Το θέμα του Υμηττού αναδείχθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού. Η νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων, καθώς και μελετητές αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ, τάχθηκαν σύσσωμοι κατά της αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος και της κατασκευής του προβλεπόμενου αυτοκινητόδρομου.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φαίνεται ότι προχωράει στη δημοπράτηση του έργου που προβλέπει κατασκευή αυτοκινητόδρομων συνολικού μήκους 62,3 χλμ. στον Υμηττό, παρακάμπτοντας την προγραμματισμένη δίμηνη περίοδο των διαβουλεύσεων. Τα σχέδια προβλέπουν κατασκευή υπόγειου κατά 80% αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Σακέτα ως την Ποσειδώνος, και νέα σήραγγα στον Υμηττό, διασχίζοντας περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ή ανήκουν στη ζώνη απόλυτης προστασίας, καθώς βρίσκονται εντός της χαρακτηρισμένης ως περιοχής NATURA 2000.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Όπως επισημάνθηκε από πολλούς φορείς, οι αυτοκινητόδρομοι δεν έχουν προτεραιότητα, ενώ εκείνο που προέχει είναι η συντονισμένη επέκταση του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν ακολουθούνται οι ορθοί κανόνες πολεοδομίας, και απώτερος στόχος του σχεδίου είναι η διεύρυνση του λεκανοπεδίου Αττικής με την επέκταση προς την ανατολική Αττική. Πίσω από το σχέδιο κρύβονται συμφέροντα κερδοσκοπίας, από το νέο πεδίο δραστηριοτήτων που ανοίγεται, το οποίο προκύπτει από την εμπορευματοποίηση του δασικού χώρου με τη δημιουργία νέων οικισμών και την ανέγερση εμπορικών κέντρων.

Μία σημαντική παράμετρος που αγνοείται επιδεικτικά από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα επαναλαμβάνει προηγούμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις, χωρίς να περιλαμβάνει την προβλεπόμενη περιβαλλοντολογική νομοθεσία. Ο Υμηττός διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και πηγή οξυγόνου στην Αττική. Η διέλευση των αυτοκινητόδρομων με ό,τι αυτό συνεπάγεται –οικιστική δραστηριότητα, δημιουργία αστικών πάρκων- αναμένεται να διαταράξει αυτή την ισορροπία.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής, διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις στην υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς δεν υπάρχει πλήρης κυκλοφοριακή μελέτη. Πολλοί από τους νέους κόμβους που προβλέπεται να δημιουργηθούν στους δήμους, αναμένεται να είναι σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς, δημιουργώντας προβλήματα ηχορρύπανσης. Ακόμα, δεν συμπεριλαμβάνονται τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα τοπικά οδικά δίκτυα που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία στην περιοχή, καθώς και η μελέτη των προταθεισών εναλλακτικών λύσεων για συγκεκριμένα έργα.

Το υπουργείο απάντησε στο ψήφισμα παραπέμποντας τις συγκεκριμένες προτάσεις σε επόμενη φάση ενώ διαβεβαιώνει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ερασίνο και το ρέμα της Ραφήνας έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης της μελέτης για να δημοπρατηθούν με χωριστό διαγωνισμό.

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την παρουσία δημάρχων των πόλεων που πλήττονται από το νέο έργο και φορέων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων του ΕΜΠ, συγγραφέων και εκπροσώπων οικολογικών και πολιτικών φορέων.

www.tvxs.gr

 

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

 

 

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε και αυτή την ανάσα μας

 

 

Ψήφισμα της  ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ  ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της 22ας Μαρτίου 2009

Μετά τις πυρκαγιές του 2007 και την καταστροφή της Πάρνηθας πιστέψαμε ότι θα είχαμε διδαχτεί όλοι από τα λάθη μας. Η ανάγκη προστασίας του περιαστικού πράσινου και η επιστροφή της φύσης μέσα στην πόλη αποτέλεσε τον κοινό τόπο όλων των ανακοινώσεων επίσημων φορέων, κομμάτων αλλά και κοινή απαίτηση των πολιτών. Δυστυχώς πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν όλα και οι απειλές για τα γύρω βουνά και για το πράσινο μέσα στην πόλη επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη. Τώρα ο ΥΠΕΧΩΔΕ και ο «ανοικτός στο διάλογο» και «υπουργός περιβάλλοντος) κ Σουφλιάς (όπως μόνο αυτός επιμένει να πιστεύει σε αντίθεση με τη σκληρή πραγματικότητα) έβαλε ως στόχο και τον Υμηττό, Μπορεί σε λίγο να μην έχουμε πράσινα βουνά γύρω μας και να ασφυκτιούμε όλο και περισσότερο αλλά θα έχουμε «ωραίους αυτοκινητόδρομους» και «αναψυκτήρια» σαν και αυτό του κ. Μαγγίνα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν τις παρακάτω θέσεις ως πλαίσιο αρχών για κάθε περαιτέρω παρέμβαση στο Υμηττό:

