως κάνουν οι 2 πολιτείες στην Αμερική και η Ουρουγουάη), καθώς και στη μετατόπιση πολύτιμων οικονομικών πόρων από την καταστολή (αστυνομία, δικαστήρια, φυλακές) στην πρόληψη, την ενημέρωση, τη θεραπεία, την υγειονομική περίθαλψη και τη μείωση της βλάβης (αυτή τη στιγμή από τις συνολικές δαπάνες για την εφαρμογή των αντιναρκωτικών πολιτικών -100 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο- το 80% αφορά αστυνόμευση και καταστολή και μόλις το 20% θεραπεία και πρόληψη των εξαρτήσεων).

Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η λύση για τη κρίση βρίσκεται στη φύση. Στην πολιτεία του Κολοράντο με πληθυσμό 5 εκ. κατοίκους μόνο τον πρώτο μήνα που νομιμοποιήθηκε η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 15 εκ. δολάρια, τα έσοδα από τους φόρους ξεπέρασαν τα 3.5 εκ. δολάρια και πολλές νέες θέσεις εργασίας έχουν ανοίξει στα 136 ειδικά καταστήματα πώλησης. Στην Πολιτεία Ουάσιγκτον των 7 εκ. κατοίκων πληθυσμό, αναμένουν τα έσοδα από φόρους από τις πωλήσεις κάνναβη να αγγίξουν τα 50 εκ. δολάρια το 2014. Όπως δήλωσαν πρόσφατα 300 επιφανείς οικονομολόγοι στην Αμερική μπορούν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 14 δισ. δολάρια κάθε χρόνο (από φόρους και μειωμένες δαπάνες), ενώ άλλες μελέτες ανεβάζουν αυτό το ποσό στα 31 δισ. δολάρια το χρόνο και τη συνολική αξία του παραγωγικού κλάδου της κάνναβης στην Αμερική στα 118 δισ. δολάρια το χρόνο. Στην έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Κοινωνικής και Οικονομικής Ερευνας (ISER) αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση και η φορολόγηση της κάνναβης θα αποφέρουν στο αγγλικό κράτος ετήσια έσοδα που θα κυμαίνονται ετησίως από 0,5 έως 1,25 δισ. Στερλίνες. Στην Ισπανία που λειτουργούν ήδη περισσότερες από 400 κοινωνικές λέσχες κάνναβης, υπολογίζεται ότι αν 1 εκ. Ισπανοί που αντιπροσωπεύουν το 60% των χρηστών που καταναλώνουν κάνναβη σε ημερήσια βάση και το 30% των τακτικών χρηστών, προμηθεύονται τη ποσότητα που χρειάζονται από κοινωνικές λέσχες τότε θα δημιουργηθούν 7.500 άμεσες θέσεις εργασίας και 30.000 έμμεσες, με όφελος περισσότερα από 367 εκ. ευρώ για το κράτος (έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές).

Στην Ελλάδα με τους περίπου 1 εκατομμύριο (τακτικούς και περιστασιακούς) χρήστες κάνναβης, θα μπορούσαμε συντηρητικά να εξασφαλίσουμε περισσότερα από 600-800 εκατομμύρια ευρώ ετήσια από φόρους και μειωμένες δαπάνες καταστολής/ φυλάκισης, ενώ θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα αναπτυχθεί ο τουριστικός κλάδος, παράλληλα με τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Αν συνυπολογίσουμε και τα πιθανά οφέλη από την εκτεταμένη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης τότε τα οφέλη για το κράτος θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 δισ. Ευρώ το χρόνο, ενώ πολλαπλάσια θα είναι τα έσοδα για τους παραγωγούς και τους μεταπράτες.

Η κλωστική (βιομηχανική) κάνναβη όχι μόνο είναι απελευθερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και επιδοτείται αδρά, ενώ η ελληνική Κυβέρνηση στέρησε για μια ακόμα χρονιά το δικαίωμα στους Έλληνες αγρότες να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις και τη καλλιέργεια αυτού του μαγικού φυτού. Αν και με τον πρόσφατο νόμο 4139/2013 η κλωστική κάνναβη αποδεσμεύεται από τις ναρκωτικές ουσίες και επιτρέπεται η καλλιέργειά της (αλλιώς η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν υπόλογη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), τα αρμόδια υπουργία ένα χρόνο μετά και δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα θέτει τους όρους και τους κανόνες καλλιέργειας.

Η απελευθέρωση και εκτεταμένη καλλιέργεια και μεταποίηση της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης στην Ελλάδα μπορεί να αναζωογονήσει την αγροτική παραγωγή και την ύπαιθρο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε όλα τα στάδια (παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, διάθεση, ενημέρωση), ακόμα και να αντικαταστήσει εξολοκλήρου την περιβαλλοντοκτόνο και υδροβόρα παραγωγή βαμβακιού, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη στρεμματική και οικονομική απόδοση, ενώ θα αποκαταστήσει οικολογικά τις περιοχές που έχει “κάψει” το βαμβάκι.

Εμείς δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα μαζί με όλο το αντιαπαγορευτικό κίνημα μου μετράει εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, αλλά και μαζί με κάθε νοήμων άνθρωπο που θέλει να σέβονται τα δικαιώματά του για αυτοδιάθεση, ευημερία και ελευθερία επιλογών. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πρώτο και δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη θα διεκδικήσουμε γιορτάζοντας ταυτόχρονα με εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλο το κόσμο.

Το Σάββατο 10 Μάη σας προσκαλούμε στο 10ο Κανναβικό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις (τοποθεσία σύντομα). Καλούμε την ίδια ημέρα σε αποκεντρωμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Θα αναρτήσουμε σύντομα ενημερωτικό υλικό που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι/ όλες για να μοιράσουμε το μήνυμα της αλήθειας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της ελευθερίας.

Στηρίζουμε επίσης την εκστρατεία του πανευρωπαϊκού αντιαπαγορευτικού δικτύου τη ENCOD για τη δέσμευση των υποψηφίων ευρωβουλευτών να προωθήσουν τα ζητήματα αποποινικοποίησης και μείωσης της βλάβης στην ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο: http://encod.org/info/MANIFEST-FOR-SAFE-AND-HEALTHY-DRUG.html

Εν αναμονή τω εξελίξεων…

Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη.

Ηλιόσποροι – 15.04.2014

Πηγές (ενημερώσου και σπείρε την αλήθεια):