Ελεύθερη κατασκήνωση

Η ζωή εκτός τσιμέντου είναι ανάσα, πηγή έμπνευσης και συνειδητοποίησης. Ο ύπνος κάτω από τα αστέρια, το μαγείρεμα στην φύση και η κοινωνικοποίηση στην ακροθαλασσιά είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κανένας νομοθέτης δεν μπορεί να μας το πάρει. 

Η επιλογή της διαβίωσης σε ελεύθερους, ανοιχτούς δημόσιους χώρους αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός/ καθεμιάς από εμάς, το οποίο πρέπει να διαφυλαχτεί. Όπως πρέπει να διαφυλαχτεί με πλήρη υπευθυνότητα και η Μητέρα Γη που μας φιλοξενεί μοιράζοντας απλόχερα τις χαρές της. 

Για να μπορούμε όλοι να μοιραζόμαστε την ομορφιά της φύσης και να μην δίνουμε δικαιώματα καταστολής της ελεύθερης κατασκήνωσης, προτείνουμε παρακάτω δέκα βασικές αρχές για συνειδητή και υπεύθυνη ελεύθερη κατασκήνωση. Ας τις εφαρμόσουμε και ας τις επικοινωνήσουμε στους γύρω μας εμπλουτίζοντάς τις, ώστε κάθε χρόνο να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον τρόπο διαβίωσης που μας φέρνει κοντά στην πραγματική μας ύπαρξη.

Διάβασε περισσότερα...

Κατηγορία: Ελεύθερη κατασκήνωση

Όταν η καταστολή του αναφαίρετου δικαιώματος της ελεύθερης διαβίωσης στη φύση γίνεται ο κανόνας, τότε η μαζική ανυπακοή με απόλυτο σεβασμό όμως στο περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας γίνεται αναγκαιότητα και υποχρέωση. 

Ναι στην ελεύθερη αλλά υπεύθυνη κατασκήνωση για να μην έχει κανένα πάτημα ο νομοθέτης και η πολιτεία να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα. Μόνο αν δείξουμε ότι με υπευθυνότητα είμαστε οι θεματοφύλακες των περιοχών ελεύθερης κατασκήνωσης (δεν βρομίζουμε, δεν καταπατάμε, δεν παρενοχλούμε και δεν ανάβουμε φωτιές) θα μπορέσουμε να ακυρώσουμε στην πράξη αυτό τον παράλογο νόμο που ευνοεί την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτική οικονομική εκμετάλλευση.

Διάβασε περισσότερα...

Κατηγορία: Ελεύθερη κατασκήνωση

Ακολουθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών υπεύθυνης κατασκήνωσης όπως έχει διαμορφωθεί από την εμπειρία και τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα παρακάτω είναι μερικές μόνο ιδέες για να απολαύσουμε την ελεύθερη διαβίωση στη φύση πιο υπεύθυνα:

1. Όταν ταξιδεύουμε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμούμε τη δίοδο από ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψουμε τη χλωρίδα και για να μην συμβάλουμε στη διάβρωση του εδάφους. Αποφεύγουμε τη χρήση αυτοκινούμενων στον αιγιαλό, ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερη βλάστηση αλλά και σε αμμόλοφους. Παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μακριά από την παραλία και δεν εμποδίζουμε την πρόσβαση σε αυτή. 

Διάβασε περισσότερα...

Κατηγορία: Ελεύθερη κατασκήνωση

Δίκτυο ένας άλλος κόσμος

Αλληλεγγύη και αντίσταση.

Το κίνημα από τα κάτω αναπτύσσεται λειτουργεί πέρα από τη κρίση και κάνει τις ουτοπίες του πραγματικότητα. Ήδη χιλιάδες άνθρωποι σε όλη στην Ελλάδα παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους και γίνονται μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.

Διάβασε περισσότερα...

Community Radio

JEvents View Switcher

Ημερολόγιο Δράσεων