α) Είναι αναγκαία η τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού (1978) προς την κατεύθυνση πολύ ισχυρότερης  προστασίας του βουνού. Το νέο διάταγμα θα πρέπει να προβλέπει:

  • κατάργηση των κενών προστασίας,  με απαγόρευση των χρήσεων που επιτρέπονται σήμερα στη Β’ Ζώνη και επανεξέταση όλων των μη απαραίτητων χρήσεων και στην Α’ Ζώνη.
  • απομάκρυνση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων και χρήσεων.
  • παρεμβάσεις μόνο με ήπιο χαρακτήρα, αποκλειστικά στην κατεύθυνση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
  • ενθάρρυνση ήπιων δραστηριοτήτων από φίλους του βουνού, όπως πεζοπορία, ποδηλασία και περιβαλλοντική εκπαίδευση, με ταυτόχρονη απαγόρευση δραστηριοτήτων καταστροφικών για το περιβάλλον όπως το κυνήγι.
  •  

 

  • Οριστική απόρριψη κάθε ιδιοκτησιακής διεκδίκησης στην Α’ και Β’ ζώνη προστασίας που στηρίζεται σε πλαστούς «τίτλους» και απάτες.


β) Για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και κυκλοφοριακούς λόγους είναι αναγκαία η εγκατάλειψη της πολιτικής «προώθησης της χρήσης του ΙΧ». Θεωρούμε απαραίτητη εναλλακτική λύση τη συστηματική προώθηση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, καθώς και υποδομών για  ήπια μετακίνηση στην πόλη όπως ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι κλπ.

γ) Για την αντιμετώπιση των οικιστικών πιέσεων, είναι αναγκαία η ουσιαστική αποκέντρωση σε εθνικό επίπεδο, με τόνωση  της περιφέρειας αντί της παραπέρα επέκτασης της υδροκέφαλης πρωτεύουσας  προς τους ελεύθερους χώρους της Αττικής.

Αυτές οι θέσεις μας οδηγούν σε απόλυτη αντίθεση με τα σχέδια των νέων αυτοκινητοδρόμων που προγραμματίζει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό. Απορρίπτουμε, επίσης, το επικίνδυνο σχέδιο νέου ΠΔ που αποδυναμώνει ακόμη και το σημερινό καθεστώς προστασίας του βουνού. Συντασσόμαστε με τα κινήματα πολιτών, τοπικά αλλά και ευρύτερα, για την αποτροπή αυτών των σχεδιασμών.

Με το σχέδιο για τα νέα οδικά έργα,  μεγάλο μέρος του υπό προστασία Υμηττού (ζώνες Α και Β χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA) θυσιάζεται. Το φυσικό περιβάλλον κατακερματίζεται από τον κλειστό αυτοκινητόδρομο, χιλιάδες δένδρα κόβονται (όπως στην περιοχή Καρέα), αρχαιολογικοί χώροι αφανίζονται (Κίτσι), αισθητικά τερατουργήματα τσιμέντου δημιουργούνται στο βουνό (διόδια Ηλιούπολης), παρκάκι μετατρέπεται σε ανισόπεδο κόμβο (Κύπρου στην Ηλιούπολη).

 

Με αυτά τα έργα προωθείται ακόμη περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου και ανοίγει ο δρόμος ώστε και άλλα μεγάλα τμήματα του βουνού να θυσιαστούν σε διάφορα συμφέροντα.

Αναγνωρίζοντας τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή της Ηλιούπολης, καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να προβεί σε παρεμβάσεις στην περιοχή αφήνοντας αλώβητο τον Υμηττό. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να είναι μια  κατευθείαν υπογειοποιημένη σύνδεση Καρέα με Λεωφ. Βουλιαγμένης), επέκταση  μέσων σταθερής τροχιάς (πχ σύνδεση Ελληνικού με Καισαριανή και με Νέο Αεροδρόμιο) ή ανάπτυξη κατάλληλων λεωφορειολωρίδων.

Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να σταματήσει να προσβάλει βάναυσα τη λογική και να υποτιμάει τη νοημοσύνη των πολιτών χαρακτηρίζοντας τους αυτοκινητοδρόμους ως «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Αττική». Δεν μπορεί πλέον να καλύπτει με ωραία λόγια για το περιβάλλον τα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Αν πράγματι θέλει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει παρά να προωθήσει από σήμερα (και όχι μετά από 1 χρόνο) μια σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική. Είναι γνωστό ότι για το περιβάλλον ισχύει το «αν μπορείς να κάνεις κάτι σήμερα μην το αφήνεις για αύριο», αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.


Αθήνα, 22 Μαρτίου 2009

Η Παναττική Συνδιάσκεψη των Οικολόγων Πράσινων