Δεν είναι καλά τα νέα από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι τις 20 Μαρτίου η 52η Διάσκεψη της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά. Το κείμενο της νέας πολιτικής διακήρυξης για το δεκαετές πρόγραμμα αντιμετώπισης της μάστιγας εκτιμάται ότι θα είναι επανάληψη του προηγούμενου αποτυχημένου, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των πεντάμηνων (Οκτώβριος – Μάρτιος), προκαταρκτικών εργασιών και των διαπραγματεύσεων των χωρών-μελών.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι απέτυχαν παταγωδώς τα μέτρα που εισηγούνταν το προηγούμενο δεκαετές πρόγραμμα 1998-2008 (συντάχτηκε στο πλαίσιο της ειδικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1998 με στόχο την εξάλειψη του προβλήματος σε μια δεκαετία), αφού, αντίθετα προς τις προσδοκίες, η χρήση των ναρκωτικών αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς.

 

Το γεγονός ότι από το τελικό κείμενο της νέας διακήρυξης αφαιρέθηκε με οριακή πλειοψηφία (13 έναντι 12 ψήφων) η αναφορά στον περιορισμό των κινδύνων (harm reduction) ως μεθόδου αντιμετώπισης των ναρκωτικών, διχάζει τα κράτη-μέλη και από πολλές πλευρές διατυπώνεται το αίτημα για ετήσια αναβολή της υπογραφής της διακήρυξης ώστε να γίνουν νέες διαβουλεύσεις. Υπέρ της άποψης της πλειονότητας των χωρών της Ε.Ε. που συνηγορούν στο να συμπεριληφθεί ο όρος harm reduction, αναμένεται να ταχτεί και η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτινόπουλο και τον διευθυντή θεραπευτικών εφαρμογών Χ. Κοκορη. Αίσθηση προκαλεί όμως ότι στη διάσκεψη που πραγματοποιείται σε επίπεδο υπουργών δεν θα μετάσχει ο Δ. Αβραμόπουλος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον να υποστηρίξει τα δικά της προγράμματα “μείωσης της βλάβης” και να αρθρώσει λόγο διαμαρτυρίας στην προσεχή σύνοδο της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ», δήλωσε στην «Ε» ο Θαν. Αποστόλου πρώην βουλευτής του Ολλανδικού Κοινοβουλίου και ειδικός συνεργάτης του προγράμματος «Ανοιχτός Διάλογος για τα Ναρκωτικά», μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ανδρέα Γ. Παπανδρέου» και του Transnational Institute. Ο ίδιος επισημαίνει:

«Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρότειναν να προσαρμοστεί και να εκσυγχρονιστεί το ισχύον σύστημα αρχίζοντας από την αναγνώριση των κρατών-μελών ότι το ισχύον σύστημα απέτυχε να αποτρέψει τη δημιουργία μιας τεράστιας και βίαιης εγκληματικής αγοράς (έγκλημα, παράνομο χρήμα, διαφθορά). Τόνισαν επίσης ότι είναι αναγκαία η μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής για τα ναρκωτικά από την καταστολή στην προστασία της δημόσιας υγείας.

» Συνέπεια αυτής της αλλαγής θα πρέπει να είναι η διαφορετική κατανομή των πόρων που διατίθενται σήμερα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, ώστε να δοθεί περισσότερο βάρος στις δαπάνες για την υγεία». Σήμερα, διευκρινίζει, «τα περισσότερα κράτη-μέλη ξοδεύουν το 70% για την καταστολή και το 30% για την υγεία και την κοινωνική αποκατάσταση, ενώ θα πρέπει να διαφοροποιηθούν και οι μέθοδοι καταπολέμησης της παραγωγής. Η σημερινή καταστροφή των καλλιεργειών οπίου και κόκας χωρίς εναλλακτικές λύσεις για το εισόδημα των αγροτών και την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου μέσω της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών τους, είναι εντελώς αναποτελεσματική, η δε χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστροφή των καλλιεργειών προκαλεί χιλιάδες θύματα, όπως μαρτυρούν οι εμπειρίες στην Κολομβία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν και στο Μεξικό».

Καμιά απ’ αυτές τις προτάσεις, παρατηρεί ο κ. Αποστόλου, δεν περιέχεται στη νέα διακήρυξη. Τα προγράμματα μείωσης της βλάβης, που είναι καθημερινή πρακτική σε περισσότερες από 80 χώρες, δεν συμπεριλαμβάνονται καν ως τομέας δράσης.

Υπέρ της αναβολής της υπογραφής της διακήρυξης συνηγορεί και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκφραστεί σχετικά για το θέμα το επιτελείο του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ναρκωτικά: πολιτικό χάσμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ε.Ε.

Κινδυνεύει να ναυαγήσει ο διάλογος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας πολιτικής για τα ναρκωτικά.

Αιτία των διαφωνιών είναι η μεγάλη απόκλιση απόψεων ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ σχετικά με βασικά πολιτικά θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος που απασχολεί παγκοσμίως εκατομμύρια οικογένειες και εκατοντάδες κυβερνήσεις. Το ραντεβού για τη σύνταξη μιας νέας διακήρυξης για την πολιτική αντιμετώπιση των ναρκωτικών (θα αντικαταστήσει εκείνη του 1998) έχει οριστεί στη Βιέννη για τον Μάρτιο του 2009, όμως το πολιτικό χάσμα ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ επιχειρούν να προωθήσουν προγράμματα κατά των ναρκωτικών, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μπους και δεν έχουν επικυρωθεί από τον νέο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οπως είναι γνωστό, ο Τζορτζ Μπους εφάρμοζε μια στρατηγική «μηδενικής ανοχής» στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Σε αντίθεση με αυτό, μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου Μ. Ομπάμα ήταν η χρηματοδότηση ενός μεγάλου προγράμματος ανταλλαγής συριγγών, γεγονός που αποτελεί σιωπηλή συγκατάθεση της στρατηγικής τής «Harm Reduction» (περιορισμός των κινδύνων), που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θεωρείται αιχμή του δόρατος στον αγώνα κατά των συνεπειών της χρήσης ναρκωτικών (π.χ. κατά ασθενειών όπως είναι το AIDS).
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών υποστηρίζουν ότι νέες οδηγίες πρέπει να δοθούν στους διαπραγματευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι μπρος το παρόν αρνούνται ότι έχουν λάβει από τον Ομπάμα νέα γραμμή. Τη στρατηγική της μηδενικής ανοχής, που εγκαινίασαν οι ΗΠΑ και θεωρείται υπεύθυνη για την αύξηση του τζίρου της βιομηχανίας των ναρκωτικών στα 160 δισ. δολάρια, υποστηρίζουν Ρωσία, Ιαπωνία και Κίνα, ενώ τις μετριοπαθείς απόψεις της Ε.Ε. συμμερίζονται μεταξύ των άλλων Αυστραλία, Λατινική Αμερική και Ιράν.
Οι υποστηριχτές του ευρωπαϊκού δρόμου εκτιμούν ότι αν οι ΗΠΑ πλησιάσουν τις ευρωπαϊκές θέσεις, θα τις ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ιαπωνίας, Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας. Ενας αγώνας δρόμου ξεκινάει λοιπόν ώστε πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο οι Αμερικανοί να ανακοινώσουν επισήμως αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την πολιτική τους για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Γεγονός που θα αποτελούσε μια ιστορική παγκόσμια στροφή στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

(Πηγή: Reuters)

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009