Την Κυριακή 5/6/2011 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό το “πικνίκ για την ανάπτυξη” στα πλαίσια μιας διεθνούς δράσης που οργανώθηκε ταυτόχρονα σε 86 πόλεις σε όλο το κόσμο (www.picnic4degrowth.net).

Η δράση αυτή συνδιοργανώθηκε μετά από κάλεσμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού και πρωτοβουλία του δικτύου των Ηλιόσπορων, ενώ συμμετείχαν ενεργά διάφορες ομάδες που πλαισιώνουν την προσπάθεια δικτύωσης “Ένας άλλος κόσμος” (www.enasalloskosmos-community.net). 

 

Πάνω από 60 άνθρωποι ήρθαν κοντά και αντάλλαξαν γνώσεις, απόψεις, προβληματισμούς αλλά και λύσεις μέσα σε ένα αλληλέγγυο, κοινωνικό και ανθρώπινο κλίμα. Μέσα από διαλέξεις και παρουσιάσεις των ομάδων δόθηκαν πρακτικές λύσεις για την αυτοδιαχείριση της ενέργειας (Νέα Γουινέα), τη φυσική δόμηση (State of Nature), την αεικαλλιέργεια (Τίνα Λυμπέρη), την ανταλλαγή υπηρεσιών χωρίς χρήματα (Δίκτυο Φασούλι), αλλά και την αυτοδιαχείριση της διατροφής, τη συλλογική στέγαση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση από μέλος της δραστήριας κατάληψης Can Masdeu στη Βαρκελώνη. Το Συλλογικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος είχε αναλάβει το συντονισμό της συλλογικής κουζίνας, στην οποία όλοι συνεισφέρανε και συμμετείχαν στα πλαίσια του πικνίκ.

 

Το πικνίκ έδωσε επίσης αφορμή για ενημέρωση πάνω στη λειτουργία και τις δράσεις του ΑυτοδιαχειριζόμενουΑγρού, καθώς και ευαισθητοποίηση για το γενικότερο θέμα της διεκδίκησης του Ελληνικού ως χώρου Μητροπολιτικού Πάρκου μέσα από συζητήσεις και ανάλογο ενημερωτικό υλικό. 

 

Το πικνίκ για την αποανάπτυξη αποτέλεσε μια δημιουργική όαση μέσα στην γενικότερη κοινωνική αμηχανία και ένταση, προβάλλοντας εικόνες από έναν άλλο κόσμο που είναι ήδη εδώ. Ένας κόσμος υπαρκτός που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την άμεση ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών, στη μείωση της κατανάλωσης, στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και στην ενίσχυση της προσωπικής συμμετοχής και δημιουργίας. Έμπρακτα παραδείγματα που μπορούν να σπάσουν τις αλυσίδες της εξάρτησης από παρεχόμενες υπηρεσίες ή ψυχρά οικονομικά συστήματα, που προκαλούν τον καθένα μας να αναρωτηθεί ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και πώς μπορούν να καλυφθούν με διαφορετικούς και πιο αρμονικούς τρόπους, που προκαλούν μέσα από την αυτενέργεια, αλλά και τη συλλογική αυτοοργανωμένη δράση, μια αναθεώρηση των αξιών αλλά και του τρόπου ζωής όλων μας.

 

Οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν είναι μερικές από τις εκατοντάδες που συμβαίνουν εδώ και τώρα, στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, περιμένοντας εσένα να τις στηρίξεις, να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις. 

 

Ηλιόσποροι
διάβασε στο περισσότερα την ανακοίνωση για το πικνικ

Πικνίκ για την αποανάπτυξη

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

 

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού – πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού

 

(Λεωφ. Βουλιαγμένης, στάση -πρώην- Αμερικάνικη Βάση, λεωφορεία A3, B3, 171) 

 

Στη κρίση και την οικονομία της αγοράς, εμείς απαντάμε με ένα πικνίκ για την αποανάπτυξη, στα πλαίσια της ομώνυμης δράσης που διοργανώνεται σε 60 πόλεις σε όλο το κόσμο τη Κυριακή 5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος). 

 

Στόχος μας αφενός να γνωριστούμε και ανταλλάξουμε εμπειρίες για το πως μπορούμε να ζούμε καλύτερα ενώ καταναλώνουμε (και παράγουμε) λιγότερα (η έννοια της αποανάπτυξης), καθώς και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό και τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου. 

 

Φέρτε φαγητό (για μέχρι 3 άτομα για να περιορίσουμε τα υπολείμματα- απορρίμματα), επαναχρησμοποιούμενα ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, κρουστά και μουσικά όργανα, και ελάτε από τις 2 το μεσημέρι για πικνίκ και παρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές, κ.α. 

 

To πρόγραμμα του πικνίκ για την αποανάπτυξη: 

 

14.00 – 16.00: Picnic και αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα (φέρτε φαγητό για μέχρι 3 άτομα) 

 

16.00 – 17.00: δίκτυο Φασούλι “πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου”
17.00 – 18.00: Νέα Γουινέα “Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά ”

18.00 – 19.00: Τίνα Λυμπέρη “εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture)” 

 

19.00 – 20.00: Συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα

 

20.00 – 21.00: Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα: Παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu, Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με εκπρόσωπο της κοινότητας 

 

21.00 – Μουσική με κρουστά και ακουστικά όργανα (φέρτε τα δικά σας) 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν.

Ο Αγρός βρίσκεται εδώ: http://maps.google.com/maps?q=37.892433,23.743156&num=1&t=h&sll=37.892771,23.743767&sspn=0.001604,0.003449&ie=UTF8&ll=37.891891,23.744073&spn=0.006503,0.018024&z=17

 

 

Ηλιόσποροι: www.iliosporoi.net

 

Ευρωπαϊκό Χωρίο: www.european-village.org

 

Νέα Γουινέα: http://neaguinea.org

 

δίκτυο Φασούλι: http://fasouli.wordpress.com

 

State of Nature team: http://state-of-nature-team.blogspot.com

 

Πρωτοβουλία για ένα Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό: http://agroselliniko.blogspot.com 

 

Picnic 4 degrowth!: http://picnic4degrowth.net / www.degrowth.net