Οι νέοι άνθρωποι του Ευρωπαϊκού Συντονισμού της Via Campesina οργανώνουν μια ευρωπαϊκή συνάντηση ώστε να συνευρεθούν άνθρωποι που επιθυμούν να ασχοληθούν με την γεωργία, που είναι νέοι αγρότες, αγρότες χωρίς γη ή/και που θέλουν να ανακτήσουν την διατροφική κυριαρχία.


Ευρωπαϊκός Συντονισμός της Via Campesina
Να ανακτήσουμε τα χωράφια
Ευρωπαϊκή συνάντηση για να καλλιεργήσουμε εναλλακτικές
30 Σεπτέμβρη – 4 Οκτώβρη, Μινερβ (Γαλλία)

Η επιδεινούμενη παγκόσμια κρίση της αγροτικής παραγωγής, του κλίματος, της βιοποικιλότητας και των κοινωνιών γενικότερα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η κρίση αυτή συνδέεται στενά με την αντικατάσταση της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής σε μικρή κλίμακα από βιομηχανικούς και εταιρικούς τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή που άφθονα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο, η προώθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τις κυβερνήσεις συνεχίζει να εξολοθρεύει την μικρής κλίμακας παραγωγή και την αγροτιά σε όλο τον κόσμο. Οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν τρόπους ζωής που έχουν αποδειχθεί ικανές να διατηρούν έναν αρμονικό δεσμό μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Στην Ευρώπη αυτές οι κινητήριες δυνάμεις έχουν σχεδόν φέρει την μικρής κλίμακας παραγωγή και την αγροτιά στο σημείο της εξαφάνισης, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των αγροτών και εγκατάσταση νέων στην ύπαιθρο.

Θέλουμε να γίνουμε αγρότες για να ανακτήσουμε τον έλεγχο πάνω στις ζωές μας και για να βάλουμε τις αξίες μας σε πράξη. Καλλιεργώντας δείχνουμε την εμπλοκή μας με τη γη, το περιβάλλον και τους ανθρώπους, τόσο κοντινούς μας όσο και από μακρινές χώρες, με τους οποίους μοιραζόμαστε τη ζωή σε αυτό τον μικρό πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στην εξασφάλιση ενός μέλλοντος για τις γενιές που θα έρθουν. Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καταστροφική διαδικασία, ενδυναμώνοντας τη θέση των νέων αγροτών, επανατοπικοποιώντας την οικονομία και χρησιμοποιώντας την δημιουργικότητά μας για να φτιάξουμε μια ζωντανή και βιώσιμη Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Ένα μέλλον για την Ευρώπη είναι εφικτό μόνο αν υπάρχουν πολλοί καινούργιοι και νέοι αγρότες.

Είναι πολλοί οι αγώνες που πρέπει να ενισχύσουμε: για την πρόσβαση στη γη, για δίκαιες τιμές των αγροτικών προϊόντων, για την κοινωνική αναγνώριση των αγροτών, ενάντια στην κυριαρχία του βιομηχανικού αγροτικού μοντέλου και για δίκαιες αγροτικές πολιτικές. Θέλουμε να συνευρεθούμε ώστε να ενδυναμώσουμε ο ένας τον άλλον και να καταστήσουμε δυνατό για αυτούς που θέλουν να καλλιεργήσουν να μπορούν να το κάνουν.

Η συνεύρεση είναι ανοιχτή για νέους αγρότες και για όσους/ες ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες. Σας προσκαλούμε θερμά να έρθετε για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και να εμπνευστείτε από τις εμπειρίες άλλων. Θα πραγματοποιηθεί μια πληθώρα πρακτικών, πολιτικών και θεωρητικών εργαστηρίων σχετικά με την πρόσβαση στη γη, τις αστικές καλλιέργειες, τις αγροτικές πολιτικές, την αγροοικολογία, τις συμμαχίες παραγωγών-καταναλωτών και άλλα θέματα. Είστε ευπρόσδεκτοι/ες να συνεισφέρετε στο πρόγραμμα με το δικό σας εργαστήριο: παρακαλούμε να μας ενημερώσετε συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο site μας και αποστέλλοντάς την μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.


Η συνεύρεση θα πραγματοποιηθεί σε μια συλλογική φάρμα στη νότια Γαλλία. Θα οργανωθεί με τη βοήθεια όλων των συμμετεχόντων. Μια καθημερινή συνέλευση θα οργανώνει τη ζωή στην κατασκήνωση, όπως την συλλογική κουζίνα, την καθαριότητα και τις ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα. Θα σας ζητηθεί μια μικρή συνεισφορά για τα γεύματα και τη διαμονή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
www.reclaimthefields.org